Ξενάγηση στο Κρατικό Θέατρο ΘΟΚ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 27.3.2012

Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου της 27ης Μαρτίου επέλεξε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για να παρουσιάσει τη νέα του στέγη, το Κρατικό Θέατρο στον χώρο του παλιού ΓΣΠ.


Η πρώτη παρουσίαση του Κρατικού Θεάτρου έγινε στην παρουσία του προέδρου Χριστόφια,  του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργου Δημοσθένους, της Γενικής Ελέγκτριας του κράτους Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, του δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και άλλων αξιωματούχων του κράτους, στην παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ αλλά και του καλλιτεχνικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού του οργανισμού.

thocbuild3
Το θέατρο θα στεγάζει τον εδώ και 40 χρόνια άστεγο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε το θέατρο ένα παλάτι για το οποίο κάθε Κύπριος και κάθε Κύπρια μπορούν να νιώθουν περήφανοι.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, ο κύριος Χριστόφιας συνεχάρη τους ανθρώπους του θεάτρου που δημιουργούν πολιτισμό για να ψυχαγωγήσουν και να διαπαιδαγωγήσουν το κοινό. Είπε ακόμη πως η δημιουργία του Κρατικού Θεάτρου είναι ένα έργο που γράφει ιστορία, σχολιάζοντας μάλιστα ότι δεν κάνει παράπονα γιατί, όπως καταληκτικά ανέφερε, «η ιστορία θα μας δικαιώσει».

Τη σημερινή παρουσίαση του κρατικού θεάτρου άνοιξε ο διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιώργος Παπαγεωργίου καλωσορίζοντας όλους στο σπίτι του οργανισμού.

thocbuild5
thocbuild4


«Με μεγάλη χαρά είμαστε όλοι εδώ», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας πως σε μια δύσκολη εποχή οπότε κλείνουν θέατρα και μουσεία στην Ελλάδα, «το κυπριακό κράτος και το κυπριακό θέατρο εγκαινίασε χθες μουσείο και παρουσιάζει σήμερα θέατρο».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, Δημήτρης Καραγιάννης, χαρακτήρισε «πηγή ζωής» και «έργο τέχνης» το Κρατικό Θέατρο, το οποίο έχουν σχεδιάσει ο Μίμης και ο Χαρίλαος Κυθρεώτης και κατασκεύασε η εργοληπτική εταιρία του Μιλτιάδη Νεοφύτου.



thocbuild2
Η Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου.

thocbuild6
H Δεύτερη Σκηνή του Θεάτρου.



Ο κ. Καραγιάννης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της ανέγερσης του κτηρίου, και δικαίως ευχαρίστησε ειδικότερα τον τέως διευθυντή του ΘΟΚ Βαρνάβα Κυριαζή, ο οποίος είχε επωμιστεί όλο το βάρος των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του θεάτρου.

Τέλος, ο κ. Καραγιάννης ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί, όπως είπε, σε πολύ δύσκολες στιγμές, όταν υπήρχε ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί το έργο, ο Δημήτρης Χριστόφιας στήριξε τον ΘΟΚ ουσιαστικά.

Το κτήριο παραδόθηκε από τους εργολάβους μόλις προ εβδομάδων, ενώ είχε προηγηθεί η παράδοση μέρους του, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Θεατρικού Οργανισμού.

Η πρώτη κρατική θεατρική στέγη της Κύπρου θα ανοίξει για το κοινό επίσημα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ενώ μέχρι τότε θα δοκιμάζονται τα καινούρια συστήματα του θεάτρου, πάνω στα οποία θα πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ | ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ