Τιμή στον Αγγελόπουλο από τη Μπερλινάλε

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 3.2.2012

Δεν ήταν δυνατόν το φετινό φεστιβάλ του Βερολίνου να μην τιμήσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Αν και το μόνο από τα μεγάλα φεστιβάλ όπου δεν βραβεύθηκε ποτέ, ωστόσο η Μπερλινάλε παρακολουθούσε στενά τον Έλληνα σκηνοθέτη και την κινηματογραφική του πορεία.


Το φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 19 Φεβρουαρίου, επιφυλάσσει μια ειδική προβολή της ταινίας «Τριλογία: το λιβάδι που δακρύζει», την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου. Η ίδια ταινία είχε προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης το 2004, ωστόσο την Χρυσή Άρκτο απέσπασε η ταινία του Φατίχ Ακίν «Μαζί/ποτέ». Το 2009, προβλήθηκε στο ίδιο φεστιβάλ η τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του σκηνοθέτη που έχασε τη ζωή του στις 24 Ιανουαρίου, «Η σκόνη του χρόνου».
Το «Λιβάδι που δακρύζει» ήταν η εναρκτήρια ταινία ενός τριπτύχου μέσω του οποίου ο Αγγελόπουλος διέτρεχε ένα μεγάλο μέρος της Ιστορίας του 20ού αιώνα. Η ιστορία της ταινίας αρχίζει στην Οδησσό το 1919, με την εισβολή του Κόκκινου Στρατού και την έξοδο των Ελλήνων και άλλων ξένων. Εκεί ένα αγόρι πέντε χρόνων του οποίου οι γονείς έχουν χαθεί, σώζει ένα μικρότερο κορίτσι. Μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη και μετά από καραντίνα στο λιμάνι της πόλης, οι πρόσφυγες πηγαίνουν ανατολικά και ως γη τους ορίζεται μια περιοχή που αρχίζει από μια αρχαία κολόνα και καταλήγει στο ποτάμι (το χωριό που ο σκηνοθέτης χτίζει στην λίμνη Κερκίνη). Οι πρόσφυγες γίνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, διατηρώντας στοιχεία της αστικής καταγωγής τους.


Ο Πέτρος Μάρκαρης, στενός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε αρκετές ταινίες, αναμένεται να δώσει το «παρών» στην προβολή στην οποία θα παρευρίσκεται κα η Φοίβη Οικονομοπούλου, χήρα του σκηνοθέτη και παραγωγός πολλών ταινιών του.


Το φεστιβάλ θα τιμήσει επίσης τον Γερμανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Vadim Glowna, με την προβολή της πρώτης σκηνοθετικής του δουλειάς, Desperado City, η οποία απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα το 1981.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ