Τμ. Αρχαιοτήτων: Ύπαρξη κτισμάτων κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Καρμιώτισσας - Πέντε είδη ταφών ανέδειξε η ανασκαφική περίοδος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.10.2024
Ο Ναός της Παναγίας Καρμιώτισσας. Όψη από τα δυτικά. Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Στα ανώτερα στρώματα, εντοπίστηκαν αρκετά θραύσματα τοιχογραφιών κάποια από τα οποία απεικονίζουν υφάσματα ή τμήματα επιγραφών.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε τη λήξη της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου του προγράμματος «Παναγία Καρμιώτισσα». Οι έρευνες διεξήχθησαν στον χώρο που περιβάλλει το ναό της Παναγίας Καρμιώτισσας στα Κάτω Πολεμίδια υπό τη διεύθυνση του Δρα. Ανδρέα Νικολαΐδη και της Δρ. Margot Hoffelt.

Για την ανασκαφή

Το έργο αυτό εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα μιας τριετούς στενής συνεργασίας του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ και του Κέντρου CNRS Μεσαιωνικής και Σύγχρονης Αρχαιολογίας στη Μεσόγειο (LA3M) του Πανεπιστημίου Αιξ – Μασσαλίας (AMU). Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους Δρ. Margot Hoffelt, Δρ. Αντρέα Νικολαΐδη, Δρ. Κυριάκο Θεμιστοκλέους και Δρ. Αντρέα Αναγιωτό.

Η ανασκαφή στην Παναγία Καρμιώτισσα επιχειρεί να κατανοήσει τα ιστορικά δεδομένα αναφορικά με την ίδρυση του Ναού καθώς επίσης και να εξερευνήσει, συγκεντρώσει και διερευνήσει τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα της περιοχής. Για πολλούς αλληλένδετους λόγους (δευτερεύουσες ιστορικές πηγές, τοπογραφία, τοπωνύμια, προφορικές παραδόσεις) υπήρχαν υπόνοιες ότι η εκκλησία είχε ιδρυθεί από τους Καρμηλίτες κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα. Ωστόσο, καθώς ο σημερινός ναός χρονολογείται στον 14ο αιώνα, κρίθηκε απαραίτητο να διερευνηθεί ανασκαφικά ώστε να καταγραφεί η στρωματογραφία της περιοχής.

Η φετινή έρευνα

Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στα σημεία της ανασκαφής του 2023, βόρεια του ναού και στα ανατολικά του ιερού της εκκλησίας. Στη βορειοανατολική τομή αποκαλύφθηκαν και εξετάστηκαν αρκετά στρώματα χρήσης που δύναται να χρονολογηθούν από τον 13ο αιώνα. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που εντοπίστηκαν χαρακτηρίζονται από απλή τοιχοποιία χωρίς εμφανές συνδετικό κονίαμα και εικάζεται ότι οι χώροι θα σχετίζονταν με οικιακές δραστηριότητες. Κάτω από το ασβεστολιθικό δάπεδο εντοπίστηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός συστήματος διανομής νερού.

Στην τομή που διενεργήθηκε στα ανατολικά του ναού ανασκάφηκαν περίπου είκοσι λαξεύματα, ανθρώπινου μεγέθους, τα οποία ήταν προσανατολισμένα ανατολικά – δυτικά, και ερμηνεύονται από τους ανασκαφείς ως ταφές. Όλα ήταν κενά και έχουν αδειάσει με πολύ σχολαστικό τρόπο. Καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε είδη «τάφων», ένας από τους οποίους συνδέεται με την ύπαρξη βαθμίδων λαξευμένων στο μαλακό φυσικό βράχο που φαίνεται να οδηγούν κάτω από το ιερό της εκκλησίας.

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και με τη γεωμαγνητική επισκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ στο εσωτερικό της εκκλησίας και αφήνει να νοηθεί την ύπαρξη κτισμάτων κάτω από την εκκλησία. Στα ανώτερα στρώματα, εντοπίστηκαν αρκετά θραύσματα τοιχογραφιών κάποια από τα οποία απεικονίζουν υφάσματα ή τμήματα επιγραφών. Καταγράφηκαν επίσης αρκετοί πλίνθινοι τοίχοι μερικώς διατηρημένοι καθώς και οπές για πασσάλους. Η ακριβής χρονολόγησή θα επιτευχθεί μέσω ανάλυσης ραδιοανθράκων. Τα δομικά αυτά στοιχεία αποτελούν μια σημαντική ανακάλυψη καθώς σπάνια παρατηρούνται τόσο εκτεταμένα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ