Έργο από τη Λεμεσό, στη Στοκχόλμη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 16.2.2012

H Lo and Behold θα συμμετέχει στο Supermarket Art Fair στη Στοκχόλμη που ξεκινά στις 16 Φεβρουαρίου 2012 με το project “Public Domain”. Στο πρότζεκτ συμμετέχει και η Κύπρια εικαστικός Μαρία Λιανού.


Το project περιλαμβάνει 25 καλλιτέχνες που έχουν πραγματοποιήσει 25 site specifics  σε 13 πόλεις και το έχουν επιμεληθεί η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Γιώργος Παπαδάτος.

Η Μαρία Λιανού δημιούργησε ένα έργο στην πόλη της Λεμεσού [ΦΩΤΟ].

Το Supermarket Art Fair είναι μια διεθνής έκθεση, την οποία διαχειρίζονται καλλιτέχνες. Λειτουργεί σαν βιτρίνα για πρωτοβουλίες καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο (οργανισμούς και project spaces) και στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ τους και στη δημιουργία νέων δικτύων.

Το “Public Domain”  αποτελεί ένα κάλεσμα εικαστικής δημιουργίας μέσα στα σαφή πλαίσια του αστικού τοπίου και με γνώμονα την διαφορετικότητα, την μοναδικότητα της εικαστικής σκέψης σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένο με κοινά προβλήματα και προσλαμβάνουσες.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, ακολουθούν συγκεκριμένη «παραγωγική» διαδικασία ως προς τη δημιουργία αλλά και την τελική μορφή του εικαστικού τους έργου αφού καλούνται να επιλέξουν και να πραγματοποιήσουν μια παρέμβαση σε ένα εξωτερικό χώρο στην πόλη oπου διαμένουν. Οι παρεμβάσεις αυτές στη συνέχεια εξελίσσονται σε πόστερ που υποδεικνύουν παράλληλα με τις εικαστικές δράσεις την ταυτότητα της πόλης και την χώρα προέλευσης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης προκύπτει ένα patchwork από πολυάριθμα site-specifics, που σηματοδοτούν τους διαφορετικούς εικαστικούς προβληματισμούς και τις αναζητήσεις των δημιουργών τους αποτελώντας ταυτόχρονα μια εικαστική παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον.

Παρέμβαση που ισορροπεί στα όρια της παρανομίας και της νομιμότητας  αφού η θέαση του καλλιτεχνικού αντικειμένου δεν επιλέγεται από τον θεατή αλλά του επιβάλλεται. Ταυτόχρονα ο καλλιτέχνης εκτίθεται με τρόπο και σε κλίμακα κατά την οποία δεν εξωτερικεύει απλά την εικαστική του πρακτική αλλά και ελεύθερα εκφράζει τις ιδέες, τα συναισθήματα, τις θέσεις του ακολουθώντας τα βήματα μιας εσωτερικής διαπραγμάτευσης όπου το ιδιωτικό μετατρέπεται σε δημόσιο.

Το διαλεκτικό αυτό κολλάζ αποτελεί έργο βαθύτατα πολιτικό αφού αποτυπώνει τον παλμό και την προβληματική διαφορετικών καλλιτεχνών, οι οποίοι όχι μόνο αντικατοπτρίζουν τις πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά διαφορετικές κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται αλλά και εντέλει αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της εικαστικής δημιουργίας της εποχής τους.

Συμμετέχουν οι:

Guillaume Durand / Sanna Marander/ Βασιλεία Στυλιανίδου / Stephen Lee / Magnus Thierfelder / Νίκος Τρανός / Common Culture / Θοδωρής Προδρομίδης / Guerilla Girls / Eugenio Tibaldi / Luke Ralphs / Δημήτρης Χρηστίδης / Internationale Surplace/ Andreas Voussouras /Bianco – Valente / Θάνος Κλωνάρης / Emma Hammarén /  Société Réaliste/ Δήμητρα Μαρούδα / Μαρία Λιανού / Erika Rothenberg / Εύα Μαραθάκη /Lilli Kinnunen / Γιώργος Ταξιαρχόπουλος /Tanja Ostojic



Η ‘Lo and Behold’ είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα την Αθήνα και δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που έχει ως άξονα την πολιτιστική δράση με επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη.

Σκοπός της Lo and Behold είναι να στρέψει την προσοχή στο έργο τέχνης και να το προβάλει ως αποτέλεσμα καλλιτεχνικής διερεύνησης και όχι ως εμπορικό προϊόν.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ