Η ταινία Child's Pose παρέλαβε τη Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 18.2.2013

Η ρουμανικής παραγωγής ταινία Child's Pose, σε σκηνοθεσία Κάλιν Πέτερ Νέτζερ, εξασφάλισε το βραβείο καλύτερης ταινίας του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.


Η τελετή απονομής των βραβείων της 63ης Μπερλινάλε πραγματοποιήθηκε το βράδυ Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου.


Η ταινία Child's Pose είναι ένα σχόλιο στις κοινωνικές τάξεις της Ρουμανίας με αφορμή την προσπάθεια μιας μητέρας να δωροδοκήσει προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο γιος της, ο οποίος σκότωσε σε τροχαίο ένα παιδί από φτωχή οικογένεια. Η παραγωγός της ταινίας, Άντα Σόλομον, ζήτησε από τους πολιτικούς της Ρουμανίας να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός ότι ο κινηματογράφος της χώρας αποτελεί πρεσβευτή της σε όλο τον κόσμο.



Το βραβείο σκηνοθεσίας της Μπερλινάλε απονεμήθηκε στον aμερικανό κινηματογραφιστή Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν για την κωμωδία Prince Avalanche.


Tο βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στη Χιλιανή Παουλίνα Γκαρσία για το φιλμ Gloria και του πρώτου ανδρικού ρόλου στον Νάζιφ Μούτζιτς, που δεν είναι εκπαιδευμένος ηθοποιός κι έπαιξε τον εαυτό του στο βοσνιακό δράμα An Episode in the Life of an Iron Picker.


Η ταινία, του σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς [No man's land] απέσπασε και την Αργυρή Άρκτο του φεστιβάλ. Η βοσνιακή ταινία είναι στην ουσία ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο δείχνει το πώς ζει μια οικογένεια Ρομά, με τα μέλη της να υποδύονται τους εαυτούς τους. «Το βραβείο δείχνει ότι κάποιες φορές μπορεί να προκύψει κάτι καλό από την οργή», είπε ο σκηνοθέτης Ντάνις Τάνοβιτς.


Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής ήταν ο σκηνοθέτης από το Χονγκ Κονγκ Γουόν Καρ Βάι και συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο Αμερικανός ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς, η Ελληνίδα σκηνοθέτης Αθηνά Τσαγκάρη και η Ιρανή καλλιτέχνης Σιρίν Νεσάτ.


Τα βραβεία της 63ης Μπερλινάλε:


Χρυσή Άρκτος για την καλύτερη ταινία
Child's Pose, του Καλίν Πέτερ Νέτζερ


GRAND PRIX της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρή Άρκτος)
«Ένα επεισόδιο από τη ζωή ενός συλλέκτη σιδερικών», του Ντάνις Τάνοβιτς


Βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ στη μνήμη του ιδρυτή του Φεστιβάλ για μια ταινία μεγάλου μήκους, η οποία ανοίγει νέες προοπτικές
«Η Βικ και η Φλο είδαν μια αρκούδα», του Ντενίς Κοτέ


Βραβείο για την καλύτερη Σκηνοθεσία 


«Πρίγκιπας  Άβαλονς (Prince Avalanche), του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν



Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας
Πωλίνα Γκαρσία για την ταινία «Γκλόρια» (Gloria) του Σεμπάστιαν Λέλιο


Βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία
Ναζίφ Μουζίτς για την ταινία «Ένα επεισόδιο στη ζωή ενός συλλέκτη σιδήρου»  του Ντάνις Τάνοβιτς


Βραβείο καλύτερου σεναρίου
Τζαφάρ Παναχί, για την ταινία «Κλειστή Κουρτίνα» (Parde) των Τζαφάρ Παναχί και Καμποζίγια Παρτόβι


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ