Κυκλοφορεί πολυτελές λεύκωμα για τον Ελύτη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 21.11.2011

«Οδυσσέας Ελύτης, ο Ναυτίλος του αιώνα» είναι ο τίτλος του λευκώματος που κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις Ίκαρος, για τον νομπελίστα ποιητή.



Σε 400 εικονογραφημένες σελίδες εκτείνεται η έκδοση που κυκλοφορεί σήμερα και έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των δράσεων για το φετινό Έτος Ελύτη, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Layout 1Η έκδοση παρουσιάζει την διαμόρφωση ενός «εθνικού» ποιητή και φωτίζει την ιστορία της πνευματικής αναζήτησης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στον κόσμο τον 20ό αιώνα.
«Ο αναγνώστης παρακολουθεί το ποιητικό ταξίδι του Ελύτη μέσα στο γενικότερο ιστορικο-πολιτισμικό πλαίσιο του καιρού του, διαβάζοντας μια ανθολογία από σύντομα κείμενά του [ποιήματα, δοκιμιακές σκέψεις, αποσπάσματα από ομιλίες ή σημειώσεις του] και βλέποντας να ζωντανεύει ο κόσμος του. Όλα τα πνευματικά ρεύματα που τον επηρέασαν, οι καλλιτέχνες που αγάπησε, οι διάφοροι συνομιλητές του, τα γεγονότα που ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα στην οποία εργαζόταν - τα πάντα αποκτούν πρόσωπο», αναφέρει η Ελευθεροτυπία για την έκδοση.

Σημειώστε πως το 1983, όταν ο Οδυσσέας Ελύτης ολοκλήρωνε την ποιητική συλλογή «Μικρός Ναυτίλος», έκανε δήλωση διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς και υπέγραφε έκκληση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η σύλληψη αυτής της έκδοσης ανήκει στην ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφο του Ελύτη τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής του. Η ίδια έκανε την ανθολόγηση των γραπτών του εντρυφώντας και στο προσωπικό αρχείο του και επέλεξε την πλούσια και σπάνια εικονογράφηση που λειτουργεί για τον αναγνώστη ως παράλληλη αφήγηση της πνευματικής περιπέτειας του ποιητή. «Ο αναγνώστης θα διαβάσει λ.χ. το εγκώμιο του Ελύτη για τον Κάλβο και στο πλάι θα δει σε ένα σκίτσο, το πώς ο Ελύτης φαντάστηκε την άγνωστη μορφή του».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ