Το περιεχόμενο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου για τον Πολιτισμό

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.8.2024
Η συμφωνία θα υπογραφεί την Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024, στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας κ. Λίνας Μενδώνη στην Κύπρο, από τις 22 μέχρι τις 24 Αυγούστου 2024, θα υπογραφεί διακρατική συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι, η υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Παράθυρο», επισμημαίνει πως πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο έλαβε χώρα το 2023 στην Αθήνα, υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μενδώνη στον «Π»: Προτεραιότητα η νέα διακρατική συμφωνία για τον Πολιτισμό - Φθάνει αύριο στην Κύπρο

Η διακρατική συμφωνία για τον πολιτισμό αφορά συνεργασίες σε πολλά επίπεδα του πολιτισμού από την πολιτιστική κληρονομιά, στις έρευνες και στις διοργανώσεις που αφορούν τον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, τη Χειροτεχνία όπως και την κοινή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ άλλων, θα αφορά συνεργασία:

  • για την ενίσχυση της αρχαιολογικής έρευνας μέσα από ανταλλαγές
  • για προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα τεκμηρίωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων,
  • για ανταλλαγή πληροφοριών με αντικείμενο την αρχαιολογική νομοθεσία
  • για την ενίσχυση συνεργασίας σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Γενικότερα, προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα και των πολιτιστικών οργανισμών από τις δύο χώρες για ανάπτυξη προγραμμάτων καλλιτεχνικής παιδείας και πολιτιστικής αειφορίας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη κοινού, καθώς και για θέματα διασύνδεσης του πολιτισμού με την κοινωνία, την υγεία και το περιβάλλον.

Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, η συνεργασία αφορά, ανάμεσα σε άλλα:

  • τη συμμετοχή θεατρικών φορέων και σχημάτων της Κύπρου κα της Ελλάδας, κρατικών και όχι μόνο, σε θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ
  • από κοινού ενισχύουν παραγωγές, συμπαραγωγές, συμμετοχές και συνεργασίες ανθρώπων του Θεάτρου και θεατρικών σχημάτων
  • την έρευνα στον τομέα της τεχνολογίας στο Θέατρο
  • την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ παραγωγών κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων από την Κύπρο και την Ελλάδα
  • τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής στον τομέα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω φορέων και ιδρυμάτων
  • τη συνεργασία μεταξύ ορχηστρών από την Κύπρο και την Ελλάδα, για κοινές και μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, φεστιβάλ, όπερα ή/και παρόμοιες εκδηλώσεις στον τομέα της συμφωνικής/ορχηστρικής μουσικής, με κοινή συμμετοχή καλλιτεχνών εκατέρωθεν.
  • Την ενίσχυση παραγωγών, συμμετοχών και συνεργασιών συνθετών, ερμηνευτών, ορχηστρών, μουσικών σχημάτων, χορωδιών και παραγωγών από κοινού στις δυο χώρες.
  • τον τομέα των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με δράσεις όπως ανταλλαγές καλλιτεχνών, χειροτεχνών και σχεδιαστών, διοργάνωση ημερίδων, ομαδικών θεματικών εκθέσεων, αφιερωμάτων, κ.ο.κ.
  • την ενίσχυση παραγωγών, συνεργασιών χορευτών και χορευτικών ομάδων από Κύπρο και Ελλάδα σε σχετικά φεστιβάλ, δράσεις
  • τη συνεργασία στο πλαίσιο εκθέσεων βιβλίου, ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα λειτουργίας των βιβλιοθηκών.]

Στον τομέα της Χειροτεχνίας συνεργασία όσον αφορά:

  • την καταγραφή και στη διασφάλιση της διατήρησης και εξέλιξης της παραδοσιακής και της σύγχρονης Χειροτεχνίας, με ανταλλαγή μεθόδων, παροχή τεχνογνωσίας διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων
  • τη δημιουργία στρατηγικών προγραμμάτων ανασύστασης και ανάπτυξης της Χειροτεχνίας στις δύο χώρες.
  • την έρευνα και την καινοτομία στο σχεδιασμό χειροτεχνικών προϊόντων για βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ