Με κυπριακή ταινία ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου στις 30 Σεπτεμβρίου [τρέιλερ]

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 24.9.2011

Φιλόδοξο παρουσιάζεται  και πάλι το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου, το οποίο διανύει φέτος την έκτη του έκδοση.




Με το πλεονέκτημα πολλών παγκόσμιων πρεμιέρων και το -μέγα- μειονέκτημα των αγγλικών αντί ελληνικών υποτίτλων, το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, οπότε θα λάβει χώρα και η τελετή απονομής του βραβείου της διοργάνωσης, της «Χρυσής Αφροδίτης».

Πλουραλισμός ταινιών
Εκατόν δεκαοκτώ ταινίες από 42 χώρες περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Από αυτές, οι 26 είναι ελληνικής ή κυπριακής παραγωγής.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κύπριου -μόνιμου κάτοικου Λονδίνου- Μιχάλη Χαπέσιη με τίτλο «Dinner with my sisters» θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ την ερχόμενη Παρασκευή. Θα προηγηθεί η προβολή τής μικρού μήκους ταινίας του με τίτλο Resurrection, μια πολυβραβευμένη ταινία που έφερε τον Κύπριο σκηνοθέτη σε επαφή με τη διεθνή αγορά κινηματογράφου.
Η ταινία του Χαπέσιη έχει θέμα τον επαναπατρισμό ενός Κύπριου που μέχρι τώρα ζούσε στο Λονδίνο και σε αυτήν πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Καρράς, η Πόπη Αβραάμ [που «κλέβει την παράσταση», όπως αποκάλυψε χθες ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη Τύπου], ο Σπύρος Σταυρινίδης, η Νάτια Χαραλάμπους και η Τζουλιέτα Μάικλ [κόρη του σκηνοθέτη] μεταξύ άλλων.


Paramnesia, του Ελευθέριου Κακαθύμη.

Το διαγωνιστικό
Τη φετινή «Χρυσή Αφροδίτη» του φεστιβάλ διεκδικούν έντεκα ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών - κι αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα του φεστιβάλ, η βράβευση δηλαδή ταινιών με τις οποίες οι σκηνοθέτες κάνουν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο.
Την ανώτερη διάκριση του φεστιβάλ διεκδικεί ανάμεσά τους η κυπριακή ταινία Paramnesia (στην αγγλική γλώσσα) του νεαρού Ελευθέριου Κακαθύμη. Συμμετέχουν επίσης τρεις ελληνικές ταινίες, μία ιταλική, μία λιβανέζικη, μία γαλλικής και ρουμανικής συμπαραγωγής, μία βέλγικη, μία αρμένικη και μία ταινία που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν.
Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου από τη φετινή Κριτική Επιτροπή, την οποία αποτελούν η Ελληνίδα ηθοποιός Άννα Συνοδινού, ο σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρίου, η μουσικοσυνθέτης Μάρω Θεοδωράκη, ο παραγωγός Vivek Singhania και ο Van Papadopoulos.


Tungsten, του Γιώργου Γεωργόπουλου.

Όσα είδαμε στα τρέιλερ
Τρεις μπανιέρες στις οποίες βυθίζονται γυναίκες (ούτε ένας άντρας), πολλά μαχαίρια -συνεπώς και μαχαιρώματα- και το στοιχείο της θάλασσας επικράτησαν σε πολλά από τα τρέιλερ των έντεκα ταινιών που διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αφροδίτη.
Τα τρέιλερ προβλήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ.
Από το τρέιλερ και μόνο φάνηκαν ενδιαφέρουσες η βελγική «Marieke, Marieke» (κι ας ήταν η μια από τις τρεις μπανιέρες...), η ασπρόμαυρη «Τungsten» του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Γεωργόπουλου, η ιταλική «Το καλοκαίρι του Μαρτίνου» και η ρουμανο-γαλλική συμπαραγωγή «Europolis».
Το δικό της ενδιαφέρον φαίνεται πως έχει επίσης η ταινία My Last Valentine in Beirut, του Σαλίμ Ελ Τουρκ, η πρώτη ταινία στον αραβικό κόσμο σε 3D, με σουρεαλιστικές εικόνες από τη ζωή στο πορνείο της πόλης.


Μy Last Valentine in Beirut, του Σαλίμ Ελ Τουρκ.

Αντιπολεμικές ταινίες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει φέτος η κατηγορία «Παιδί και Πόλεμος» του φεστιβάλ, στην οποία περιλαμβάνονται πέντε ταινίες οι οποίες, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο, μεταφέρουν αλήθειες, δράμα αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

+ Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 30/09 και 15/10 στο Σινέ Στούντιο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από τις 19:00. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Κινηματοθέατρο Παλλάς. Πληροφορίες τηλ. www.cyprusfilmfestival.org και τηλ. 99798112.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "Π", 24/09/2011



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ