Αυλαία με πολεμικές τέχνες στην Μπερλινάλε

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 7.2.2013

Η νέα ταινία του Κινέζου σκηνοθέτη Γουόνγκ Καρ Βάι, με τίτλο The Grandmaster, σηκώνει σήμερα την αυλαία του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.


Η ταινία προβάλλεται εκτός συναγωνισμού, αφού ο Καρ Βάι θα είναι και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, του λιγότερο γκλαμουράτου (από τις Κάννες) αλλά εξίσου σημαντικού φεστιβάλ της Ευρώπης.



Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν με τον Κινέζο δημιουργό η Ελληνίδα σκηνοθέτιδα Αθηνά Ραχήλ - Τσαγγάρη, ο ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς, οι σκηνοθέτιδες Σουζάνα Μπίερ από τη Δανία και Σιρίν Νεσάτ από το Ιράν, ο Γερμανός σκηνοθέτης Αντρέας Ντρέζεν και η Αμερικανίδα διευθύντρια φωτογραφίας και σκηνοθέτις Έλεν Κούρας.


Στο διαγωνιστικό


Δέκα εννέα ταινίες διεκδικούν τη φετινή Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε, ανάμεσά τους η νέα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ με τίτλο Side Effects, ένα ψυχολογικό θρίλερ με τους Τζουντ Λο και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Ο Γκας βαν Σαντ με την ταινία Promised Land, ο Ντάνις Τάνοβιτς -γνωστός για το No Man’s Land- με το An Episode in the Life of an Iron Picker και ο πρωτοεμφανιζόμενος Φρέντερικ Μποντ με το The Necessary Death of Charlie Countryman διεκδικούν επίσης τη Χρυσή και την Αργυρή Άρκτο. Σημαντική εκπροσώπηση στα βραβεία έχει η Γαλλία, καθώς το κόκκινο χαλί της Μπερλινάλε ξετυλίγεται για τις μεγάλες κυρίες του γαλλικού σινεμά Ζιλιέτ Μπινός, Ιζαμπέλ Ιμπέρ και Κατρίν Ντενέβ.


Ελληνικό ενδιαφέρον


Ανάμεσα στις πολλές ταινίες που θα προβληθούν στο Βερολίνο βρίσκεται και η ελληνοαμερικανική παραγωγή Before Midnight. Πρόκειται για την τελευταία ταινία σε μια τριλογία με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και τη Ζούλι Ντέλπι, γυρισμένη στη Μεσσηνία με σκηνοθέτη τον Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ.
Οι Έλληνες έχουν έντονη παρουσία στο τμήμα Forum του φεστιβάλ, όπου προβάλλονται ταινίες με ασυνήθιστα θέματα από νέους συνήθως σκηνοθέτες. Σ’ αυτό το πλαίσιο προβάλλονται οι ταινίες «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, «Στον Λύκο» των Άραν Χιούτζις και Χριστίνας Κουτσοσπύρου, «Fynbos» του Χάρη Πατραμάνη και «Echolot», γερμανικής παραγωγής δράμα του πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη Αθανάσιου Καρανικόλα.



+ Η φετινή Μπερλινάλε σηκώνει σήμερα αυλαία και ολοκληρώνεται στις 17 Φεβρουαρίου, έπειτα από την προβολή περίπου 400 ταινιών από τη διεθνή παραγωγή. Πληροφορίες www.berlinale.de.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ