Ψηφίδες: Καταγγέλλουν ομοφοβισμό, τρανσοφοβικές αντιλήψεις και αποχωρούν από το Nicosia Book Festival

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 23.9.2024
Τα στερεότυπα ζουν και βασιλεύουν «ες γην εναλίαν Κύπρον», σημειώνεται στην ανάρτησή τους - Οι λόγοι αποχώρησης, τι θα γίνει με την παρουσίαση

Για ομοφοβική συμπεριφορά καταγγέλλουν το Nicosia Book Fest οι εκδόσεις «Ψηφίδες», με ανάρτησή τους, στην οποία ενημερώνουν το κοινό πως δεν θα συμμετάσχουν μετά από υπαναχώρηση των διοργανωτών στη διαδραστική παρουσίαση του παραμυθιού, «Η ντραγκ κουίν που έσωσε τα Χριστούγεννα», του Κωνσταντίνου Μαραγκού.

Όπως αποκαλύπτουν, τους ζητήθηκε «να υποκύψουν στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις προκειμένου να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, την ίδια ημέρα που θα παρουσιαστεί άλλο παραμύθι ενάντια στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις».

Στην ανάρτησή τους, εξηγούν επίσης πως «στόχος τους είναι η οικοδόμηση σχέσεων με όσα άτομα συμμετέχουν στην έκδοση ενός βιβλίου, στην προώθησή του, αλλά και με το αναγνωστικό κοινό, όπως και η συμβολή τους, στον βαθμό που τους αναλογεί, στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.»

Γι’ αυτόν τον λόγο, τονίζουν, στέκονται «αταλάντευτα με σεβασμό και χωρίς αποκλεισμούς απέναντι σε όλους, όλες και όλα και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.»

Θα έρθουν στη Λευκωσία αλλά εκτός φεστιβάλ, επισημαίνουν στην ανάρτηση τους οι εκδόσεις «Ψηφίδες» οι οποίες θα βρεθούν στην Λευκωσία, στις αρχές Οκτωβρίου. «Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα δράσεων/εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει και τη διαδραστική παρουσίαση του παραμυθιού σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό σε χώρο που θα ανακοινωθεί»,

Σημειώνεται ότι, το «Π» επικοινώνησε με το Nicosia Book Fest, ωστόσο έλαβε ως απάντηση ότι δεν επιθυμούν να σχολιάσουν το θέμα.

«Αφαιρείται μετά από αντιδράσεις» - Τι ισχυρίζονται οι «Ψηφίδες»

Σύμφωνα με την ανάρτηση, αναφέρεται πως «στην εν λόγω εκδήλωση, μία ντραγκ κουίν θα διάβαζε το παραμύθι σε παιδιά, όπως έχει ξαναγίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια παγκοσμίως).»

Οι διοργανωτές του Nicosia Book Fest 2024, όπως ισχυρίζεται ο εκδοτικός οίκος, «αφού πρώτα αφαίρεσαν τις ψηφιακές ανακοινώσεις που οι ίδιοι είχαν αναρτήσει για την εκδήλωση (σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και την Ιστοσελίδα τους), χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή μας, μετέπειτα ζήτησαν να γίνει η εκδήλωση χωρίς την παρουσία της ντραγκ κουίν.»

Εξηγώντας πως «όλα αυτά συνέβησαν «μετά τις -ομολογουμένως λίγες- διαδικτυακές αντιδράσεις φασιστοειδών που δεν τους άρεσε η ιδέα της παρουσίασης.»

Οι λόγοι αποχώρησής τους

Όπως σημειώνουν, «δεν παίρνουμε αψήφιστα την απόφαση απόσυρσης της συμμετοχής μας από το Nicosia Book Fest 2024. Είμαστε μια εκδοτική επιχείρηση και το Nicosia Book Fest αποτελεί για εμάς μια σημαντική πηγή εσόδων, πόσο μάλλον όταν έχουμε ήδη κάνει τα έξοδα του ταξιδιού (πληρωμή κόστους περιπτέρου, έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, κόστος διαμονής, κ.ο.κ).»

«Αλλά, παρότι είμαστε επιχείρηση -και όχι πολιτικός φορέας- δεν μπορούμε και δεν επιθυμούμε να υπαναχωρήσουμε μπροστά στα στοιχειώδη, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων του κάθε ατόμου αλλά και η υπεράσπιση των τίτλων μας και των επιλογών που κάνουμε για την παρουσίασή τους», συνεχίζουν.

«Μας ζητήθηκε να υποκύψουμε στις προκαταλήψεις»

«Αδυνατούμε να διανοηθούμε τον αποκλεισμό οποιουδήποτε ατόμου από πάνελ, διοργάνωση ή από το ακροατήριο με βάση τις επιλογές του σε σχέση με την ταυτότητα φύλου ή τη σεξουαλικότητά του, τη φυλή του ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αυτοπροσδιορισμού του, μιας και τα θεωρούμε αναφαίρετα δικαιώματά του και στεκόμαστε στο πλευρό του υπερασπιζόμενές το.»

«Πόσο μάλλον όταν αυτό βρίσκεται αντιμέτωπο με ομοφοβικές, τρανσοφοβικές και εν γένει ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις και αντιλήψεις, γιατί περί αυτού πρόκειται. Θεωρούμε εξίσου αντιφατικό, και θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό, πως μας ζητήθηκε να υποκύψουμε στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις προκειμένου να γίνει η παρουσίασή μας, την ίδια ημέρα που θα παρουσιαστεί άλλο παραμύθι «ενάντια στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις», προσθέτουν.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό και να πούμε πως ό,τι πιο φυσιολογικό στον κόσμο είναι να παρουσιαστεί ένα παραμύθι σε ένα φεστιβάλ βιβλίου, ιδίως όταν αυτό έχει παιδική σκηνή, και ακόμη πιο λογικό είναι να το παρουσιάσει μια περσόνα αντίστοιχη της ηρωίδας του παραμυθιού. Οποιαδήποτε πρόταση μη συμπερίληψης (ντραγκ κουίν) μας φαίνεται παράλογη και την απορρίπτουμε. Δεν θα υποκύψουμε στα υπάρχοντα στερεότυπα για να πουλήσουμε βιβλία.»

Τι αφορά το παραμύθι

Το παραμύθι, επισημαίνουν οι εκδόσεις «Ψηφίδες», αναφέρεται στην ανάγκη να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα μέσα από μια απλή ιστορία για το πώς τα χρώματα δεν έχουν να κάνουν με το φύλο του παιδιού, αλλά όλα τα χρώματα είναι για όλα τα παιδιά.

«Αντιλαμβανόμαστε πως κάτι τέτοιο σοκάρει τους κάθε λογής ομοφοβικούς και ρατσιστές, και θεωρούμε πως η πλειοψηφία τους δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το παραμύθι», σημειώνουν.

Οι εκδόσεις «Ψηφίδες», κλείνουν την ανάρτηση με στίχους από το παραμύθι, γράφοντας: «Κι όσοι θέλουν ας καταλάβουν, οι υπόλοιποι ας ντυθούν στρουθοκάμηλοι στο καρναβάλι της Λεμεσού ή ό,τι άλλο θέλουν· προς θεού όμως, όχι ντραγκ κουίνς κι άλλα τέτοια ''ανώμαλα'', γιατί μετά ''τι θα πει ο κόσμος;'' Διότι εμείς ξέρουμε τι είπε τελικά το μικρούλι, ακομπλεξάριστο πλέον, ξωτικό:

Το βλέπω πλέον καθαρά, κάθε χρώμα είναι για όλους μα τους δέκα βόρειους πόλους!

Και κάθε παιδί ξεχωριστό

δεν ήταν ποτέ του μυστικό

τώρα το ξέρω ακόμα και εγώ, ένα μικρούλι τοσοδούλι ξωτικό!»

Δείτε την ανάρτηση:

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ