Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 26.7.2011

Την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία του Μιχάλη Κακογιάννη, στις 16.00 στον Άγιο Διονύσιο της οδού Σκουφά, στο Κολωνάκι.


Κατ' επιθυμία του ιδίου, η κηδεία του θα γίνει στον περίβολο χώρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Συνεχίστηκαν εν τω μεταξύ τα συλλυπητήρια μηνύματα προς τους οικείους του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ο προωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου,  εξέφρασε με δήλωσή του τη θλίψη του για το θάνατο του μεγάλου δημιουργού του κινηματογράφου και του θεάτρου, σημειώνοντας ότι «με το ανήσυχο πνεύμα του και το ανατρεπτικό έργο του, έφερε την πρωτοπορία στην τέχνη και ανέδειξε -σε καιρούς δύσκολους- τις απεριόριστες δυνατότητες του Ελληνισμού, στην Ελλάδα, στην γενέτειρά του την Κύπρο, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όπου καρποφόρησε το ελληνικό πνεύμα».

Όπως αναφέρει, ο Μ. Κακογιάννης «στάθηκε με κριτική φωνή απέναντι στα βαθειά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία δεν σταμάτησε ποτέ να προσφέρει απλόχερα. Η βαθειά του αγάπη για τον Ελληνισμό τον οδήγησε στον αγώνα κατά της χούντας των Συνταγματαρχών, και στη συνέχεια, μέσα και από τον συγκλονιστικό ''Αττίλα '74'', στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την εθνική τραγωδία της Κύπρου».

Κλείνοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι «άνθρωποι, όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, μάς υπενθυμίζουν την δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητα του Ελληνισμού, την ικανότητά του να δίνει νικηφόρες μάχες σε κάθε γωνιά της γης και να βγαίνει πάντα πιο δυνατός. Η ζωή του και το έργο του, που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα στην πορεία μας».

Την οδύνη του για το θάνατο «του μεγάλου Κύπριου σκηνοθέτη, συγγραφέα και πνευματικού ανθρώπου, του δημιουργού Μιχάλη Κακογιάννη» εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απευθύνοντας τα βαθύτερα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς και τους οικείους του. Η Κύπρος, αναφέρει ο Πρόεδρος, «είναι περήφανη γιατί γέννησε άντρα όπως ο Κακογιάννης, ο οποίος με το έργο του και τη στάση ζωής θα την τιμά για πάντα».

Αναφερόμενος στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα της πολιτιστικής μας δημιουργίας» και «η συμβολή του στον κινηματογράφο και το θέατρο, για δεκαετίες, εξέφραζε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της κυπριακής και ελληνικής κοινωνίας, τις τάσεις και τις αγωνίες της με τρόπο που προκαλούσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και θαυμασμό. Εξέφραζε τις προοδευτικές και δημοκρατικές ιδεολογικές ανησυχίες του».

Εξαίροντας το έργο του εκλιπόντα, ο Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρει ότι «η ικανότητά του να εκφράζει μέσα από υψηλής αισθητικής έργα τις ιστορικές, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ορίζουν τον άνθρωπο και την ιστορία του, τον καθιέρωσε ως μια από τις παγκόσμιες μορφές του κινηματογράφου στον 20ο αιώνα».

Παράλληλα σημειώνει ότι «τα έργα του για την Κυπριακή τραγωδία του 1974 εξέφρασαν όσο λίγα έργα την πολιτική και κοινωνική διάσταση της προδοσίας και της εισβολής, και τα σημάδια που άφησαν στη λαβωμένη πατρίδα μας».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρεται και στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» τονίζοντας ότι «παραμένει ένας σημαντικός θεσμός για την Ελλάδα και την Κύπρο ώστε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια του πολιτισμού και της τέχνης». Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει, «αναγνωρίζοντας το κορυφαίο έργο του Μιχάλη και την τεράστια προσφορά του υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με το Ιδρυμα».

«Ο Μιχάλης Κακογιάννης παραμένει φωτεινό παράδειγμα για όλους μας σήμερα, που οι μεγάλοι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης λιγοστεύουν. Ας είναι το έργο και η μνήμη του παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας, στους απαιτητικούς καιρούς που διερχόμαστε» καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σημειώνει ότι ο Μιχάλης Κακογιάννης, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, υπήρξε μια από τις μεγάλες μορφές της σύγχρονης Κύπρου αλλά και άπαντος του Ελληνισμού.

«Μοναδικός, πολυσχιδής, ιδιοφυής και αεικίνητος, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέχισε μέχρι το τέλος τον αγώνα του για τον πολιτισμό, ιδρύοντας το κοινωφελές Ιδρυμα με την επωνυμία ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης’, με το οποίο θέλησε να προσφέρει έναν πολυπολιτισμικό χώρο για την υποστήριξη και την έκφραση των τεχνών, του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και ένα βήμα για την Κύπρο, όπου νέοι Κύπριοι δημιουργοί βρήκαν ήδη φιλοξενία και στήριξη», προσθέτει το Υπουργείο Παιδείας.

Αναφέροντας επίσης ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημητρίου υπέγραψε με το σκηνοθέτη προγραμματική σύμβαση που αφορά στη συνεργασία για τη διοργάνωση, παραγωγή και επιμέλεια εκδηλώσεων πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σημειώνει πως «ο Μιχάλης Κακογιάννης συνδέθηκε όσο λίγοι με την πνευματική ανάταση της Ελλάδας και της Κύπρου και υπήρξε ένας από τους τελευταίους μεγάλους δημιουργούς του πολιτισμού μας, σε μια εποχή, στην οποία οι μεγάλοι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης σπανίζουν όλο και περισσότερο».

«Με αυτά τα λίγα αποχαιρετούμε ένα μεγάλο δημιουργό και άνθρωπο, που με το έργο του έχει πατήσει τις κορυφές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καταθέτοντας ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου» συνεχίζει και καταλήγει σημειώνοντας ότι ο Κακογιάννης «υποχρέωσε το παγκόσμιο φιλότεχνο κοινό να στραφεί με εκτίμηση και θαυμασμό στο έργο του, ένα έργο που θα πρέπει να είναι παράδειγμα και έμπνευση για τους μεταγενέστερους, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε».

Ο ΔΗΣΥ, δια του Αντιπροέδρου του και Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Νίκου Τορναρίτη, εκφράζει «τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη, του κορυφαίου πρεσβευτή του πολιτισμού μας Μιχάλη Κακογιάννη», διαβιβάζοντας παράλληλα τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τους οικείους του εκλιπόντος.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Τορναρίτης αναφέρει πως ο Μιχάλης Κακογιάννης «απ’ τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Κύπρου και της Ελλάδας μεγαλούργησε παλεύοντας μόνος. Ανδρώθηκε μόνος, προχώρησε και εν τέλει νίκησε αφήνοντας πίσω του πλούσιο, διαχρονικό και πρωτοπόρο έργο με διεθνή απήχηση».

«Για την προσφορά του και το έργο του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό» σημειώνει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Ο Μιχάλης Κακογιάννης θα αποτελεί για τους νέους μας ένα λαμπρό παράδειγμα για την παρουσία του και την τεράστια προσφορά του στην πατρίδα, στον Ελληνισμό και στον πολιτισμό» καταλήγει στη δήλωσή του ο Νίκος Τορναρίτης.

Η Κύπρος έχασε ένα από τα πιο άξια τέκνα της και ο Ελληνισμός ολόκληρος έχασε έναν σπουδαίο Ελληνα, αναφέρει σε ανακοίνωση για το θάνατο του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''ο παγκόσμιος πολιτισμός, τα γράμματα και οι τέχνες έχασαν ένα αγνό υπηρέτη''.

''Ο Μιχάλης Κακογιάννης τίμησε όσο ελάχιστοι την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Αφησε πίσω του ένα ανεκτίμητο έργο, αποτελούμενο από κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές που σημάδεψαν την εποχή τους και κατατάσσονται δικαίως στην κλασσική ανθολογία του δράματος και της έβδομης τέχνης'', αναφέρει το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Προσθέτει ότι ο Μιχάλης Κακογιάννης ''πρόβαλε διεθνώς τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής και την συνεπακόλουθη κυπριακή τραγωδία του 1974 και έδρασε ως πρεσβευτής των δικαίων του αδικαίωτου λαού μας''.

Βαθιά θλίψη για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού Μιχάλη Κακογιάννη εκφράζει η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή της, η Πρεσβεία αναφέρει ότι ''ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ένας κοσμοπολίτης δημιουργός, γνήσιο τέκνο της Κύπρου, και πραγματικός Ελληνας με διεθνή αναγνώριση''.

Προσθέτει ότι ''η αγάπη του για την Ελλάδα και την Κύπρο έγινε δημιουργικό πάθος στην υπηρεσία της τέχνης και του πολιτισμού''.

Για το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη η Πρεσβεία αναφέρει ότι ''είναι πραγματικά οικουμενικό, δεν γνωρίζει σύνορα και μιλά στις καρδιές όλων των ανθρώπων, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου''.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, ''η δημιουργική πνοή του Μιχάλη Κακογιάννη μας έδωσε εικόνες ζωής, παραστάσεις σκηνής και προσλαμβάνουσες παραστάσεις για ευρύτερη κατανόηση, βαθύτερο στοχασμό και περισσότερο νόημα στη ζωή''.

Αναφέρει, επίσης, ότι ''με το έργο του μας έδωσε την αίσθηση του ωραίου, του αληθινού και αρμονικού, που σαν αρμός δένει και ομορφαίνει τα δύσκολα και τα εύκολα, τις συγκλίσεις και αποκλίσεις, τα γλυκά και τα πικρά της ζωής''.

Προσθέτει ότι ''έκφραση της αγάπης και αφοσίωσης του Μιχάλη Κακογιάννη για την Ελλάδα, την Κύπρο και τον πολιτισμό ήταν και η σύσταση του 'Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης' για να προσφέρει στήριξη στην τέχνη, τον πολιτισμό και τους νέους καλλιτέχνες''.

Η Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει πως ''είχε μια στενή συνεργασία με τον Μιχάλη Κακογιάννη, που θα συνεχιστεί με τη διοργάνωση, παραγωγή και επιμέλεια εκδηλώσεων στο πλαίσιο συνεργασίας του 'Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης' με το Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα''.

''Η Κύπρος, η Ελλάδα και ο πολιτισμός υπολείπονται πολλά μετά την απώλεια του Μιχάλη Κακογιάννη, η απουσία του οποίου θα είναι αισθητή, το έργο του όμως θα συνεχίσει να μας προσφέρει συγκινήσεις που όλοι χαιρόμαστε και έχουμε ανάγκη'', καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ