Η έκθεση του Damien Hirst με τίτλο «New Religion» θα είναι μάλλον το highlight στο φετινό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο ανακοινώθηκε χθες στην Αθήνα.
Η έκθεση του διάσημου Βρετανού της Brit Pop ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου και σε αυτήν περιλαμβάνονται 44 μεταξοτυπίες και τέσσερα γλυπτά, τα οποία λειτουργούν σαν μια κυκλική τοιχογραφία που ξεκινά από τη δημιουργία του κόσμου για να φθάσει ως την τελική κρίση.
Σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία, η πίστη ήταν στο κέντρο της δουλειάς του Χερστ. Όπως πιστεύει ο ίδιος, χωρίς πίστη στην τέχνη κάθε έννοια νοήματος διαλύεται ενώ τα διαφορετικά στοιχεία που αποτελούν τη Νέα Θρησκεία/New Religion συνθέτουν ένα ναό αφιερωμένο στην επιθυμία, την επιθυμία να κρατήσεις μια απόσταση από τη θνητότητα, που όμως δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσεις το θάνατο.
Η έκθεση είναι συνδιοργάνωση με το British Council και την Paul Stolper Gallery του Λονδίνου και θα φιλοξενηθεί στο Κτήριο της οδού Πειραιώς μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.
Η νέα εικαστική σεζόν ξεκινά για το Μουσείο Μπενάκη στις 6 Σεπτεμβρίου με τους Μύθους του Αισώπου και την προσέγγισή τους από τον εικαστικό Μανώλη Χάρο. Η έκθεση αποτελείται από σύγχρονα ζωγραφικά έργα και χαρακτικά, τα οποία προέκυψαν ύστερα από πολύχρονη έρευνα του καλλιτέχνη σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, συλλογές και αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης θα είναι και μία σειρά από παιχνίδια χειροτεχνίας και ιχνογραφίας πάντα με το ίδιο θέμα, που είναι όμως και μία απάντηση του καλλιτέχνη στην πρόκληση μυθοπλασίας που αποτελούσαν πάντα οι Αισωπικοί μύθοι. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κεντρικό Κτήριο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.
Στις 15 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Τα κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδος» που περιλαμβάνει τα σχέδια των συμμετοχών στους τρεις σημαντικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του Κεντρικού κτηρίου και των υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, καθώς και σχέδια και φωτογραφίες (εποχής και πρόσφατες) και των 27 υποκαταστημάτων της Τράπεζας σε όλη τη χώρα. Θα εκτεθούν επίσης σχέδια λεπτομερειών, εσωτερικής διακόσμησης, επίπλων κλπ, που σχεδιάστηκαν για υποκαταστήματα ενώ προβλέπεται να μεταφερθούν από το κεντρικό κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου και ενδεικτικά έπιπλα εποχής.
Στις 19 Σεπτεμβρίου θα δούμε την έκθεση «Με το (Μ) Πενάκη των Γελοιογράφων» στην οποία συμμετέχουν 30 γελοιογράφοι, που πραγματοποιούν μία παρέμβαση ως εικαστικό δρώμενο για να δείξουν ότι η γελοιογραφία δεν εξαρτάται μόνον από την παρουσία της στον Τύπο, δεν εξαιρείται από τα εικαστικά, δεν... κομπλεξάρεται που ασχολείται με το επίκαιρο και εφήμερο και χωρίς να θέλει να γίνει μνημειακή τέχνη, θέλει να δείξει όμως ότι μπορεί να μπει στο μυαλό και στην καρδιά των αναγνωστών.
Στις 22 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση του Αγήνωρα Αστεριάδη (1898-1977) με περίπου 150 έργα του ζωγράφου, ανέκδοτα σχέδια και ακουαρέλες καθώς και υλικό από το αρχείο του, μεγάλο μέρος του οποίου θα δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ειρήνης Οράτη.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Άντι Χόλντεν θα δημιουργήσει ένα έργο το οποίο θα είναι σε διάλογο με τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για τη συνέχεια ενός πρότζεκτ του ιδίου που άρχισε να επεξεργάζεται στην έκθεσή του στην Tate Britain το 2010. Εκεί παρουσίασε ένα κεντημένο και μεγεθυμένο αντίγραφο ενός πέτρινου θραύσματος, που είχε πάρει από την Πυραμίδα της Γκίζα όταν ήταν παιδί. Το νέο του έργο παρουσιάζεται ως μία προσωπική αρχαιολογία που συνδυάζει την χειροναξία, την ανέκδοτη ιστορία και την αλλαγή κλίμακας με σκοπό να εξετάσει τη σχέση μεταξύ προσωπικής ανάμνησης και μνημείου και τη δυσκολία της δημιουργίας ενός αντικειμένου αντιπροσωπευτικού μιας συνολικότερης χρονικής εμπειρίας.
Έχουν ανακοινωθεί επίσης η έκθεση «Η νεοελληνική τέχνη μέσα από τα ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής (1956-2009), η οποία θα εγκαινιαστεί στις 25 Οκτωβρίου και μια αναδρομική έκθεση του Νίκου Χουλιάρα με 300 περίπου έργα του που θα παρουσιάζεται στο Μπενάκη από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2012.
Στη φωτογραφία το έργο «The Crucifix», 2005, από τη σειρά έργων του Damien Hirst New Religion, © Damien Hirst