Είχε «μάτι» για την τέχνη η Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.2.2012

Aν ζούσε ακόμη, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ θα πενταπλασίαζε τα χρήματά της, μετά την δημοπρασία έργων τέχνης από τη συλλογή της, από τον οίκο Christie's. Τρεις πίνακες Γάλλων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων που περιήλθαν στην κατοχή της στις δεκαετίες του '70 και του '80, πουλήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε τιμές πέντε και έξι φορές  μεγαλύτερες.


Ο πατέρας της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν έμπορος έργων τέχνης, και εκτός από την αγάπη που μετέδωσε στην κόρη του για αυτό το είδος τέχνης, φαίνεται πως της μετέδωσε και τον τρόπο να βλέπει τις ευκαιρίες.

elzbeth2
H Ελίζαμπεθ Τέιλορ με τον πατέρα της, έμπορο έργων τέχνης, το 1954. Ο ίδιος είχε αγοράσει εκ μέρους της τον πίνακα του Βαν Γκογκ, το 1963, έναντι του ποσού των 92 χιλιάδων βρετανικών λιρών.

elzbeth


Ο πίνακας του Βαν Γκογκ «Αποψη του άσυλου και του παρεκκλησιού του Σεν Ρεμί» [Vue de l'asile de la Chapelle de Remy - 1889] -ο οποίος ήταν κρεμασμένος στον τοίχο του σαλονιού του σπιτιού της Ελίζαμπεθ Τέιλορ στο Μπελ Αιρ, πουλήθηκε έναντι του ποσού των 15,9 εκατ. δολαρίων, διπλάσια από ό,τι ήταν η τιμή εκκίνησης.

elzbeth3


«Τα μήλα» [Pommiers a Eragny], έργο του Καμίλ Πισάρο του 1894 αγοράστηκαν έναντι του ποσού των 4,3 εκατ. δολαρίων, σε τιμή τριπλάσια εκείνης που υπολόγιζαν οι πρώτοι εκτιμητές.

elzbeth4
Ο τρίτος πίνακας της συλλογής της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, μια «Αυτοπροσωπογραφία» του Εντγκάρ Ντεγκά σε νεαρή ηλικία, της εποχής 1857-58 έπιασε 1,4 εκατ. δολάρια. Και αυτό σε τιμή διπλάσια της τιμής εκκίνησης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Οίκος Christie's πούλησε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη πίνακες της συλλογής της μεγάλης ηθοποιού -η οποία πέθανε πέρυσι τον Μάρτιο σε ηλικία 79 ετών -και συγκέντρωσε 157 εκατ. δολαρια.

Πίνακες και άλλα έργα τέχνης της ίδιας συλλογής θα εκποιηθούν και από τον Οίκο Sotheby's τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Τα χρήματα από τις πωλήσεις των συλλογών της Ελίζαμπεθ Τέιλορ θα διατεθούν στο Ίδρυμα που φέρει το όνομά της.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ