Θύμα οργής o κινηματογράφος «Αττικόν»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 13.2.2012

Η οργή υπερίσχυσε της λογικής χθες βράδυ στην Αθήνα, και πήρε μαζί της ιστορικά κτήρια της πόλης: μαζί με τον σχεδόν αιωνόβιο κινηματογράφο Αττικόν.


Επί ώρες καιγόταν χθες βράδυ το κτήριο του Αττικόν, με την πυροσβεστική να αδυνατεί να πλησιάσει το σημείο για να σβήσει τη φωτιά. Τελικά, ο ιστορικός κινηματογράφος της Αθήνας καταστράφηκε ολοσχερώς. Η οροφή κατέρρευσε παρασύροντας μαζί της και το σήμα κατατεθέν του κτηρίου, το διάσημο πολυέλαιο.

attikon4
attikon3
Το κτήριο του Αττικόν οικοδομήθηκε μεταξύ του 1870 και του 1881, για λογαριασμό Χιώτη τραπεζίτη και σε αυτό λειτούργησε ένα φαρμακείο και ένα κουρείο.

Μεταξύ 1914 και 1920 πραγματοποιήθηκε σημαντική επέμβαση σε ρυθμό «Νεομπαρόκ», όταν οικοδομήθηκε σε τμήμα του κτηρίου το κινηματοθέατρο Αττικόν. Το «Αττικόν» σηματοδότησε και την αρχή της κατασκευής σπουδαίων κινηματογράφων στην ΑΘήνα.

Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916. Αργότερα στο ίδιο κτήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο κινηματογράφος Απόλλων. Το «Αττικόν» ήταν η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα.

Ήταν ο πρώτος κινηματογράφος που πρόβαλλε ομιλούσες ταινίες, ενώ από το 1929 και μετά λειτουργούσε υπό τη διεύθυνση της Σκούρας Φιλμ.

Την περίοδο της κατοχής επιτάχθηκε από τους Γερμανούς για να προβάλλει ταινίες για την ψυχαγωγία των γερμανικών στρατευμάτων.

Στην -σχεδόν- αιωνόβια ζωή του φιλοξένησε μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, φεστιβάλ, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και την πρώτη ροκ-όπερα της Ελλάδας.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ