Μπρος πίσω στη Βουλή το Μέγαρο Πολιτισμού

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 21.2.2012

Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διερωτάται γιατί δεν μελετήθηκε και η μέθοδος BOT για την ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μία  ακόμη συζήτηση για το εν λόγω θέμα στη Βουλή.


Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών βρέθηκαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Πολιτισμού, Κίκης Λαζαρίδης και ο διευθυντής των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Παρασκευάς. Οι δύο ζητούν την αποδέσμευση του ποσού 11,6 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠ, ώστε το Ίδρυμα να προχωρήσει στην προκήρυξη της β’ φάσης του διαγωνισμού για την επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει την κατασκευή του μεγάρου.

Mέχρι την Πέμπτη

Ο πρόεδρος του δ.σ. του Ιδρύματος Πολιτισμού επανέλαβε χθες πως το μέγαρο είναι ένα έργο «μακράς πνοής με ποικίλα οφέλη για την ποιότητα ζωής των πολιτών». Για του λόγου το αληθές, όμως, τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών ζήτησαν τη μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο Πολιτισμού.
Ζήτησαν επίσης το ακριβές κόστος του μεγάρου, το οποίο ανέρχεται στα 115 εκατ. ευρώ (95 εκατ. ευρώ για το κατασκευαστικό κόστος και τον εξοπλισμό και 20 εκατ. ευρώ για αμοιβές). Το ποσό θα δοθεί ως εξής:

  • 62 εκατ. ευρώ είναι το κατασκευαστικό κόστος για το κτηριακό σύμπλεγμα του μεγάρου, δηλαδή για τις αίθουσες, το εκπαιδευτικό κέντρο, τον εκθεσιακό χώρο και άλλους βοηθητικούς χώρους,



  • 19 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό του μεγάρου (εξοπλισμός σκηνής, οπτικοακουστικά συστήματα κλπ),



  • 14 εκατ. ευρώ για τη μεγάλη αστική πλατεία, τον υπόγειο χώρο στάθμευσης και το πάρκο,



  • 20 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές της ομάδας σχεδιασμού (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ακουστικολόγοι, θεατρικοί σχεδιαστές κ.ά.).


Στα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές περιλαμβάνεται και η απορία του Αβέρωφ Νεοφύτου κατά πόσο θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η μέθοδος ΒΟΤ για την ανέγερση του μεγάρου. Πρόκειται για διαδικασία όπου ιδιώτης επενδυτής με δικά του κεφάλαια κατασκευάζει ένα έργο το οποίο ανήκει στο κράτος και αποκτά το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσής του για μια συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να αποσβέσει την επένδυσή του και να αποκομίσει κάποιο κέρδος και στη συνέχεια παραχωρεί τη διαχείρισή του στο κράτος.

Τα ερωτήματα των μελών της επιτροπής Οικονομικών θα απαντηθούν μέχρι την Πέμπτη, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση του ποσού των 11,6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η α’ φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει την κατασκευή του μεγάρου ολοκληρώθηκε, με 10 κοινοπραξίες να δηλώνουν ενδιαφέρον. Στη β’ φάση θα επιλεγεί η μία κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο και στην οποία θα δοθεί ως προκαταβολή το 10% του συνολικού κόστους: το ποσοστό αντιστοιχεί σε 9,5 εκατ. ευρώ, στο σύνολο των 95 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ/ΠΑΡΑΘΥΡΟ 21/02/2012

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ