Σώθηκε το «Αττικόν»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 13.2.2012

Κινδύνευσε σοβαρά αλλά «σώθηκε» ο Κινηματογράφος Αττικόν, συμφωνα με τους διαχειριστές της ιστορικής κινηματογραφικής αίθουσας.


Η Cinemax των αδελφών Τσακαλάκη διαβεβαίωσε πως τόσο το Αττικόν όσο και το Απόλλων που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου στην οδό Σταδίου που τυλίχθηκε χθες στις φλόγες, έχουν σωθεί αν και κινδύνευσαν σοβαρά.
Σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ και οικοδομημένο από τον Αλέξανδρο Νικολούδη για λογαριασμό του τραπεζίτη από τη Χίο Σταμάτη Δεκόζη-Βούρου, ανήκει στην περίοδο του εκλεκτικισμού ή νέου νεοκλασικισμού. Βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η εκλεκτική επιλογή αρχιτεκτονικών στοιχείων από διάφορα ρεύματα χωρίς να υπάρχει ένα ενιαίο ύφος. Τα εγκαίνια έγιναν το 1914 και τότε εγκαταστάθηκε για μικρό χρονικό διάστημα το νεοπαγές Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εκεί στεγάστηκαν πολλά και διαφορετικά μαγαζιά. Το τότε κινηματοθέατρο Αττικόν χτιζόταν από το 1914 ως το 1920 ακολουθώντας τον ρυθμό του «Νεομπαρόκ» - στη βάση των σχεδίων του Αλέξανδρου Νικολούδη - με την πρωτοποριακή για την εποχή χρήση οπλισμένου σκυροδέματος.


Ο Απόλλων δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '30 στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς» υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούσαν οι δύο κινηματογράφοι. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το κτίριο επιτάχθηκε από τις Γερμανούς οι οποίοι και διατήρησαν την κινηματογραφική χρήση -βαφτίζοντας τους χώρους SoldatenKino Victoria και Kino Apollo. Το κτίριο επισκευάσθηκε το 1960 - από τους αδελφούς Γρηγοριάδου και τον Αγγελο Αγαλιώτη ενώ στις αρχές του '80 πραγματοποιήθηκαν γενικές εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης πάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου.


Οι δύο κινηματογραφικές αίθουσες πέρασαν στη διαχείριση της εταιρείας των αδελφών Παναγιώτη και Γιώργου Τσακαλάκη το 1996 - ενδιαμέσως το Αττικόν χρησιμοποιήθηκε ως θεατρική και ως μουσική σκηνή.

Ζήτησαν λεφτά για να μην κάψουν το Αστυ


astu
Αίσθηση προκαλεί στο μεταξύ η αποκάλυψη του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου «Άστυ», επί της πλατείας Κοραή, ο οποίος ανέφερε ότι το βράδυ της Κυριακής τον πλησίασαν κουκουλοφόροι και τού ζήτησαν χρήματα, για να μην καταστρέψουν το σινεμά. Ο κινηματογράφος, που κατασκευάστηκε την περίοδο 1934 - 1938, υπέστη ζημιές στην είσοδό του.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, ο Γιώργος Στεργιάκης είπε: «Δεν είχαμε βοήθεια, ούτε από την αστυνομία ούτε από κανέναν. Κατέβηκαν οι γνωστοί κουκουλοφόροι, μάς ζήτησαν και λεφτά για να μη κάψουν το μαγαζί μας. Και η αστυνομία δεν υπήρχε πουθενά».

Ακόμη, είπε ότι αυτοί που τον πλησίασαν ήταν Έλληνες, ενώ δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα του ζήτησαν οι κουκουλοφόροι.

ΠΗΓΕΣ: in.gr/tovima.gr/tvxs.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ