Ληστεία στο Μουσείο Ολυμπίας - παραιτήθηκε ο Γερουλάνος

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 17.2.2012

Εξαιτίας ληστείας η οποία διαπράχθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Μουσείο της Ολυμπίας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδος υπέβαλε την παραίτησή του.


Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελλάδα, δύο κουκουλοφόροι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στο αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της Ολυμπίας και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν και φίμωσαν την φύλακα του μουσείου, ζητώντας προηγουμένως να μάθουν πού βρίσκονται τα χρυσά στεφάνια.


Οι δύο κουκουλοφόροι έσπασαν τις προθήκες του μουσείου και από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται πως πήραν πήλινα και χάλκινα αναθήματα προς τον Δία, ενδεχομένως και χρυσά και ασημένια κοσμήματα και νομίσματα. Άρπαξαν συνολικά περί τα 68 αρχαία αντικείμενα και έφυγαν.


olymp


Μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός, ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος υπέβαλε την παράιτησή του στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Έπειτα μετέβη στην Ολυμπία συνοδευόμενος από τη γγ του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη ενώ η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα εάν αποδέχεται την παραίτηση, αναμένοντας πλήρη ενημέρωση για τα γεγονότα.



Οι αξιωματικοί ασφαλείας ευελπιστούν πως θα αντλήσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του μουσείου, για να φτάσουν στα ίχνη των δύο υπόπτων.




Σύμφωνα, δε, με ανακοίνωση της αστυνομίας, έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ευρύτερος χώρος που σημειώθηκε η ληστεία έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις ενώ ζητήθηκε να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα μουσεία της χώρας, δεδομένου του ότι οι ληστές έψαχναν για χρυσό.


Το Μουσείο


olympia-museum-1


Το Μουσείο Ολυμπίας είναι το πρώτο μουσείο που αναπαλαιώθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ώστε να φιλοξενηθούν εκεί τα ευρήματα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Δεν βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Στις προθήκες και τους χώρους του βρίσκονται συνολικά 463 έργα, προερχόμενα από το Ιερό του Διός της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και αντικείμενα που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία μεταφέρθηκαν από άλλα Μουσεία της Ελλάδας για να στεγαστούν εκεί. Το Μουσείο διαθέτει πήλινα και χάλκια ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων, αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές όπως δίσκοι και αλτήρες, επιγραφές και χάλκινα ειδώλια, τα οποία χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. μέχρι το 500 μ.Χ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ