Η θεατρική πλευρά του Νίκου Κουρούσιη στην γκαλερί Alpha

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 12.2.2013

Το επί σκηνής έργο του εικαστικού δημιουργού Νίκου Κουρούσιη στη διάρκεια των 30 χρόνων της πορείας του στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου είναι το θέμα της έκθεσης «Μεταμορφώσεις», η οποία εγκαινιάζεται στις 13 Μαρτίου στην γκαλερί Alpha.



Η έκθεση ρίχνει φως στη σκηνογραφική δουλειά του εικαστικού, η οποία -ας μην ξεχνάμε- ότι αποτέλεσε ένα από τα λαμπρά δείγματα γραφής στην ιστορία του κυπριακού θεάτρου, και δη του θεάτρου για παιδιά.



Με την έκθεση ολοκληρώνεται ένας κύκλος δράσης και ενισχύεται το ταμείο ανέγερσης του Μουσείου Νίκου Κουρούσιη στο Μιτσερό




Σχέδια και κοστούμια


Σε επιμέλεια της τεχνοκριτικού Μαργαρίτας Κουνναφή, η έκθεση «Μεταμορφώσεις» συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό σχεδίων και προσχεδίων από σκηνικά και κοστούμια θεατρικών έργων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις δημιουργίες του Νίκου Κουρούσιη για το θέατρο.
Ο ίδιος άφησε την εικαστική του γραφή -καθορίζοντας έτσι και την αισθητική- στα έργα «Όνειρο Θερινής Νυχτός», «Περικλής», «Ο Κύκλωπας», «Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία», «Οδός των Θεών», «Ο Μπίτερμαν και οι Εμπρηστές», «Ο Οθέλλος Ξαναγυρίζει», «Το Παιχνίδι του Έρωτα και του Θανάτου», «Ο Αλχημιστής», «Η Χαρτορίχτρα», «Η Μικρή Τριανταφυλλένη», «Το Σκιάχτρο», «Οδυσσεβάχ» και «Σχολείο για κλόουν».
Σχέδια, προσχέδια, κοστούμια και μάσκες από αυτές τις παραστάσεις θα κατακλύσουν τον χώρο της γκαλερί Alpha. Δείγμα της θεατρικής δουλειάς του Κουρούσιη παρουσιάζεται, άλλωστε, στη μόνιμη συλλογή του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, στη Λεμεσό.


kouroushis1



kouroushis2


Σημειώσεις διά χειρός


«Το χαρακτηριστικό όλων των θεατρικών έργων που σκηνογράφησε με αρτιότητα ο Νίκος Κουρούσιης είναι η εικαστική γλώσσα μιας παρουσίασης που διέπεται από ευρηματικότητα και λιτότητα, δημιουργώντας παράλληλα έναν πολυπρόσωπο χώρο στη θεατρική σκηνή, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη λειτουργική του χρήση», αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα για την έκθεση. Τα έργα της έκθεσης αποκαλύπτουν την επεξεργασία των ιδεών και εικονογραφούν τους χαρακτήρες των έργων, έτσι όπως τους είχε οραματιστεί και ερμηνεύσει ο Νίκος Κουρούσιης.
Πολλά από τα σχέδια παρουσιάζουν δειγματολόγιο υφασμάτων για τα κοστούμια, ονόματα ηθοποιών και χαρακτήρων των έργων, αλλά και σημειώσεις του καλλιτέχνη. Όλα αυτά τα στοιχεία πλάθουν το σχέδιο και αποτελούν φυσική προέκτασή του.

Οι Μεταμορφώσεις


«Δεν καθορίζει το μέσο το εικαστικό έργο. Το μέσο συνδιαλέγεται με την έννοια -ιδέα- και μαζί καθορίζουν την αμεσότητα του εικαστικού έργου», αναφέρει ο Νίκος Κουρούσιης.
Η έκθεση «Μεταμορφώσεις» πήρε το όνομά της από τις εναλλαγές του καλλιτέχνη -όπως και ενός ηθοποιού- ο οποίος «μεταφορτώνεται, πλάθεται και προσαρμόζεται μέσα στο έργο / ρόλο, ακολουθώντας την πορεία που καθορίζεται από αυτό».
Οι «Μεταμορφώσεις» αυτές καθορίζουν την αμεσότητα της εικαστικής δράσης του Κουρούσιη, μέρος της οποίας είναι και το θέατρο. Μ’ αυτή την τέχνη απασχολήθηκε από το 1967 και εκεί επέστρεψε μόλις πρόσφατα, παρουσιάζοντας στον προθάλαμο του νέου θεάτρου, στο κέντρο της Λευκωσίας, ένα έργο του.


Επιπλέον, ο Νίκος Κουρούσιης παρουσίασε σκηνογραφική του δουλειά μετά από χρόνια απουσίας το 2010 στο έργο «Σφαγείο» από την ΕΘΑΛ.


Η εν λόγω έκθεση θα μπορούσε να πει κανείς πως λειτουργεί ως αναδρομική της σκηνογραφικής του πορείας.



Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων της έκθεσης θα διατεθούν για τη στήριξη του Μουσείου του Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης, στο χωριό Μιτσερό, το οποίο θα ανοίξει το 2015.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 13 Μαρτίου, στις 19:30, στην γκαλερί Αlpha, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 3 Απριλίου 2013. Πληροφορίες τηλ. 22751325.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ