Βραβευμένη για τους Εγκλωβισμένους στην Κύπρο. Ε και;

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 18.2.2012

Ούτε ένα «ευχαριστώ» ή κάποιο συγχαρητήριο μήνυμα είδε από την κυπριακή  κυβέρνηση η Αθηνά Κρικέλη, η οποία απέσπασε τον περασμένο Νιόβρη το βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ στην Αμερική και διεθνώς, για την ταινία «Εγκλωβισμένοι στην Κύπρο».


H Ελληνίδα δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστρια Αθηνά Κρικέλη, η οποία ζει και εργάζεται στην Αμερική, εξέφρασε για άλλη μια φορά το παράπονό της -δικαιολογημένα- για την σιωπή που επικρατεί από κυπριακής πλευράς, σχετικά με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της «Εγκλωβισμένοι στην Κύπρο».

H Αθηνά Κρικέλη δημιούργησε το ντοκιμαντέρ της τo 2011 και απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ στην Αμερική και διεθνώς, στο διάσημο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Νέας Υόρκης.

Η είδηση παρουσιάστηκε στα κυπριακά ΜΜΕ από τον Νοέμβριο, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση κοιμάται ύπνον βαθύ.

Σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, η Αθηνά Κρικέλη επανέλαβε την ενόχλησή της γιατί δεν έλαβε ούτε ένα γράμμα ή τηλεφώνημα από την κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με το ντοκιμαντέρ.

Η συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, εδώ.




«Είναι μια δικαίωση για τους εγκλωβισμένους, ένα εισιτήριο για να γνωρίσει ο κόσμος της ιστορία τους», είχε δηλώσει μετά τη βράβευσή της. «Δυστυχώς η υπόθεσή τους δεν 'χωρούσε' στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και έτσι οι άνθρωποι αυτοί που επέλεξαν να ζήσουν φυλακισμένοι στα δικά τους χώματα, μετά την τουρκική εισβολή, παραμένουν οι γνωστοί άγνωστοι. Περιμένοντας καρτερικά σήμερα μετά από 37 χρόνια να τους μοιράσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μια φορά την εβδομάδα...»


Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο φετινό φεστιβάλ των Καννών τον ερχόμενο Μάη, όπου το ντοκιμαντέρ θα επαναπροβληθεί. Ίσως τότε το δουν και οι πολιτιστικοί λειτουργοί του κράτους που ανελλειπώς δίνουν το «παρών» τους στο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ...



ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ, parathyro.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ