Η Πύλη Αμμοχώστου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Λευκωσίας, με μακρά ιστορία, δήλωσε την Τετάρτη, η Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εργασίες συντήρησής της θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου για να μπορεί να αξιοποιηθεί για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η κ. Κασσιανίδου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Πύλη Αμμοχώστου, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη των έργων συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών του Μνημείου.
Σε δηλώσεις της μετά από την ενημέρωση που είχε, η κ. Κασσιανίδου είπε ότι ήρθε σήμερα στην Πύλη Αμμοχώστου με το Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Γιώργο Γεωργίου, την Ανώτερη Λειτουργό Τμήματος Αρχαιοτήτων, που ασχολείται με τα μνημεία του Τμήματος και την Μηχανικό του Υφυπουργείου Πολιτισμού για να ενημερωθεί για τα έργα που γίνονται στην Πύλη Αμμοχώστου.
«Η Πύλη Αμμοχώστου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Λευκωσίας, με μακρά ιστορία από το 16ο αιώνα όταν οικοδομήθηκαν τα κτίρια και βέβαια στη συνέχεια, Οθωμανική Περίοδο, Αγγλοκρατία και τη σύγχρονη εποχή, κατά την οποία σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, αυτό το σημαντικό μνημείο μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο. Ένα φυσικό φαινόμενο, θα έχετε δει και τις τελευταίες μέρες πώς γίνονται τέτοια προβλήματα, η Πύλη είχε πλημμυρίσει και έκλεισε από τότε», πρόσθεσε.
Για πρώτη φορά, συνέχισε η κ. Κασσιανίδου, από τα 40 χρόνια που είχε ανοίξει ως πολιτιστικό κέντρο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβε τη συντήρηση του μνημείου πλέον, «διότι πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η Πύλη Αμμοχώστου δεν είναι πολιτιστικό κέντρο, είναι το πιο σημαντικό μνημείο της Λευκωσίας».
«Άρα ανέλαβε τη συντήρηση του μνημείου που ολοκληρώθηκε το 2023. Άρα τη συντήρηση των δομών, την μελέτη της Πύλης Αμμοχώστου, την αποκατάσταση σε ένα μεγάλο βαθμό και τώρα έρχεται η δεύτερη φάση αυτού του έργου, που είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ώστε το μνημείο να γίνει επισκέψιμο για να μπορεί να αξιοποιείται και για άλλους σκοπούς, όπως στο παρελθόν», εξήγησε.
«Αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε και την Πύλη για την Προεδρία», σημείωσε.
Η κ. Κασσιανίδου ανέφερε, επίσης, ότι το συνολικό κόστος μέχρι τώρα, δηλαδή η πρώτη φάση που ήταν η συντήρηση και τα έργα τα οποία γίνονται τώρα, ανέρχεται περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ.
«Αυτό δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων χώρων υγιεινής, έτσι ώστε να είναι και αξιοποιήσιμο και προσβάσιμο και με άλλους τρόπους, δηλαδή όταν έχεις μία εκδήλωση να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι υγιεινής, οι οποίοι θα γίνουν εκτός της Πύλης, φεύγουν πλέον από το εσωτερικό του μνημείου ή από άλλους χώρους και θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας και αυτό το έργο είναι ύψους γύρω στις €400.000, διότι πρέπει να σκαφτεί και να αποκατασταθεί η πλευρά της Πύλης και θα γίνει και όλη η ηλεκτρολογική αναβάθμιση», συμπλήρωσε.
Για αυτό, σημείωσε, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός σύντομα.
«Δεν θα είναι έτοιμο για την Προεδρία, αλλά θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Επιπλέον, να πούμε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων συντηρεί συστηματικά τα τείχη της Λευκωσίας, το συνεργείο εργάζεται στο εξωτερικό χώρο της Πύλης Αμμοχώστου. Είχε φύγει, διότι ήταν το φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, αλλά θα επιστρέψει μέσα στις επόμενες μέρες και παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται διαγωνισμός για να αναλάβει εργολάβος πλέον, ο οποίος θα πληροί τις προδιαγραφές που έχει βάλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να συντηρήσει τον Προμαχώνα Ποδοκάταρο, που είναι ο επόμενος προμαχώνας. Και βέβαια αυτό είναι σε συνέχεια όλων των άλλων εργασιών που έκανε το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη συντήρηση των τειχών», επεσήμανε.
Η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι τα τείχη της Λευκωσίας είναι ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Δεν υπάρχουν παντού τόσο καλά διατηρημένα μεσαιωνικά τείχη και βέβαια το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και όπως κάνει με όλα τα μνημεία του τόπου μας, βάζει τους καλύτερους αρχαιολόγους, συντηρητές, τεχνίτες, λιθοξόους για να το συντηρήσουν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν οι εργασίες, οι μελέτες και οι εργασίες συντήρησης αφορούν παραπλήσια κτίσματα, όπως για παράδειγμα εδώ στο Bastione, γιατί ακούστηκαν κάποια σχόλια ότι έγιναν παρεμβάσεις που δεν έπρεπε, η κ. Κασσιανίδου είπε ότι το Bastione είναι μνημείο Πίνακα Β.
«Η διαφορά των μνημείων Πίνακα Α και Πίνακα Β είναι ότι το μνημείο Πίνακα Α είναι πλήρως υπό τη δικαιοδοσία του κράτους και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ τα μνημεία Πίνακα Β είναι μνημεία κηρυγμένα αλλά ιδιωτικής ιδιοκτησίας», σημείωσε.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η παρέμβαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στα μνημεία συνολικά της Λευκωσίας είναι συνεχής.
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα ενισχύσαμε τη συντήρηση του Τμήματος του Υδραγωγείου του Συνιχτάρ, το οποίο είναι ορατό στα αριστερά, όπως βλέπει κανένας στην Πύλη Αμμοχώστου, τμήματα του σώζονται εδώ αμέσως δίπλα, άλλα τμήματα του σώζονται ενδιάμεσα και ένα σημαντικό κομμάτι σώζεται στο άνοιγμα από τον περιφερειακό δρόμο στον περίγυρο του τείχους που στρίβουμε για την Αρχιεπισκοπή», είπε.
«Θυμάστε ότι σώζεται ένα κομμάτι του Υδραγωγείου Συνιχτάρτ 100 -200μ από εδώ που είμαστε και συντηρήσαμε ξανά και εκείνο το μνημείο. Θέλω να πω η προσπάθειά μας είναι συνεχής στο να έχουμε μια συνολική επέμβαση στα μνημεία της Λευκωσίας», συμπλήρωσε.
Ήταν, είπε, μια εργασία που μόλις την περασμένη εβδομάδα την ολοκλήρωσαν και πήγαν έκτακτα εκεί, διότι διαπιστώσαν ότι η παλιά συντήρηση είχε φθαρεί και έπρεπε να επέμβουν, ενώ αυτή είναι η δουλειά που κάνουν συστηματικά.
Σε ερώτηση τι γίνεται με την προέκταση των τειχών στις κατεχόμενες περιοχές, η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι «τα τείχη στις κατεχόμενες περιοχές, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν την ίδια φροντίδα όπως έχουν εδώ από το Τμήμα Αρχαιοτήτων».
«Το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν έχει την αρμοδιότητα πλέον λόγω της κατοχής. Υπήρχαν δύο καταρρεύσεις του τείχους αλλά όπως μας ανέφερε η κ. Κούνου σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, εκείνες (οι καταρρεύσεις) ή τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με τη συνεργασία της μέσα από το έργο της Δικοινοτικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ