Τέλος στην καριέρα της θέτει η Σεζάρια Εβόρα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 23.9.2011

Tην πολύχρονη και ιδιαίτερα επιτυχημένη καριέρα της σταματά η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα, στην ηλικία των 70 ετών.


Εδώ και λίγες μέρες, η περίφημη τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήρι βρισκεται στο  Παρίσι «σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δισκογραφικής της εταιρείας Lusafrica.

Γι' αυτό και θέτει τέλος στην καριέρα της, με αποτέλεσμα την ακύρωση και των προγραμματισμένων συναυλιών που θα έδινε τις επόμενες εβδομάδες.


Η 70χρονη τραγουδίστρια είχε υποβληθεί πριν από έναν χρόνο σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στο Παρίσι, μετά από σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην στεφανιαία αορτή. Η επιτυχημένη εγχείρηση, τής επέτρεψε λίγους μήνες αργότερα να επανέλθει και να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά της.


Η «ξυπόλητη ντίβα», προσωνύμιο που της αποδόθηκε επειδή προτιμούσε να τραγουδά χωρίς να φορά παπούτσια, είχε επισκεφτεί την Κύπρο δύο φορές.


Υπηρέτησε τα παραδοσιακά είδη μουσικής «coladeiras»(κολαντέιρας) και «mornas»(μόρνας), που της τα δίδαξε, όταν ήταν μόλις 16 ετών ένας ναυτικός από το Πράσινο Ακτωτήρι. Τα τραγούδια «μόρνας» αποτελούν τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας, ενώ η ίδια όσο ήταν άσημη ερμηνεύτρια, τα τραγουδούσε σε μικρά μπαρ της γενέτειράς της μπροστά σε τουρίστες, αλλά και ντόπιους εργάτες, μαζεύοντας πολύ λίγα χρήματα ως αμοιβή.


Η αφετηρία για την επιτυχημένη της καριέρα χρονολογείται το 1987, οπότε έδωσε τις πρώτες της συναυλίες στη Λισαβόνα. Εκεί την άκουσε τυχαία ένας διάσημος παραγωγός, την πήρε στην εταιρεία του και την επόμενη χρονιά τη βοήθησε να βγάλει το πρώτο της άλμπουμ, σε ηλικία περίπου 50 ετών. Τότε πραγματοποίησε και την πρώτη της περιοδεία.


Με επιρροές από την παράδοση της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και της Κούβας, η Σεζάρια Εβόρα έχει ηχογραφήσει συνολικά 11 στούντιο άλμπουμ. 'Εχει βραβευθεί και με «Γκράμι» στην κατηγορία του"world music".

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ