Δύο κυπριακές ταινίες στο Φεστιβάλ Δράμας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.8.2011

Δύο κυπριακές και είκοσι έξι ελληνικές ταινίες αποτελούν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ξεκινά στις 19 και ολοκληρώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου.


Πρόκειται για τις ταινίες In The Distance Of A Glance του Χριστόφορου Ροδίτη και Τhe Fiddler, της Στελάνα Κληρή. Τριάντα οχτώ ελληνικές ταινίες κατατέθηκαν φέτος, από τις οποίες επιλέχθηκαν 25 για το διαγωνιστικό τμήμα και τρεις για το τμήμα «Έλληνες του κόσμου».

Ταινία δωματίου
Η ταινία του Χριστόφορου Ροδίτη με τίτλο In The Distance Of A Glance θα δεχτεί την πρώτη της προβολή στο φεστιβάλ της Δράμας, στο διαγωνιστικό τμήμα. Πρόκειται για μια ταινία δεκατεσσάρων μόλις λεπτών, τοποθετημένη σε ένα σπίτι στην παλιά Λευκωσία. «Είναι μια ερωτική ιστορία», ανέφερε χθες στον «Π» ο Χ. Ροδίτης, «ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που δεν θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του». Η ιστορία έχει ως φόντο την εγκατάλειψη της πόλης, καθώς μετατρέπεται σε έναν στρατοκρατούμενο χώρο. Ο ξένος στρατός καταλαμβάνει την πόλη και η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη. Ο Στράτος και η Λιν αποφασίζουν να παραμείνουν εκεί και στα 14 λεπτά της ταινίας, «ζουν τις τελευταίες τους στιγμές με τρόμο, αλλά και ερωτισμό».
Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Δήμητρα Δημητριάδου και ο Σωτήρης Μεστάνας. Το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Κωνσταντίνος  Όθωνος και τη σκηνογραφία ο Νότης Παναγιώτου.
Στην Κύπρο θα δούμε την ταινία τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», το οποίο φιλοξενεί το Θέατρο Ριάλτο.

Ο Βιολιστής
Η ταινία The Fiddler της Στελάνα Κληρή είναι μια 16λεπτη ταινία τοποθετημένη στη δεκαετία του ’50 σε ένα κυπριακό χωριό, με πρωταγωνιστή έναν άντρα ο οποίος ονειρεύεται να γίνει βιολιστής. Αγοράζει ένα βιολί, αλλά καθώς τα χρόνια και οι υποχρεώσεις περνούν, δεν καταφέρνει να αφοσιωθεί σ’ αυτό. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματική ιστορία την οποία αφηγήθηκε στη σκηνοθέτιδα ο παππούς της. Οι διάλογοι είναι στην αγγλική γλώσσα, ενώ η ταινία ξεχωρίζει για τη σκηνογραφία της, την οποία υπογράφει η Λίζα Τσουλούπα. Πρωταγωνιστούν ο Γουίλ Στρέιντζ, η Μπεατρίς Ρομιλί και ο Φοίβος Γεωργιάδης.

Και οι 26
Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχουν οι ταινίες «Μόνο 19» του Γιώργου Παντελεάκη, «Κάποιος» της Λίζας Αποστολοπούλου, «Αμπάριζα για Απόδραση» της Έλενας Δημητρακοπούλου, «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη, «Τζαφάρ» της Νάνσυς Σπετσιώτη, «Η Μαύρη Θύελλα» του Νίκου Καλλάρα, «Ο Γάμος» του Αλέξανδρου Κακαβά, «Κινητά Στοιχεία» του Ανδρέα Σιαδήμα, «Ποιος Βασίλης;» του Δημήτρη Μουτσιάκα, «Iris» του Αλέξανδρου Σιπσίδη, «Γεια σου Ανέστη» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, «Το Πατάρι» του Μίνωα Νικολακάκη, «Dawn» του Νίκου Δημητριαδη, «Ηγέτης» του Γαβριήλ Τζάφκα, «Μάθε Εργάτη Πως» των Σήφη Στάμου, Κώστα Σταματόπουλου, «Κύκλωπας²» της Βικτώρια Τρέτσιακ, «Πίστομα» του Γιώργου Φουρτούνη, «Κοφ’ το» του Βασίλη Καλαμάκη, «Hunting Frogs» του Αδάμ Καρυπίδη, «Toothbrushes» του Νίκου Μπρανίδη, «Κόντρα» του Δημήτρη Μπίτου, «Musikhof» του Θωμά Κιάου, «Ελένη» του Στέργιου Πάσχου και «Η Νύφη» του Λευτέρη Χαρίτου.
Στην ενότητα «Έλληνες του Κόσμου», εκτός από το «The Fiddler», προκρίθηκαν οι ταινίες «If You Have No Place To Cry» του Αριστοτέλη Μαραγκού και «Make Up» του Χρήστου Μασσάλα.

Φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας The Fiddler.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ