«Περπατώντας στο βασίλειο της Σαλαμίνας»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.11.2024
Παρουσίαση της νέας έκδοσης της Άννας Μαραγκού με θέμα τη σημασία της Σαλαμίνας στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου από την εποχή του Χαλκού μέχρι και σήμερα. 

Η νέα τριλογία της Άννας Μαραγκού με φωτογραφίες του Πέτρου Φιάκκα, «Περπατώντας στο βασίλειο της Σαλαμίνας» εκδόσεις Το Ροδακιό, Αθήνα, 2024, θα παρουσιαστεί στο κοινό της Λευκωσίας το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Αγία Παρασκευή.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Άρτεμις Σκούταρη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου.

Η τριλογία αποτελείται από τρεις τόμους μέσα σε κασετίνα.

Τόμος Α’: Οι Πολιτείες της Σιωπής, η Έγκωμη, η Σαλαμίνα, η Αρσινόη και η Κωνσταντία

Τόμος Β’: Αμμόχωστος, από τον 12ο μέχρι τον 21ο αιώνα

Τόμος Γ’ : Η Δύναμη της Αμμοχώστου, τα ελεύθερα και τα κατεχόμενα χωριά της επαρχίας.

Η τριλογία στοχεύει στο ν’ αποδείξει την αδιάλειπτη συνέχεια, όχι μόνον του θαυμαστού πολιτισμού, αλλά και του σημαντικότατου ρόλου και της τεράστιας γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας της Σαλαμίνας, της Αμμοχώστου και της επαρχίας της στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό από την εποχή του Χαλκού μέχρι και σήμερα.

4999600964273167 LR

Δεν είναι ένα επιστημονικό εγχειρίδιο, ακολουθεί πιστά την παράδοση των δύο προηγουμένων βιβλίων της συγγραφέως, το Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου Ποταμού, εκδόσεις Το Ροδακιό (2018) και το Περπατώντας στην άκρη της Γης μας, εκδόσεις Το Ροδακιό (2019). Είναι η καταγραφή της διαχρονικής ιστορίας του τόπου μέσα από ιστορίες, ακούσματα, παραδόσεις, περιγραφές, περπατήματα, και διανθίζεται μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες του επίσης Βαρωσιώτη, Πέτρου Φιάκκα.

Το περιεχόμενο του βιβλίου αντανακλά στη ζώσα σχέση της συγγραφέως με τις αρχαίες πολιτείες της Έγκωμης, της Σαλαμίνας, της Αρσινόης και της Κωνσταντίας, των θαυμαστών αυτών πόλεων που έπλασαν και δημιούργησαν την Αμμόχωστο, χωρίς να ξεχνά τη Δύναμη της Αμμοχώστου που πηγάζει από την επαρχία της.

Είναι μια συνολική κατάθεση της διαχρονικής ιστορίας της ύπαρξης και του πολιτισμού μας που ξεκινά από την εποχή του Χαλκού και σταματά στο σήμερα και γράφτηκε για ν’ αφυπνίσει και να υπενθυμίσει στη σύγχρονη Κύπρο τη σημασία της απώλειας και της ανάγκης επανένωσης του νησιού μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ