Συμπόσιο με θέμα: «Το αρχαίο δράμα και η Κύπρος»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.11.2011

Εστιάζοντας στο αρχαίο δράμα έτσι όπως παρουσιάστηκε στη χώρα μας, πραγματοποιείται στις 19 και 20 Νοεμβρίου ένα συμπόσιο στη Λευκωσία με τίτλο «Το αρχαίο δράμα και η Κύπρος».


Την πρώτη ημέρα θα εγκαινιαστεί έκθεση θεατρικής αφίσας από παραστάσεις αρχαίου δράματος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

Το συμπόσιο

Προϊόν σύμπραξης ακαδημαϊκών και πολιτιστικών οργανισμών που στηρίζουν τη θεατρική τέχνη, το συμπόσιο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη στα ελάχιστα μέχρι σήμερα δείγματα θεωρητικής προσέγγισης του θεάτρου.

Πόσο συνέβαλε ο ΘΟΚ στην ανάπτυξη του αρχαίου δράματος στην Κύπρο; Πόσο συνέβαλε ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης στον «επαναπατρισμό» του Μένανδρου; Πώς παρουσιάστηκε το αρχαίο δράμα στην Κύπρο το 1974; Πώς παρουσιάζεται ένα αρχαίο δράμα για ένα σύγχρονο κοινό; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στο πλαίσιο του συμποσίου από διακεκριμένους μελετητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ανάμεσα στα οικεία ονόματα των συμμετεχόντων -της θεατρολόγου Άντρης Χ. Κωνσταντίνου, του Αντώνη Τσακμάκη, του Βαρνάβα Κυριαζή, του Νίκου Χαραλάμπους και άλλων- περιλαμβάνεται και το όνομα του καθηγητή Ρίτσαρντ Γκριν, ομότιμου καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Ο καθηγητής Γκριν, ο οποίος ηγείται της αρχαιολογικής αποστολής που ανασκάπτει το αρχαίο Θέατρο της Πάφου, θα κάνει την εναρκτήρια ανακοίνωση στο συμπόσιο στις 19 Νοεμβρίου.
afisa
afisa2Η έκθεση

Την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί έκθεση αφίσας από παραστάσεις αρχαίου δράματος του ΘΟΚ. Πρόκειται για μια διαδρομή στις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας, από το 1972 μέχρι σήμερα, που άφησαν τη σφραγίδα της Κύπρου στην πρόσληψη του αρχαίου δράματος.


«Η καθιέρωση του οργανισμού στο χώρο του αρχαίου δράματος τη δεκαετία του ’80, με τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ Επιδαύρου, χαρακτηρίζεται από πειραματισμό και ευρύτητα αναζητήσεων», αναφέρει η Α.Χ. Κωνσταντίνου. «Έτσι, παραδόξως, από την μικρή Κύπρο -γεωγραφικά απομακρυσμένη από τα πνευματικά κέντρα του ελληνικού χώρου αλλά και της Ευρώπης- φτάνουν στο φεστιβάλ Επιδαύρου τολμηρές προτάσεις. Ίσως ακριβώς αυτή η απόσταση να κράτησε τους καλλιτέχνες του νησιού μακριά από τον ακαδημαϊσμό».

Εργαστήρια και συζήτηση

Στο πλαίσιο του συμποσίου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου δύο βιωματικά εργαστήρια με θέμα το αρχαίο δράμα: από τη Θεατρική Ομάδα Μίτος με τίτλο «Λόγος και χειρονομία» και από τον ηθοποιό Μάριο Ιωάννου με τίτλο «Γυναικείες φιγούρες στον Ευριπίδη».
Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η συμβολή των κυπριακών παραστάσεων στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος» με  συνομιλητές τους Βαρνάβα Κυριαζή, Νεόφυτο Νεοφύτου, Νίκο Χαραλάμπους και Άντη Παρτζίλη.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Νοεμβρίου09.30-10.00 Εγγραφή10.00-10.30 Χαιρετισμοί10.30-10.45 Αντώνης Τσακμάκης (Πανεπιστήμιο Κύπρου)


Η Κύπρος και το αρχαίο θέατρο: μια σύντομη εισαγωγή10.45-11.25 Richard Green (Πανεπιστήμιο Sydney)


Establishing the ancient background


 


11.25-11.45 Συζήτηση / Ερωτήσεις11.45-12.00 Διάλειμμα12.00-12.20 Σοφία Ανεζίρη  (Πανεπιστήμιο Αθηνών)


Κύπρος και Διονυσιακοί Τεχνίτες12.20-12.40 Βάιος Λιάπης (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)


Σώπατρος ο Πάφιος ή ο Φάκιος;12.40-13.00 Συζήτηση / Ερωτήσεις


13.00-15.00 Διάλειμμα15.00-15.20 Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου (Πανεπιστήμιο Αθηνών)


Η συμβολή του Εύη Γαβριηλίδη και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στον θεατρικό επαναπατρισμό του Μένανδρου


 


15.20-15.40 Σταυρούλα Κυρίτση (Royal Holloway, Πανεπιστήμιο Λονδίνου)


Η Σαμία του Μένανδρου: μετάφραση και θεατρική παρουσίαση των χαρακτήρων και των συναισθημάτων τους για ένα σύγχρονο ελληνικό κοινό 15.40-16.00 Άντρη Χ. Κωνσταντίνου (Πανεπιστήμιο Frederick)


Σύγχρονες σκηνικές αναγνώσεις αρχαίων τραγωδιών στην Κύπρο16.00-16.30 Συζήτηση/ Ερωτήσεις


16.30-17.00 Διάλειμμα17.00-17.20 Αντώνης Πετρίδης, (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)


Οι Φοίνισσες του Ευριπίδη και του Νίκου Χαραλάμπους


 


17.20-17.40 Κατερίνα Γκότση (University College London)


Ο Μύθος της Αντιγόνης στην αρχή της νέας χιλιετίας σε Κύπρο και Ιρλανδία: Δρόμοι Παράλληλοι;"17.40-18.00 Ιωάννα Χατζηκωστή (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου / Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)


Σχετικά με τον ΘΟΚ “αναμνήσαντα οικήια κακά”: το 1974 μέσα από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος


 


18.00-18.30 Συζήτηση / Ερωτήσεις


 


19.00 Εγκαίνια Έκθεσης Αφίσας Παραστάσεων Αρχαίου Δράματος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου


 


ΚΥΡΙΑΚΗ 20 Νοεμβρίου09.00-11.00 Δύο παράλληλα εργαστήρια  με θέμα το αρχαίο δράμα:


Λόγος και Χειρονομία


Εμψυχωτές: Λούκας Βαλέβσκι και Έλενα Αγαθοκλέους


Γυναικείες φιγούρες στον Ευριπίδη


Εμψυχωτής: Μάριος Ιωάννου11.00-11.30 Διάλειμμα11.30-13.30 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Η συμβολή των κυπριακών παραστάσεων στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος”, Βαρνάβας Κυριαζής, Νεόφυτος Νεοφύτου, Νίκος Χαραλάμπους, Άντης Παρτζίλης.+ Οι εργασίες του συμποσίου έχουν ελεύθερη είσοδο. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15/11 στο τηλ. 22128114.
Το συμπόσιο διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον ΘΟΚ. Στηρίζουν η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Σκάλα και το Σατιρικό Θέατρο.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ