Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα: το χρίσμα και το χρήμα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.11.2011

Στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται η κρατική χρηματοδότηση στην πόλη που θα κερδίσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, όπως πληροφορείται ο «Π», την περασμένη Παρασκευή σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία η πόλη που θα λάβει το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας [ΕΠΠ] για το 2017, θα λάβει σε διάστημα τεσσάρων ετών (από το 2013 μέχρι και το 2017) το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό θα αφορά αποκλειστικά στις λειτουργικές και όχι στις κεφαλαιουχικές δαπάνες της πόλης.

Η πρόταση
«Προχωράμε» ήταν η αντίδραση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην έγκριση της πρότασης του υπουργείου του για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Το υπουργείο του Γιώργου Δημοσθένους αποτελεί την Εθνική Διαχειριστική Αρχή για τον εν λόγω θεσμό, ο ρόλος και η δράση της οποίας επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ζητήματα διαχείρισης του διαγωνισμού ανάμεσα στις τρεις πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο: της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Πάφου.
Το ποσό των πέντε εκατ. ευρώ θα συνυπολογιστεί στους ετήσιους προϋπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ενώ για τον φετινό και τον επόμενο χρόνο, οι όποιες δαπάνες θα καλυφθούν από εξοικονομήσεις στους προϋπολογισμούς των Πολιτιστικών υπηρεσιών για το 2011 και το 2012.
Εν τω μεταξύ, οι πόλεις έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση και από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, κυρίως σε ό,τι αφορά δράσεις σχετικές με την αστική ανάπτυξη.

Η διαδικασία
Οι φάκελοι με τις προτάσεις των τριών πόλεων στη διεκδίκηση του τίτλου της ΕΠΠ έχουν ήδη παραδοθεί στη γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, στα μέσα Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για τις πόλεις που θα περάσουν στον «δεύτερο γύρο». Η απόφαση ωστόσο θα παραμείνει «κλειδωμένη» στο γραφείο του μέχρι το πέρας των δημοτικών εκλογών.

Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
Στα μέσα Δεκεμβρίου λαμβάνεται η απόφαση για τις πόλεις που θα παραμείνουν στην κούρσα της διεκδίκησης (πιθανότερο σενάριο είναι η προεπιλογή δύο από τις τρεις πόλεις).

  • Τον Ιανουάριο 2012 θα ξεκινήσει η ετοιμασία νέων -πιο συγκεκριμένων- προτάσεων, οι οποίες θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο του ’12.

  • Η δεύτερη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του ’12 και τότε θα ανακοινωθεί η πόλη που θα λάβει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της 2017.

  • Το 2013 θα είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος της ΕΠΠ.


Τα εκατομμύρια
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση, τα πέντε εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σταδιακά: μισό εκατομμύριο θα δοθεί το 2013 και το 2014, ένα εκατομμύριο θα δοθεί το 2015 και το 2017 ενώ το 2016, ένα χρόνο πριν το έτος ανάληψης του θεσμού, θα δοθεί το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό των πέντε εκατ. ευρώ δεν θα ξεπερνά το 60% του συνολικού προϋπολογισμού της πόλης για τις λειτουργικές δαπάνες.
Τέλος, για τη φετινή και την επόμενη χρονιά, οπότε η διαδικασία θα βρίσκεται στο στάδιο της προεπιλογής των πόλεων, το υπουργείο θα δαπανήσει συνολικά περί τις 26 χιλιάδες ευρώ.



Στη φωτογραφία, η Θεσσαλονίκη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997 είχε πάρει το μεγαλύτερο ποσό που έλαβε ποτέ μια πόλη από την Εθνική Διαχειριστική Αρχή της: 60 εκατομμύρια ευρώ.



Από την έντυπη έκδοση του «Π», 09/11/2011

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ