Η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε Νέων

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 22.8.2011

Η Βικτώρια Λεωνίδου, η Ελένη Οικονόμου και ο Νικόλας Πετρίδης είναι οι καλλιτέχνες που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στη φετινή 15η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου, η οποία ξεκινά στις 7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.


Στις Εικαστικές Τέχνες η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από τις καλλιτέχνιδες Βικτώρια Λεωνίδου, η οποία παρουσιάζει τα έργα «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι» (επιτοίχια κατασκευή) και «Πράσινη Γραμμή» (εγκατάσταση στο χώρο), και Ελένη Οικονόμου η οποία παρουσιάζει το έργο «Αρχέτυπα» (εγκατάσταση στο χώρο). Η επιλογή των προτάσεων έγινε από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών βάσει των ακόλουθων σκεπτικών:

Για τα έργα της Βικτώρια Λεωνίδου:

«Προσεγγίζοντας με όρους εννοιολογικής τέχνης, αλλά και υποδόρια ειρωνεία, τη χαίνουσα πληγή της κυπριακής τραγωδίας η Λεωνίδου εντάσσει εαυτόν στη μεγάλη παράδοση των καλλιτεχνών που πραγματεύονται πολιτικά ζητήματα. Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται κάθε φορά από το θεατή, ο οποίος καθίσταται, έτσι, συν-δημιουργός.»       

Για το έργο της Ελένης Οικονόμου:

«Έχοντας ως εμβάτη μια κυβική μονάδα 10Χ10Χ10 εκατοστών, η καλλιτέχνις δημιουργεί επιδαπέδιες γλυπτικές συνθέσεις στο χώρο. Το άσπρο χρώμα και η δωρική λιτότητα των επαναλαμβανόμενων, αρχετυπικών, μοτίβων δημιουργεί την ισχυρή εντύπωση της τάξης και της αρμονίας προσδίδοντας στη δημιουργία του έργου χαρακτήρα τελετουργικό.»

Στις Εφαρμοσμένες Τέχνες η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από τον αρχιτέκτονα Νικόλα Πετρίδη το έργο του οποίου αφορά στη δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Πέτρα του Ρωμιού. Η επιλογή της πρότασης έγινε από ad hoc Επιτροπή ειδικών βάσει του ακόλουθου σκεπτικού:

«Η πρόταση πραγματεύεται την τυπολογία του σύγχρονου Μουσείου Τέχνης μέσα από τους κώδικες του Κριτικού Τοπικισμού και τις ιδιαίτερες συνθήκες της κυπριακής πολιτισμικής εντοπιότητας. Οι χειρισμοί σε επίπεδο κλίμακας, υλικού και φόρμας επιτυγχάνουν την αρμονική ένταξη του κτιρίου στην εύθραυστη τοπογραφία της περιοχής.»

Φωτογραφία με το έργο του αρχιτέκτονα Νικόλα Πετρίδη για τη δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Πέτρα του Ρωμιού, με το οποίο θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών της Μπιενάλε.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ