Σεφέρης ες γην εναλίαν Κύπρον

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.8.2011

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη συμπληρώνονται φέτος (29 Φεβρουαρίου 1900 - 20 Σεπτεμβρίου 1971) και το Ίδρυμα ARTος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας και την πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του.


Οι εκδηλώσεις έχουν τίτλο «Ταξίδι στο χρόνο: Γιώργος Σεφέρης, ποιητής και πολίτης» και ξεκινούν στις 22 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια μιας έκθεσης πολυμέσων.
Στην έκθεση παρουσιάζεται η ζωή, το έργο και η πορεία του Νομπελίστα ποιητή, με φωτογραφικό υλικό και βίντεο - εγκαταστάσεις.
Η Κύπρος είναι ο έκτος σταθμός της έκθεσης. Είχαν προηγηθεί η βιβλιοθήκη της Φρανκφούρτης, η Σμύρνη, το Πεκίνο, η Ελλάδα και η Κωνσταντινούπολη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου. Θα προλογίσουν ο Αθανάσιος Μαράντος, προϊστάμενος της διεύθυνσης Γραμμάτων και Πολιτιστικών Δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας και ο διευθυντής των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Παρασκευάς.

Και προβολή
Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί μια θερινή προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Πάντζη. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό σχετικά με τις πηγές έμπνευσης του Γεώργιου Σεφέρη στην κατεχόμενη Κύπρο σε μια προσπάθεια να βρεθεί η σχέση μεταξύ των φωτογραφιών και των ποιημάτων του. Ανιχνεύεται επίσης η πορεία του, με συνεχή εμπόδια για τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ, καθώς οι τόποι που ενέπνευσαν τον ποιητή, δεν είναι πια οι ίδιοι. Έτσι, το ντοκιμαντέρ αποτελεί εν τέλει ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και στο χώρο.

+ Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 22445455 και info@artosfoundation.org.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ