6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.8.2011

Στην εξέδρα της Παραλίας των Φοινικούδων στη Λάρνακα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16 και 21 Σεπτεμβρίου 2011 το ΣΤ’ Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, το οποίο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Ομιλος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας.


Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Φεστιβάλ φέτος εντάσσεται στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας εννέα Δήμων για τη διεκδίκηση του τίτλου «Λευκωσία 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Στη φετινή διοργάνωση φιλοξενούνται συγκροτήματα από Ελλάδα, Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λετονία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Αρμενία και Κύπρο, σε μια γιορτή που «δίκαια θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στο χώρο της παράδοσης».

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «πρόκειται για ένα συνονθύλευμα πολιτισμών με ζωντανή μουσική και οργανοπαίκτες, ένα όργιο χρωμάτων και παραδοσιακών αυθεντικών φορεσιών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «πάνω από 50 χιλιάδες θεατές ντόπιοι και ξένοι παρακολουθούν κάθε χρόνο δωρεάν τις εκδηλώσεις στην εξέδρα των Φοινικούδων, ενώ χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν τη κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των γειτονικών λαών μέσα από ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης που προσφέρει στη μαθητιώσα νεολαία ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Ομιλος Λευκωσίας».

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει τη φετινή του διαδρομή την Παρασκευή 16/09/2011 με τα εγκαίνια της έκθεσης «Παραδοσιακή Φορεσιά της Μεσογείου», στην Πινακοθήκη του Δήμου Λάρνακας, στις 19:00.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωυσέως.

Η τιμώμενη χώρα φέτος, Κροατία, θα παρουσιάσει επίδειξη μόδας εμπνευσμένη από την παραδοσιακή χειροτεχνία και ραπτική. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 16 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει στις 17/9/2011 και ώρα 20:00 στην εξέδρα των Φοινικούδων.

Της τελετής έναρξης θα προηγηθεί μεγάλη παρέλαση των συγκροτημάτων με αφετηρία την Αστυνομία Λάρνακας, Λεωφόρο Αθηνών [παραλιακή οδό] και τέρμα την εξέδρα όπου θα γίνουν οι παραστάσεις.

Στο τελετουργικό έναρξης ο Κύπριος καλλιτέχνης Νικόλας Σαββίδης θα παρουσιάσει τραγούδια του διάσημου Κροάτη τραγουδιστή Tony Centinski, στα πλαίσια της έρευνας μεταξύ της κουλτούρας των δύο λαών, Κροατίας και Κύπρου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ανδρέα Γερολέμου.

Φέτος και πάλι η γιορτή μεταφέρεται και στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας στις «Νύχτες Φεγγαριού».

Στις 20 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη παρέλαση θα διασχίσει τις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, στις 19:00. Τα συγκροτήματα θα καταλήξουν στην Πλατεία Παλλουριώτισσας, όπου θα δώσουν μια φαντασμαγορική παράσταση στις 20:30.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ