H Οντρέ Τοτού οικοδέσποινα των Καννών

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.4.2013

Η Γαλλίδα ηθοποιός και πρωταγωνίστρια στην ταινία L' Ecume, Οντρέ Τοτού, θα είναι η οικοδέσποινα των τελετών έναρξης και λήξης του κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, από τις 15 ως τις 26 Μαΐου.


Διαδέχεται την Μπερενίς Μπεζό, πρωταγωνίστρια του The Artist, η οποία παρουσίασε τις δύο τελετές το 2012.


audreytautou

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, που θα αποφασίσει για τον νικητή του χρυσού φοίνικα των Καννών, είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών κινηματογράφου, Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Την αυλαία του Φεστιβάλ Καννών ανοίγει η ταινία Υπέροχος Γκάτσμπι του Αυστραλού σκηνοθέτη Μπαζ Λούρμαν, με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κάρεϊ Μάλιγκαν. Η πρώτη φορά που στο Φεστιβάλ των Καννών προβλήθηκε ταινία του Λούρμαν ήταν πριν από 21 χρόνια, με το Strictly Ballroom.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και η φετινή αφίσα του φεστιβάλ.


Η αφίσα παρουσιάζει τον Πολ Νιούμαν και τη σύζυγό του, Τζόαν Γούντγουορντ, να φιλιούνται ξαπλωμένοι κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας A new kind of love, του Μέλβιλ Σάβελσον [1962].


Με αυτό τον τρόπο, το φεστιβάλ τιμά ένα ζευγάρι που «ενωμάτωνε το πνεύμα του κινηματογράφου όπως κανένα άλλο» όπως λέει στην ανακοίνωσή του το φεστιβάλ.


Ο Νιούμαν που πέθανε το 2008, είχε παντρευτεί την Γούντγουορντ το 1958, χρονιά διανομής μιας από τις πιο γνωστές ταινίες τους, «Το μακρύ καυτό καλοκαίρι», του Μάρτιν Ριτ που είχε διαγωνιστεί στις Κάννες. Είναι επίσης η πρώτη ταινία στην οποία το ζεύγος εμφανίζεται μαζί. Από τότε, ο Νιούμαν και η Γούντγουορντ συνδέθηκαν στενά με το φεστιβάλ των Καννών καθώς δυο ταινίες που σκηνοθέτησε ο Νιούμαν με πρωταγωνίστρια την σύζυγό του [αλλά όχι τον ίδιο] παίχτηκαν στο φεστιβάλ: οι «Αγριες μαργαρίτες» («The Effect of the Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds», 1973) και ο «Γυάλινος κόσμος» (The Glass Menagerie, 1987).


Ταινίες με πρωταγωνιστή τον Νιούμαν έχουν προβληθεί στις Κάννες εντός αλλά και εκτός συναγωνισμού: Η «Εξοδος» του Οτο Πρέμινγκερ, το «Αγριο παιχνίδι» του Τζορτζ Ρόι Χιλ και το 1994 η κωμωδία των αδελφών Κόεν «Ο κύριος Χούλα Χουπ».


Το καρέ της ταινίας Α new kind of love, που δημιούργησε το πόστερ της 66ης διοργάνωσης, απομονώθηκε και υπεβλήθη σε ειδική επεξεργασία από την «Bronx agency» που πρόσθεσε το στοιχείο κίνησης «παίζοντας» με το βάθος πεδίου του.


Είναι η ερωτική σκηνή ενός ζευγαριού που νιώθει ότι απέχει από τον κόσμο γύρω του και ζει στον δικό του κόσμο. Οι Κάννες καλούν το σινεφίλ κοινό να αγκαλιάσει το σινεμά με την αγάπη που του αξίζει, σε μια δύσκολη χρονική στιγμή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ