«Πρεσβευτές Πολιτισμού»: Τρεις χιλιάδες ευρώ σε κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει δίνει το υφ. Πολιτισμού

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 4:24 μμ Ενημερώθηκε 4:29 μμ
Η Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου παραχωρεί κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρα Αθηνά Μιχαηλίδου, για την εξαγγελία του Προγράμματος Πολιτιστικής Παιδείας στα σχολεία.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τον Φεβράρη του 2024, θα εφαρμοστεί πιλοτικά - Πώς θα εφαρμοστεί

Τρεις χιλιάδες ευρώ σε κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Πρεσβευτές Πολιτισμού» δίνει το υφυπουργείο Πολιτισμού, το οποίο,μαζί με το υπουργείο Παιδείας, προχώρησε σήμερα σε επίσημη εξαγγελία του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:«Πρεσβευτές πολιτισμού» | «Αναπαλαιώνεται» η εμπλοκή του πολιτισμού στην παιδεία

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τον Φεβράρη του 2024, θα εφαρμοστεί πιλοτικά, ενώ σκοπός του είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα, ειδικά για πολιτιστική παιδεία, το οποίο θα έχει στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές με τους καλλιτέχνες, τις πρακτικές αλλά και γενικότερα με την πολιτισμό του νησιού.

Φετινός άξονας του προγράμματος είναι ο «Κυπριακός Πολιτισμός: Ο εαυτός μου και οι άλλοι». Στην εξαγγελία, η υφυπουργός Πολιτισμού, δρ Λίνα Κασσιανίδου, σημείωσε ότι «μέσα από την επαφή τους με τον πλούτο του κυπριακού πολιτισμού, τα παιδιά μας θα ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και θα μάθουν να υπάρχουν με αξιοπρέπεια και να συνυπάρχουν με σεβασμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτή τη στιγμή, το υφυπουργείο έχει προχωρήσει σε ανοικτή πρόσκληση μέσα από την οποία θα καταρτίσει κατάλογο δημιουργών/καλλιτεχνών και παραδοσιακών τεχνητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω Πρόγραμμα.

Πώς θα εφαρμοστεί;

Τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν από το υφυπουργείο Πολιτισμού, μέσω των οικείων σχολικών εφορειών, συνολική χορηγία ύψους 3000 ευρώ, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Πολιτισμού, τα οποία θα πρέπει να δίδονται τόσο για τη χρηματοδότηση εργαστηρίων με τους δημιουργούς, με τους οποίους θα συνεργαστούν, ή και για άλλες ανάγκες ως προς την υλοποίηση του προγράμματος, όπως αγορά αναλώσιμων και υλικών, αλλά και μετακινήσεις και επισκέψεις τους σε χώρους πολιτισμού.

Προς το τέλος της σχολικής χρονιά, όπως και είχαμε ήδη ανακοινώσει, από τον Φεβράρη, θα διοργανωθεί το τελικό Μαθητικό Συνέδριο, κατά το οποίο οι μαθητές και μαθήτριες του κάθε σχολείου θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους και θα υπάρχει τελετή βράβευσης και απονομή του τίτλου «Σχολείο Πρεσβευτής Πολιτισμού».

Αυτούσια η ομιλία της υφυπουργού Πολιτισμού:

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Αγαπητά μας παιδιά,

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Υφυπουργείο Πολιτισμού μαζί με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρα Αθηνά Μιχαηλίδου.

Μετά από έναν χρόνο εντατικής δουλειάς και συντονισμού μεταξύ της ομάδας του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της ομάδας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με την Υπουργό Παιδείας, για να εξαγγείλουμε την επίσημη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού - Μαθητές Πρεσβευτές Πολιτισμού».

Με σκοπό την πολιτισμική συνείδηση και έκφραση ως εγκάρσια δεξιότητα διά βίου μάθησης, σχεδιάσαμε το εν λόγω πρόγραμμα, που στόχο έχει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον αρχαίο, παραδοσιακό και σύγχρονο πολιτισμό του τόπου μας. Ευρύτερος στόχος είναι να αποτελέσει η πολιτιστική παιδεία μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους και της καλλιέργειας της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.

Στα πλαίσια του προγράμματος που σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το οποίο χρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο μας, τα παιδιά θα επισκέπτονται χώρους πολιτισμού, θα έρχονται σε επαφή και θα συνεργαστούν με σύγχρονους δημιουργούς. Αυτοί θα τους δείξουν πώς μπορούν μέσα από τις τέχνες, να εκφράσουν απόψεις και συναισθήματα αναφορικά με το πώς υπάρχουν και συνυπάρχουν, αλλά και θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν ταυτόχρονα τα δικά τους ταλέντα.

Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε κρίσιμα αξιακά ζητήματα μέσα από τις τέχνες. Για το σκοπό αυτό δημιουργοί από διάφορους τομείς της τέχνης, ως πρεσβευτές πολιτισμού, συνεργάζονται με σχολεία και υλοποιούν σχέδια δράσης, τα οποία επικοινωνούν με την ευρύτερη κοινότητα.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά κατά την παρούσα σχολική χρονιά με σκοπό την επίσημη αξιολόγησή του και την πιθανή αναδιαμόρφωσή του, καθώς στοχεύουμε τόσο στην ποιότητα όσο και την αποτελεσματικότητα. Ο αρχαίος μας πολιτισμός, η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική, ο χορός και οι εικαστικές τέχνες ως οχήματα θα ταξιδέψουν τα παιδιά σε μια διαδρομή αυτογνωσίας και συνύπαρξης με σκοπό τη δημιουργία σκεπτόμενων πολιτών μιας καλύτερης κοινωνίας, και ενός καλύτερου κόσμου.

Φετινός άξονας του προγράμματος είναι: «Κυπριακός Πολιτισμός: Ο εαυτός μου και οι άλλοι». Μέσα από την επαφή τους με τον πλούτο του κυπριακού πολιτισμού, τα παιδιά μας θα ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και θα μάθουν να υπάρχουν με αξιοπρέπεια και να συνυπάρχουν με σεβασμό.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, έχει προχωρήσει σε ανοικτή πρόσκληση μέσα από την οποία θα καταρτίσει κατάλογο δημιουργών – καλλιτεχνών – παραδοσιακών τεχνητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω Πρόγραμμα. Για τη συμμετοχή τους οι συνεργάτες του προγράμματος θα λάβουν και σχετική αποζημίωση. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ο θεσμός του «Πρεσβευτή/Πρέσβειρας Πολιτισμού». Ο κατάλογος που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει δημιουργούς από διάφορες τέχνες, που στηρίζουν το Πρόγραμμα και υιοθετούν το σχολείο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα με το οποίο θα συνεργαστούν. Θα ήθελα να επισημάνω δε ότι στο θεσμό του «Πρεσβευτή/Πρέσβειρας Πολιτισμού» μπορούν να συμμετέχουν και άλλα σχολεία (πέραν των 15 του προγράμματος) μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου.

Τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, μέσω των οικείων σχολικών εφορειών, συνολική χορηγία ύψους 3000 ευρώ τόσο για τη χρηματοδότηση εργαστηρίων με τους δημιουργούς με τους οποίους θα συνεργαστούν ή και άλλες ανάγκες για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως αγορά αναλώσιμων και υλικών, όσο και για τις μετακινήσεις και επισκέψεις τους σε χώρους πολιτισμού.

Προς το τέλος της σχολικής χρονιά θα διοργανωθεί το τελικό Μαθητικό Συνέδριο, κατά το οποίο οι μαθητές και μαθήτριες του κάθε σχολείου θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους και θα υπάρχει τελετή βράβευσης και απονομή του τίτλου «Σχολείο Πρεσβευτής Πολιτισμού».

Τα σχολεία που ολοκληρώνουν με επιτυχία το Πρόγραμμα, θα καταχωρούνται στον κατάλογο των σχολείων που πρεσβεύουν τον Πολιτισμό - «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού». Για να παραμείνουν στον κατάλογο, τα σχολεία θα πρέπει να υλοποιούν κάθε χρόνο μία τουλάχιστον πολιτιστική δράση.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας θα είναι το ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα ανακαλύψουν έναν καινούριο κόσμο, αυτόν της τέχνης, της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, αλλά και της παράδοσης και της αρχαίοτητας. Μακροπρόθεσμα, αυτό που θέλουμε είναι η νέα γενιά, η οποία ευελπιστούμε και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, να αποτελείται από πολιτιστικά εγγράμματα άτομα, τα οποία θα μπορέσουν μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό να αναδομήσουν τον κόσμο μας και να τον κάνουν καλύτερο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, για την αγαστή συνεργασία και να τονίσω πως στόχος μας είναι να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς αποτελεί πεποίθησή μας πως η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ