Παράθυρο logo
Ρήξη στις σχέσεις ΕΚΑΤΕ - ΕΜΑΑ
Δημοσιεύθηκε 01.03.2013
Ρήξη στις σχέσεις ΕΚΑΤΕ - ΕΜΑΑ

Από σκληρή δοκιμασία περνούν οι μέχρι πρότινος άριστες σχέσεις του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) και του αντίστοιχου Επιμελητηρίου των Τουρκοκυπρίων (ΕΜΑΑ).


Η πρώτη ρωγμή στις σχέσεις των δύο φορέων, μέσα από τους οποίους εκπροσωπούνται οι καλλιτέχνες των δύο κοινοτήτων, επήλθε όταν το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΑΤΕ ενημέρωσε τα μέλη του πως η συνεργασία με το ΕΜΑΑ αναστέλλεται. Κι αυτό γιατί το τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο στεγάζεται στην οικία του Κωστάκη Κοντεάτη, ο οποίος το 2003 προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του.


Το ΕΜΑΑ απέστειλε χθες απαντητική επιστολή, με την οποία εκφράζει την ελπίδα πως το ΕΚΑΤΕ θα αναθεωρήσει την απόφασή του.


«Δεν διώκεται ο σύνδεσμος», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της στον «Π» η πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ, Νίτσα Χατζηγεωργίου, «ωστόσο είναι υποχρέωση και των Τ/Κυπρίων να λάβουν θέση σε κάποια ζητήματα. Για μας η έννοια της ιδιοκτησίας κρίνεται ως θεμελιώδης και απολύτως σεβαστή».


Το έμαθαν από τον «Π»


Από την εφημερίδα «Πολίτης» ενημερώθηκε το ΕΜΑΑ την απόφαση του ΕΚΑΤΕ για αναστολή της συνεργασίας τους.


«Το νέο δ.σ. δεν επικοινώνησε ποτέ με το ΕΜΑΑ για να δώσουμε μαζί μια λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, αλλά ούτε για να μας ενημερώσει επίσημα για την απόφασή του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του ΕΜΑΑ.


«Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο βλάπτει τη φιλία των δύο επιμελητηρίων, αλλά είναι ανήθικη και αμαυρώνει τη φήμη του ΕΚΑΤΕ», καταλήγει το ΕΜΑΑ στην επιστολή του, η οποία ξεκινά εξαίροντας την μέχρι πρότινος συνεργασία και αλληλοκατανόηση.


Ρήξη και στο ΕΚΑΤΕ


Το θέμα προκάλεσε αντιπαραθέσεις και εντός του ΕΚΑΤΕ, καθώς φαίνεται να εξελίσσεται μια κόντρα ανάμεσα στο προηγούμενο και το νυν δ.σ. του Επιμελητηρίου.


Η σημερινή πρόεδρος, Νίτσα Χατζηγεωργίου, ανέφερε πως το προηγούμενο δ.σ. δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια για επίλυση του προβλήματος (η ίδια ήταν αντιπρόεδρος του συμβουλίου και σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο, Δάφνη Τριμικλινιώτου, γνώριζε το θέμα).



emaaΤο επίμαχο σπίτι όπου στεγάζεται το ΕΜΑΑ, και το οποίο ανήκει στον Κωστάκη Κοντεάτη. Το σπίτι χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Δήμο Λευκωσίας στα κατεχόμενα, ο οποίος το μεταβίβασε στο ΕΜΑΑ. Τέθηκε, μάλιστα, θέμα όταν θεωρήθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε την ανακαίνιση του σπιτιού. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Ιωάννης Κασουλίδης υπέβαλε ερώτηση ως ευρωβουλευτής το 2011 σχετικά με την επιδότηση του ΕΜΑΑ και εισέπραξε την απάντηση πως η Επιτροπή δεν χρηματοδότησε ποτέ καμία εργασία ανακαίνισης ή τροποποίησης του κτηρίου. Πάντως, στην επιστολή του το ΕΜΑΑ υπενθυμίζει ότι και το ΕΚΑΤΕ χρησιμοποιούσε, αντίστοιχα, οικία Τ/Κύπριου ως οίκημα στο παρελθόν.


Τέλος, πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως πολλά μέλη του ΕΚΑΤΕ διαφωνούν πλήρως με τον τρόπο με τον οποίο το δ.σ. χειρίστηκε το όλο θέμα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεργασίας με τους Τ/Κύπριους καλλιτέχνες. Αναμένεται, δε, να ακολουθήσει επιστολή όπου θα διατυπώνεται αυτή η διαφωνία.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ