Adios, Antoni Tàpies

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 7.2.2012

Ο Αντόνι Τάπιες, σημαντικός Ισπανός ζωγράφος της αφηρημένης τέχνης, απεβίωσε χθες βράδυ σε ηλικία 88 ετών.


Τον θάνατο του Τάπιες ανακοίνωσε ο Ντάγκλας Μπάξτερ, πρόεδρος της Pace Gallery στη Νέα Υόρκη και φίλος του καλλιτέχνη.

Η υγεία του Αντόνι Τάπιες είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αν και ήταν ασθενής οργανισμός από μικρή ηλικία.

tapies2


tapies1


tapies3


Ο Ισπανός ζωγράφος έγινε γνωστός τη δεκαετία του '40 με έντονα συμβολικά έργα, με σαφείς επιρροές από τους σουρεαλιστές Μιρό και Κλι. Εγκατέλειψε αυτό το ύφος στα μέσα του '50 για να ασχοληθεί με ό,τι κατέληξε να αποτελεί προσωπική εικαστική γραφή του: σε μεγάλους καμβάδες σχημάτιζε γράμματα, αριθμούς ή σύμβολα.

Ο Καταλανός ζωγράφος ήταν επίσης γνωστός για τις πρωτοποριακές του τεχνικές στον χώρο της μοντέρνας αφηρημένης τέχνης, που χαρακτηρίζονται με τον όρο «materico», έννοια που υποδηλώνει τη χρήση καθημερινών αντικειμένων στην τέχνη.

Το 1984 δημιούργησε το Ίδρυμα Tàpies, για τη μελέτη της μοντέρνας τέχνης. Το 1990, το Ιδρυμα εγκαινίασε ένα μουσείο και μια βιβλιοθήκη σε ένα κτήριο - πρώην εκδοτικό οίκο στη Βαρκελώνη. Εκεί βρίσκονται σχεδόν δύο χιλιάδες έργα του Τάπιες, η δουλειά του οποίου υπήρξε αντικείμενο δύο ρετροσπεκτίβων: στο Παρίσι το 1994 και στη Μαδρίτη το 2000.

Το 2010 παρουσίασε τη δουλειά του στην Toni Tàpies Gallery στη Βαρκελώνη, γκαλερί του γιού του. Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου, το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του επαναλειτούργησε μετά από μια εκτενή ανακαίνιση, με μια αναδρομική της δουλειάς του των 20 τελευταίων χρόνων.

«Θέλω να έχω κάτι να μεταδώσω», είχε πει στα εγκαίνια του μουσείου του το 1990. «Αν δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, τουλάχιστον θέλω να αλλάξω τον τρόπο που οι άνθρωποι τον κοιτάζουν».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ