Οσκαρικές πρεμιέρες στη μεγάλη οθόνη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.2.2012

Hugo


Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε


Παίζουν οι: Τζουντ Λο, Άσα Μπάτερφιλντ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Σάσα Μπαρόν Κοέν, Κρίστοφερ Λι κ.ά.



Παρίσι στα 1930: Ένα 12χρονο ορφανό αγόρι, ο Χιούγκο Καμπρέ, κατοικεί στις στοές του σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο της πόλης, φροντίζοντας τα ρολόγια του πολυσύχναστου σταθμού και ζει κλέβοντας από τους πάγκους των εκεί καταστημάτων.
«Φίλος» του ένα μυστηριώδες ανθρωπόμορφο μηχάνημα, που έχει στο κέντρο του μία υποδοχή για ένα κλειδί σε σχήμα καρδιάς, το οποίο αποτελεί και το μόνο πράγμα, που του έχει απομείνει από τον πατέρα του. Όταν ο κόσμος του συνδέεται ξαφνικά με ένα εκκεντρικό κορίτσι που λατρεύει τα βιβλία και τις περιπέτειες κι έναν πικρόχολο γέρο, ιδιοκτήτη ενός μικρού καταστήματος παιχνιδιών στο σταθμό, το πολύτιμο μυστικό που συνδέει τον Χιούγκο με τον νεκρό πατέρα του, κινδυνεύει να αποκαλυφθεί. Ένα αινιγματικό σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, μια κλειδαριά σε σχήμα καρδιάς, ένα κλεμμένο κλειδί, ένα ανθρωπόμορφο μηχάνημα και το καλά κρυμμένο μήνυμα του νεκρού πατέρα απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά της πιο πρόσφατης ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε, η οποία βρίσκεται στη δεκάδα των ταινιών που διεκδικούν το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Ο διάσημος σκηνοθέτης παραδίδει στο κοινό μια ταινία γεμάτη νοσταλγία για τη μαγεία του σινεμά, όπου όνειρο και θέαμα ήταν ένα. Και δεν νοσταλγεί ελαφρά τη καρδία: προβληματίζεται για το μέλλον με το δικό του «μαγικό» τρόπο. Η ταινία διεκδικεί 11 Όσκαρ. Κανένας λόγος αμφισβήτησης.


Star Wars: The Phantom Menace


Σκηνοθεσία: Τζορτζ Λούκας
Παίζουν οι: Λίαμ Νίσον, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Νάταλι Πόρτμαν κ.ά.



Το υποψήφιο για τρία Όσκαρ [καλύτερων οπτικών εφέ, καλύτερων ηχητικών εφέ, καλύτερου ήχου] υπερθέαμα του Τζορτζ Λούκας επιστρέφει πιο εντυπωσιακό από ποτέ σε τρισδιάστατη μορφή. Η πρωτοπόρα εταιρεία παραγωγής οπτικών εφέ Industrial Light & Magic, του γνωστού σκηνοθέτη, έβαλε στόχο να παρουσιάσει στο κοινό την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μετατροπή ταινιών σε τρισδιάστατη μορφή. «Για να έχεις καλά αποτελέσματα χρειάζεσαι χρόνο για να το κάνεις σωστά», δηλώνει ο Τζον Νολ, επόπτης ειδικών εφέ στην Industrial Light & Magic. «Χρειάζεσαι κριτική και καλλιτεχνική ματιά -και εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια- για να επιτύχεις. Δεν μπορείς να βιαστείς και να περιμένεις καλά αποτελέσματα», έλεγε προτού ολοκληρωθεί η ταινία.

Πράγματι, χρειάστηκαν πέντε χρόνια μόνο για τον σχεδιασμό της. Άξιζαν; Εμπορικά ναι, γιατί οι φανατικοί του Star Wars δεν είναι λίγοι και οπωσδήποτε αυξάνονται με τα χρόνια.
Η νέα γενιά οπαδών του Πολέμου των Άστρων είναι εδώ και ζητά ό,τι καλύτερο από άποψη τεχνολογίας στο σινεμά. Ο Τζορτζ Λούκας απαντά επάξια στο αίτημα με αυτή την ταινία.
Αν όμως ο γνωστός σκηνοθέτης θεώρησε πως θα άφηνε κάτι και για τους θεατές που ζητούν το «παραμύθι» σε μια ταινία, μάλλον απέτυχε.
Από το 1977, οπότε εμφανίστηκε η πρώτη ταινία, μέχρι το 1999 οπότε ήρθε η επανέκδοση, εν έτει 2012 μήπως επήλθε η ισοπέδωση; Μοιάζει περίεργο, αλλά μερικές φορές τη βρίσκουμε κι αυτή στην τρίτη διάσταση.

 Jack and Jill


Σκηνοθεσία: Ντένις Ντάνγκαν
Παίζουν οι: Άνταμ Σάντλερ, Αλ Πατσίνο, Κέιτι Χολμς, Ντάνα Κάρβεϊ κ.ά.



Ο Τζακ επαγγέλλεται τον διαφημιστή και ζει μια -σχεδόν- τέλεια ζωή στο Λος Άντζελες. Η δίδυμη αδελφή του, Τζιλ, ζει στο Μπρονξ, είναι γεροντοκόρη και ο ίδιος πρέπει να υπομένει την επίσκεψή της κάθε χρόνο την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή τη φορά η Τζιλ αποφασίζει να μείνει για ένα μήνα στον Τζακ. Η εταιρεία του θα πρέπει οπωσδήποτε να «κλείσει» τον Αλ Πατσίνο για την επόμενη διαφημιστική καμπάνια των Dunkin Donuts, αλλά ο απλησίαστος Πατσίνο είναι χαμένος... στους ρόλους της ζωής του.
Ωστόσο σε έναν αγώνα των Lakers, στον οποίο ο Τζακ συνοδεύει την αδελφή του, συναντούν τον Πατσίνο τυχαία και εκείνος γοητεύεται από τη Τζιλ. Αυτή δεν... ανταποκρίνεται και ο Τζακ μάταια προσπαθεί να την πείσει να δώσει στον Αλ Πατσίνο μία ευκαιρία...

Η ταινία έχει και δίδαγμα. Ποιος θα το πίστευε;

Run if you can (Renn, wenn Du kannst)


Σκηνοθεσία: Dietrich Bruggemann

Πρωταγωνιστούν: Robert Gwisdek, Jacob Matschenz, Anna Brüggemann



Η ταινία Run if you can (Renn, wenn Du kannst) είναι η σημερινή προβολή (και ξανά στις 14 Φεβρουαρίου) των Γερμανικών Ημερών Κινηματογράφου, στο Σινέ Στούντιο.
Πρόκειται για μια ταινία η οποία αφηγείται την ιστορία του Μπεν, ενός αγοριού καθηλωμένου για το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι. Είναι ένας άνθρωπος όλο ζωντάνια, ευφυής αλλά απεγνωσμένος. «Η αγάπη δεν είναι για τους ανάπηρους», εξηγεί στον καινούριο του φροντιστή Κριστιάν, ο οποίος παίρνει τη ζωή χαλαρά. Θα περάσει μισό χρόνο φροντίζοντας τον Μπεν και μετά θα συνεχίσει το δρόμο του. Η Άννικα σπουδάζει τσέλο και είναι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένη στην εξάσκηση και την προσπάθεια να τελειοποιήσει την τεχνική της. Περνά κάθε μέρα με το ποδήλατό της από το διαμέρισμα του Μπεν και αυτός την παρακολουθεί από το μπαλκόνι. Μέχρι που μια μέρα η Άννικα συγκρούεται με το ποδήλατό της με τον Κριστιάν και έτσι οι τρεις τους γνωρίζονται και γίνονται φίλοι.
Tην γλυκόπικρη αυτή ταινία υπογράφει σκηνοθετικά ο ανερχόμενος Γερμανός Dietrich Bruggemann.
Το αφιέρωμα στον γερμανικό κινηματογράφο θα συνεχιστεί με την επαναπροβολή της ταινίας Almanya», την Κυριακή.
Υπενθυμίζεται πως οι καθημερινές προβολές στο Σινέ Στούντιο ξεκινούν στις 21:00 αλλά οι κυριακάτικες στις 20:00.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ