Στο φως το κεφάλι σαρκοφάγου 4.000 ετών

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 21.2.2012

Ενα ξύλινο πρόσωπο διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στο Ασουάν της Αιγύπτου.


Πρόκειται για τμήμα σαρκοφάγου που πιθανότατα ανήκε σε σημαίνουσα μορφή της αιγυπτιακής κοινωνίας και ανασύρθηκε από το σκοτάδι τέσσερις χιλιάδες χρόνια μετά την τοποθέτηση της σαρκοφάγου σε τάφο.

Το ξύλινο κεφάλι βρέθηκε στη θέση Κουμπέτ Ελ Χάουα στο Ασουάν από ισπανική αρχαιολογική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο της Χαέν. Στην ανασκαφή συνεργάστηκαν επίσης ομάδες από τα Πανεπιστήμια της Γρανάδας και του Λονδίνου. Η ανασκαφική αποστολή εργάζεται στην περιοχή από το 2008 με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεχάντρο Χιμένες Σεράνο και μόνο φέτος έχει φέρει στο φως 20 μούμιες και έναν τάφο του 1830 π. Χ. Παλαιότερα είχαν αποκαλυφθεί άλλοι δύο τάφοι.

bo
Η νεκρόπολη στο Κουμπέτ Ελ - Χάουα ήταν η τελευταία κατοικία σημαντικών αξιωματούχων της Αιγύπτου μέχρι το 2250 π.Χ. ενώ λαξευμένοι μέσα στο βράχο θεωρείται πως βρίσκονται περί τους 40 τάφους.

Επιπλέον, στην ανασκαφή χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνολογίες που βοηθούν στην ανάγνωση των ιερογλυφικών κειμένων με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ