My Sweet Canary στο Θέατρο Ριάλτο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 1.2.2012

Στην παρουσία του σκηνοθέτη Ρόι Σερ [Roy Sher] θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, η προβολή του περίφημου ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου γλυκό» [My Sweet Canary], στο Θέατρο Ριάλτο.


Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τη Ρόζα Εσκενάζυ, τη μεγάλη περσόνα της ρεμπέτικης μουσικής, το οποίο αποτελεί μια συμπαραγωγή Ισραήλ, Ελλάδας και Γαλλίας. Πρωταγωνίστρια αυτού η Ελληνοκύπρια Μάρθα Λούις (Martha Lewis), η οποία επίσης θα παρίσταται στην προβολή.


Το ντοκιμαντέρ


Αυτή είναι ουσιαστικά η δεύτερη φορά που το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στην Κύπρο: είχε προηγηθεί η προβολή του στο Πανεπιστήμιο Frederick πέρυσι, όταν επιχειρήθηκε το πρώτο live streaming με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εκεί δόθηκε και η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου γλυκό».
Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό καπηλειό στην Ιερουσαλήμ: «τότε ερωτεύτηκα για πρώτη φορά τους ήχους του ρεμπέτικου», αναφέρει σε σημείωμά του ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Ρόι Σερ.
Το 2004 ανακάλυψε τη «βασίλισσα του ρεμπέτικου», Ρόζα Εσκενάζυ, στη διάρκεια μιας συναυλίας αφιερωμένης στην ίδια. Πρώτο τραγούδι το «Σμυρνέικο Μινόρε»: «δεν καταλάβαινα λέξη, όμως εκείνο το «αμάν, αμάν» μού θύμισε το  «Lady Day», η μουσική του οποίου είναι το σάουντρακ των πιο κρυφών, μοναχικών στιγμών της ζωής μου».
Επτά χρόνια μετά ο Ρόι Σερ δημιούργησε το ντοκιμαντέρ του, μια έρευνα για το ρεμπέτικο και το σεφαραδίτικο τραγούδι με αφορμή την πολυτάραχη -και τραγική εν τέλει- ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ.

Η μπάντα


Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τρεις νέους μουσικούς από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, καθώς ξεκινούν για ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου αφηγούνται την ιστορία της ξακουστής Ρόζας. Από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αθήνα, η Μάρθα Λούις, o Τομέρ Κατζ και η Μεχτάπ Ντεμίρ ακολουθούν τα βήματα της Ρόζας Εσκενάζυ. Από πίσω τους με την κάμερά του, ο Ρόι Σερ.

Οι μουσικοί


Ο Tομέρ Κατζ είναι Ισραηλινός, παίζει ούτι και μπουζούκι συνοδεύοντας την κυπριακής καταγωγής Βρετανίδα Μάρθα Ντ. Λούις και την τουρκικής καταγωγής Μεχτάπ Ντεμίρ στο τραγούδι. Οι τρεις μαζί οδηγούν το κοινό σε ένα ταξίδι μέσα από τη ζωή της Ρόζας, μια ζωή που διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος του εικοστού αιώνα.
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται μεταξύ άλλων η Χάρις Αλεξίου, η Γιασμίν Λιβάι, ο βιογράφος της Ρόζας Κώστας Χατζηδούλης και πολλοί άλλοι που είτε γνώρισαν την ίδια, ή το έργο της.

Η Ρόζα


Φημισμένη τραγουδίστρια του ‘30, η Ρόζα Εσκενάζυ ήταν η ντίβα του παλιού λαϊκού τραγουδιού. Σε όλα τα καταστήματα δίσκων και γραμμοφώνων, η μποέμικη εικόνα της (σαν καλλονή της μπελ-επόκ) ξετρέλαινε τους μάγκες και τους βλάμηδες.

+ H προβολή στο Θέατρο Ριάλτο οργανώνεται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και θα δοθεί στην παρουσία του σκηνοθέτη Ρόι Σερ και της τραγουδίστριας και συνθέτριας Μάρθα Λούις, στις 15 Φεβρουαρίου. Η προβολή ξεκινά στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 77777745. Ηλεκτρονικό εισιτήριο www.rialto.com.cy.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ