To μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού 2013

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 15.4.2013


Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4


Ο Lin Hwai-min, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Cloud Gate Dance Theatre στην Ταϊβάν, έγραψε το φετινό Μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού 2013.


Στο κείμενό του, ο σπουδαίος χορογράφος αναφέρεται στον Μεγάλο Πρόλογο, στο «Βιβλίο των Τραγουδιών», μια ανθολογία κινεζικής ποίησης που χρονολογείται από τον 10ο ως τον 7ο αιώνα π.Χ.



«Τα αισθήματα αναδύονται και παίρνουν τη μορφή λέξεων.


Εάν οι λέξεις δεν αρκούν, μιλούμε με νοήματα.


Εάν τα νοήματα δεν αρκούν, τα τραγουδούμε.


Εάν το τραγούδι δεν αρκεί, τότε ασυναίσθητα


τα εκφράζουν χορευτικά τα χέρια μας και τα κτυπούν ρυθμικά τα πόδια μας».


Ο Χορός είναι μια ισχυρή έκφραση.


Μιλά στη γη και στον ουρανό.


Μιλά για τη χαρά, τον φόβο και τις επιθυμίες μας.


Ο χορός μιλά για το άυλο, μα αποκαλύπτει την ψυχική διάθεση του ανθρώπου και τις ιδιοσυγκρασίες και τους χαρακτήρες ενός λαού.


Όπως σε πολλούς πολιτισμούς στον κόσμο, οι αυτόχθονες στην Ταϊβάν χορεύουν σε κύκλο. Οι πρόγονοί τους πίστευαν ότι τα κακά πνεύματα θα έμεναν έξω από τον κύκλο.


Με ενωμένα τα χέρια μοιράζονται τη ζεστασιά ο ένας του άλλου και κινούνται στους παλμούς της κοινότητας.


Ο χορός ενώνει τους ανθρώπους και ο χορός γεννάται στο σημείο εκμηδενίσεως.


Οι κινήσεις χάνονται, καθώς γεννιούνται.


Ο χορός υπάρχει μόνο εκείνη τη φευγαλέα στιγμή.


Είναι πολύτιμος. Είναι μια μεταφορά της ίδιας της ζωής.


Σε αυτή την ψηφιακή εποχή, οι κινούμενες εικόνες παίρνουν εκατομμύρια είδη μορφών. Είναι συναρπαστικές. Αλλά ποτέ δεν θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον χορό γιατί οι εικόνες δεν ανασαίνουν.


Ο χορός είναι μια γιορτή αφιερωμένη στη ζωή. Ελάτε, κλείστε την τηλεόρασή σας, σβήστε το κομπιούτερ σας και ελάτε να χορέψουμε.


Εκφραστείτε μέσα από αυτό το θεϊκό και επιβλητικό όργανο, το σώμα μας.


Ελάτε να χορέψουμε και ενωθείτε με τους λαούς στα κύματα των παλμών.


Αδράξτε εκείνη την πολύτιμη και φευγαλέα στιγμή. Ελάτε να γιορτάσετε τη ζωή χορεύοντας»


Μετάφραση: Αγγέλα Χριστοφίδου






ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ, ΕΔΩ


Ποιος είναι ο Lin Hwai-Min


Στο σκεπτικό της βράβευσης του Lin Hwai-Min με το Lifetime Achievement Award, η Επιτροπή του International Movimentos Dance  Prize, στη Γερμανία, τον θεωρεί «ένα πρωτοπόρο καινοτόμο στον χώρο του χορού» καιπροσθέτει ότι «ο Lin Hwai-Min κατατάσσεται στην κλάση εκείνη των καλλιτεχνών του αιώνα μας μαζί με τους William Forsythe, George Balanchine, Birgit Cullberg…»


Τον Ιούλιο του 2013 ο Linθα ακολουθήσει τα βήματα των MarthaGraham, MerceCunninghamκαιPinaBauschγια να πάρει το αναγνωρισμένου κύρουςSamuelH. Scripps/AmericanDanceFestivalAwardforLifetimeAchievement. Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ αναφέρει: «Ο ατρόμητος ζήλος του κυρίου Linγια τη μορφή της τέχνης τον έχει καθιερώσει ως ένα από τους πιο δυναμικούς και καινοτόμους χορογράφους της εποχής μας… η χορογραφική του ευφυΐα συνεχίζει να σπρώχνει τα όρια και να επαναπροσδιορίζει τη μορφή της τέχνης». Θα είναι ο πρώτος που θα λάβει αυτό το βραβείο, ο οποίος δεν μένει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη.


Στην πατρίδα του, την Ταϊβάν, ο Lin Hwai-min έγινε γνωστός ως συγγραφέας.  Το 1969, σε ηλικία 22 ετών και με δύο εκδόσεις μυθιστορημάτων στο ενεργητικό του, πήγε να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και πήρε τοπτυχίο Master of Fine Arts από το Writer’s Workshop στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Σπούδασε επίσης σύγχρονο χορό στο εκεί Πανεπιστήμιο και στη Νέα Υόρκη.


Ίδρυσε το Cloud Gate Dance Theatre στην Ταϊβάν το 1973, το Τμήμα Χορού στο Taipei National University of the Arts το 1983 και το Cloud Gate 2 το 1999. Είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και στα δύο χορευτικά σχήματα, τα οποία έχουν λάβει ενθουσιώδεις επαίνους διεθνώς.


Έχει χορογραφήσει 86 έργα, συμπεριλαμβανομένων 18 ολοκληρωμένων παραγωγών. Ο Lin συχνά εμπνέεται από τον παραδοσιακό Ασιατικό πολιτισμό και αισθητική, για να δημιουργήσει αυθεντικά έργα με σύγχρονη απήχηση, για τα οποία δηλώνει το Dance Europe: «Κανένα χορευτικό σχήμα στον κόσμο δεν χορεύει όπως το Cloud Gate, το οποίο εκφράζει μια χαρακτηριστική και ώριμη Κινέζικη χορογραφική γλώσσα. Η σπουδαιότητα αυτής της εξέλιξης στον ασιατικό χορό δεν είναι λιγότερο σημαντική από αυτήν του Forsythe’s Ballett Frankfurt στο ευρωπαϊκό κλασικό μπαλέτο»


Το 2005 τιμήθηκε από το Time ως ένας από τους «Ήρωες της Ασίας».


Από το 2000 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο «Novel Dance Series» για το Novel Hall for Performing Arts, Taipei, παρουσιάζοντας σύγχρονο χορό στο κοινό της Ταϊβάν. Στο πρόγραμμα αυτό παρουσιάζονται μεταξύ άλλων χορογράφων οι Eiko και Koma, Meredith Monk, Susanne Linke, Akram Kahn, Ea Sola, Sidi Larbi Cherkaoui και Jerome Bel.


Σήμερα, ο Lin Hwai-min είναι μέντορας χορού στο Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, όπου καθοδηγούνται νέοι χορογράφοι οι οποίοι επιλέγονται από όλο τον κόσμο από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον χορό.



Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan


Η δεξιοτεχνία των χορευτών του Cloud Gate έχει ωθήσει τους κριτικούς να αναρωτηθούν: «Πότε έχει ξαναδεί κανένας μια ομάδα με τόσο μαγικά και όμορφα σώματα;» και να ομολογήσουν πως «κατέχουν ένα έλεγχο και μια έκφραση που κλίνει προς το υπεράνθρωπο. Αυτοί  οι χορευτές είναι ικανοί να εκφράσουν την ακινησία με την ίδια ευκολία όπως την κίνηση. Πράγματι έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τον μεταβολισμό σου».


cloudgate2
cloudgate


Cloud Gate είναι το όνομα του παλαιότερου γνωστού χορού στην Κίνα. Το 1973 ο χορογράφος Lin Hwai-min υιοθέτησε αυτό το κλασικό όνομα για την πρώτη ομάδα σύγχρονου χορού σε κάθε κινεζική ομιλούσα κοινότητα.


Οι 24 χορευτές της ομάδας εκπαιδεύονται στον διαλογισμό, στο Qi Gong, ένα αρχαίο είδος αναπνευστικής άσκησης, στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες, στον σύγχρονο χορό, στο μπαλέτο και την καλλιγραφία. Μέσα από τις χορογραφίες του Lin Hwai-minη χορευτική ομάδα μετατρέπει την αρχαία αισθητική σε συναρπαστική σύγχρονη γιορτή της κίνησης.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Lin Hwai-min στο φακό του Liu Chen-Hsiang [2008]


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ