Οι αδελφοί Ταβιάνι «σήκωσαν» τη Χρυσή Άρκτο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.2.2012

Στα 80 και 83 τους χρόνια, ο Πάολο και ο Βιτόριο Ταβιάνι αντίστοιχα κέρδισαν την Χρυσή Άρκτο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, για την ταινία τους «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει».




Η αυλαία της φετινής 62ης Μπερλινάλε έπεσε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Μπερλινάλε Πάλαστ της πλατείας Ποτσντάμερ.

Η ταινία των θρυλικών Ιταλών αδελφών Ταβιάνι αναφέρεται στην προσπάθεια μιας ομάδας φυλακισμένων να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση με την τραγωδία «Ιούλιος Καίσαρας» του Σαίξπηρ. Πρόκειται για μια από τις -λίγες- ταινίες που ξεχώρισαν στη φετινή διοργάνωση της Μπερλινάλε.

Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής απέσπασε η ουγγρική ταινία «Just the wind» του Μπένσε Φλίεγκαουφ που ασχολείται με την ασταμάτητη προσπάθεια επιβίωσης των Ρομάνι, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον γερμανό Κρίστιαν Πέτσολντ για την «Μπάρμπαρα». Τοποθετημένη στη διχασμένη Γερμανία της δεκατίας του 1980, η ταινία εστιάζει στην απόφαση μιας γιατρού να εγκαταλείψει την χώρα της για την Δύση.

Στον τομέα των ερμηνειών, τα βραβεία απονεμήθηκαν σε νέα, υποσχόμενα ταλέντα: στη νεαρή Ρέιτσελ Μγουάνζα για τον ρόλο της 12χρονης Αφρικανής που υποχρεώνεται να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατών στην ταινία «Η μάγισσα του πολέμου» και στον Μίκελ Μπόε Φάλσγκαρντ για τον ρόλο του βασιλιά της Δανίας στην ταινία «Μια βασιλική σχέση».

Η πρωτότυπη ταινία «Ταμπού» του Πορτογάλου Μιγκέλ Γκόμες κέρδισε το βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ [στη μνήμη του ιδρυτή της Μπερλινάλε] για ταινία εξαιρετικής καινοτομίας αλλά και το βραβείο καλύτερης ταινίας της επιτροπής της Διεθνούς Κριτικής [FIPRESCI].

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ του Βερολίνου ήταν ο βρετανός σκηνοθέτης Μάικ Λι και μέλη οι σκηνοθέτες Φρανσουά Οζόν, Ασκγάρ Φαραντί και Αντον Κόρμπιν, οι ηθοποιοί Σάρλοτ Γκενσμπούργκ, Μπάρμπαρα Σούκοβα και Τζέικ Γκίλενχαλ και ο συγγραφέας και σεναριογράφος Μπουαλέμ Σανσάλ.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ αναλυτικά:


Χρυσή Αρκτος; «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει»

Μεγάλο βραβείο της επιτροπής: «Just the wind»

Αργυρή Αρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας: Κρίστιαν Πέτσχολντ («Μπάρμπαρα»)

Αργυρή Αρκτος καλύτερου ηθοποιού: Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ («A royal affair»)

Αργυρή Αρκτος καλύτερης ηθοποιού: Ρέιτσελ Μουάνζα («Rebelle»)

Αργυρή Αρκτος καλύτερου σεναρίου: Νικολάι Αρσέλ, Ράσμους Χάιστερμπεργκ («Α royal affair»)

Αργυρή Αρκτος καλύτερης καλλιτεχνικής συμβολής: στον διευθυντή φωτογραφίας Λουτζ Ράιτεμάιερ για την ταινία «White deer plain»

Βραβείο Alfred Bauer: «Ταμπού»

Ειδικό βραβείο: “L’enfant d’en haut» της Ούρσουλα Μέιερ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ