Απεβίωσε ο ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Παστελλάς

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 13.2.2013

Στην ηλικία των 80 ετών απεβίωσε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ο ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Παστελλάς, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.


Ο Ανδρέας Παστελλάς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της κυπριακής και νεοελληνικής λογοτεχνίας ενώ από τα έργα του, χαρακτηριστικότερο ήταν το ποίημά του «Άδεια Θρανία», το οποίο έγραψε για τους μαθητές που μετείχαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-59.


Ο Ανδρέας Παστελλάς σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.


Εργάστηκε ως φιλόλογος και αφυπηρέτησε ως Λυκειάρχης Μέσης Εκπαίδευσης.



Πρωτοδημοσίευσε κείμενά του στο περιοδικό «Κυπριακά Γράμματα», υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των περιοδικών «Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης» και «Κυπριακά Χρονικά» ενώ το ποιητικό του έργο ανθολογήθηκε από τους Νίκο Ορφανίδη και Σάββα Παύλου [1995].


Το 1971 τού απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο «Χώρος Διασποράς».


Έγραψε επίσης τα: «Μεταθανατίως αποσχηματισθείς» (1995), «Τα καθ’ οδόν» (Φιλολογικά και κριτικά κείμενα – 2002), «Σχήματα αντιθετικών δομών στην ποίηση και την ποιητική του Κωστή Παλαμά» (2002), «Γκρίζο έως βαθύχρωμο σκούρο» (Μικρές τομές και ανιχνεύσεις σε μεγάλα θέματα της καθημερινής ζωής – 2003), «12 κείμενα για τον Κώστα Μόντη» (Συλλογικό έργο με τον Γιώργο Κεχαγιόγλου κ.ά. - 1984), «Κριτικά κείμενα Για τον Χαραλαμπίδη» (συμμετοχή σε συλλογική έκδοση - 2009).


Ο Ανδρέας Παστελλάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΘΑΛ, μέλος των Συμβουλίων της και υπήρξε από τους πιο συνεπής και πιστούς θεατές της μέχρι το τέλος της ζωής του.


Θλίψη για τον θάνατο του Ανδρέα Παστελλά εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Ε.ΚΑ.ΤΕ, αλλά και το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, αναφέροντας πως ο Ανδρέας Παστελλάς υπήρξε ένας εξαίρετος ποιητής και δοκιμιογράφος ο οποίος ανάλωσε της ζωή του στην πατρίδα και τα ελληνικά γράμματα.


Σε ανακοίνωσή τους, ο Γιώργος Λιλλήκας και το Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο του εκφράζουν, επίσης, τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του ποιητή Ανδρέα Παστελλά.


«Ο Ανδρέας Παστελλάς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποιητές της Κύπρου και του μείζονος Ελληνισμού. Με το λογοτεχνικό του έργο υπερασπίστηκε τον δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου, καταγράφοντας την ιστορία ενός Ελληνισμού που αντιστέκεται παρά τις δοκιμασίες και τα πάθη του. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στα κυπριακά και ευερύτερα νεοελληνικά Γράμματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης το ΕΥΡΩΚΟ, όπου αναφέρεται πως ο Ανδρέας Παστελλάς άφησε τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πατρίδας μας. «Η Κύπρος έχασε ένα ωραίο Έλληνα, έχασε ένα ξεχωριστό ποιητή και ένα ακούραστο πολυγραφότατο μελετητή της κυπριακής και νεοελληνικής λογοτεχνίας».


Η κηδεία του Ανδρέα Παστελλά θα γίνει την Πέμπτη στις 14:00 από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, στη Λεμεσό.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©Giovanni Giovannetti | ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΕΒΙ


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ