Πρόταση ενίσχυσης της νομοθεσίας για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.2.2013


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει δράση, μέσω ενίσχυσης της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανακτήσουν εθνικούς θησαυρούς που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφός τους.


Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι αλλαγές θα εξασφαλίσουν την επιστροφή περισσότερων πολιτιστικών αγαθών, την παράταση της προθεσμίας για τις αγωγές επιστροφής, την υποχρέωση κάθε κατόχου που ζητεί αποζημίωση προκειμένου να επιστρέψει το σχετικό αντικείμενο να αποδεικνύει ότι αυτό δεν αποκτήθηκε, εν γνώσει του, με παράνομο τρόπο και, τέλος, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με την κυκλοφορία πολιτιστικά σημαντικών αγαθών.


Η απώλεια πολιτιστικών αγαθών που χαρακτηρίζονται ως «εθνικοί θησαυροί καλλιτεχνικής, ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας», στερεί από τους πολίτες την ιστορία και την ταυτότητά τους και θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, αναφέρει η Επιτροπή.


«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των κρατών μελών είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, Αντόνιο Ταγιάνι, επισημαίνοντας ότι η σημερινή πρόταση είναι αναγκαία ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. «Οι δυσμενείς επιπτώσεις στους εθνικούς μας θησαυρούς συνιστούν σοβαρή απειλή όσον αφορά την προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τις ρίζες και την ιστορία του πολιτισμού μας», κατέληξε.


Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθεί με τους ακόλουθους τρόπους:


Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ορισμού των πολιτιστικών αγαθών. Ο ορισμός θα πρέπει να καλύπτει όλα τα πολιτιστικά αγαθά, που χαρακτηρίζονται ως «εθνικοί θησαυροί καλλιτεχνικής, ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας» σύμφωνα με τη νομοθεσία ή τις διοικητικές διαδικασίες των χωρών της ΕΕ.




  • Επέκταση της προθεσμίας έναρξης των διαδικασιών επιστροφής που μπορούν να κινήσουν τα κράτη μέλη που έχουν υποστεί απώλεια πολιτιστικού αγαθού ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας όπου βρίσκεται πλέον το εν λόγω αγαθό.




  • Χρήση του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά, ώστε να διευκολύνεται η διοικητική συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών.




  • Ανάθεση του βάρους της απόδειξης στον νομέα (αν ζητείται αποζημίωση). Όταν η επιστροφή του πολιτιστικού αγαθού διατάσσεται από εθνικό δικαστήριο, αν ο νομέας ζητεί αποζημίωση για την επιστροφή του εν λόγω αγαθού, θα πρέπει να αποδεικνύει ότι, κατά τον χρόνο της απόκτησής του, επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή, ώστε να εξασφαλίσει τη νόμιμη προέλευση του πολιτιστικού αγαθού.




Η πρόταση επικαιροποίησης της οδηγίας θα συζητηθεί πλέον από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Όταν εκδοθεί, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.


Η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που κυμαίνονται από την παράνομη απομάκρυνση πολιτιστικών αγαθών χωρίς ρητή άδεια έως την εμπορία κλεμμένων αγαθών. Συχνά πρόκειται για το αποτέλεσμα οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως σε μια εσωτερική αγορά χωρίς σύνορα με σημαντική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ