Παράθυρο logo
Ντοκιμαντέρ για τον Μακάριο στην ΕΡΤ
Δημοσιεύθηκε 02.08.2011 11:18
Ντοκιμαντέρ για τον Μακάριο στην ΕΡΤ

Τρία επετειακά αφιερώματα παρουσιάζει αυτή τη βδομάδα το Αρχείο της ΕΡΤ, εκ των οποίων το ένα μάς αφορά άμεσα. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, το οποίο παρουσιάζει το λαϊκό προσκύνημα της σορού του και τη νεκρώσιμη πομπή.

Το ντοκιμαντέρ θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ στις 3 Αυγούστου, οπότε κλείνουν ακριβώς 34 χρόνια από το θάνατό του.

Στο ντοκουμέντο διακρίνονται κατά την άφιξή τους στο ναό ο πρώην Πρωθυπουργός - Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο αρχηγός της ΕΔΗΚ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γεώργιος Μαύρος, οι Βουλευτές Ελένη Βλάχου (Επικρατείας, ΕΔΗΚ), Γεώργιος Β. Μαγκάκης (ΕΔΗΚ, Α΄ Αθηνών), Ευάγγελος Παπανούτσος (Επικρατείας, ΕΔΗΚ), Δημήτριος Παπασπύρου (Ν.Δ., Βοιωτίας), ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της ΕΔΑ και Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ενωμένης Αριστεράς Ηλίας Ηλιού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, αντιπροσωπείες από την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ, αρχηγοί άλλων δογμάτων κ.ά. Τη σορό ασπάζεται μεταξύ άλλων ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ενώ καταγράφεται και η άφιξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Την ίδια μέρα θα αναρτηθεί το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρά «Εποχές και Συγγραφείς» για τον υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1975 ενώ φέτος κλείνουν 110 χρόνια από τη γέννησή του.

Εν τω μεταξύ από την 1η Αυγούστου είναι διαθέσιμο στο www.ert-archives.gr ένα ντοκιμαντέρ από τη σειρά «Το κουτί της Πανδώρας», του Κώστα Βαξεβάνη, για τη ζωή και τη δράση του ηγέτη της Αριστεράς Νίκου Ζαχαριάδη, ο οποίος απεβίωσε την 1η Αυγούστου 1973. Το πρώτο μέρος καταγράφει τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι την ανάληψη της ηγεσίας του ΚΚΕ και παρουσιάζει το διωγμό του από το καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά. Το δεύτερο μέρος παρακολουθεί την πορεία του μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και μέχρι την περίοδο της εξορίας του στο Μποροβιτσί.