Διδασκαλικό Ταμιευτήριο Λευκωσίας: Πλήγμα στην ιστορική εξέλιξη του κέντρου της πόλης η πιθανή κατεδάφισή του, λέει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (φώτος)

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.1.2025
Το κτήριο ανεγέρθηκε το 1966, σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα Πεύκιο Γεωργιάδη και αποτελεί εκλεκτό παράδειγμα της εκπροσώπησης του μοντέρνου κινήματος στην Κύπρο.

Πλήγμα στην ιστορική εξέλιξη του κέντρου της πόλης η πιθανή κατεδάφιση του κτηρίου του Διδασκαλικού Ταμιευτηρίου Λευκωσίας, προειδοποιεί ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, σε ανακοίνωσή του. Καλεί τις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης να λάβουν σοβαρά υπόψη τη διατήρηση μνήμης και ταυτότητας του πολιτισμού μας.

Κτίσμα του 1966

5056434850703525 image

5056464363325720 image

5056445207675055 image

5056444399542595 image

Το κτήριο του Διδασκαλικού Ταμιευτηρίου Λευκωσίας ανεγέρθηκε το 1966, σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα Πεύκιο Γεωργιάδη και αποτελεί εκλεκτό παράδειγμα της εκπροσώπησης του μοντέρνου κινήματος στην Κύπρο. Είναι ορόσημο για τη χώρα, αφού μαζί με άλλα δείγματα αρχιτεκτονικής την τοποθετεί στο διεθνή χάρτη του Μοντερνισμού. Το κτήριο εκπροσωπεί μία εποχή δημιουργικής έκφρασης, όπου οι αξίες του μοντέρνου κινήματος προσαρμόστηκαν στις τοπικές συνθήκες και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες του τόπου.

Τι αναδεικνύει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων

5056435018986238 image

5056435803837126 image

Πέραν από την αδιαμφισβήτητη αρχιτεκτονική του αξία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, το κτήριο αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις κοινωνικές ανάγκες μιας εποχής, αποτελώντας το αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής μνήμης και ταυτότητας της Λευκωσίας.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, εκπροσωπώντας την αρχιτεκτονική κοινότητα, υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία διατήρησης και ανάδειξης τέτοιων κτηρίων, τα οποία είναι η συνέχεια της εξέλιξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Στην Ευρώπη, επισημαίνεται, ήδη προβάλλεται η ανάδειξη και η διατήρηση τέτοιων σημαντικών κτηρίων, μέσα από πρωτοβουλίες ανακαίνισης και επανάχρησης στα πλαίσια του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus.

Η επανάχρηση υφιστάμενων κτηρίων, προστίθεται, συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η κατεδάφιση και ανέγερση νέων κατασκευών. Επομένως, η διατήρησή τους ενισχύει τη σύνδεση με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα προάγει ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καταδικάζει την οποιαδήποτε απόφαση κατεδάφισης του Διδασκαλικού Ταμιευτηρίου Λευκωσίας και καλεί την πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε να καταγραφούν και προστατευθούν όλα τα σημαντικά και αξιόλογα κτήρια που σήμερα δεν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, αλλά αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Φωτογραφίες από Κυπριακός Μοντερνισμός / Cypriot Modernism

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ