«Ρόουζ» της κατανόησης

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 29.3.2012

«Η 'Ρόουζ' ήταν ένα δώρο για μένα», είπε η Ολυμπία Δουκάκη σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Μαρτίου στα γραφεία του ΘΟΚ. «Αυτό το έργο με άλλαξε. Τώρα έχω θάρρος».


H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη θα δώσει τέσσερις παραστάσεις την ερχόμενη βδομάδα με το έργο «Ρόουζ» του Μάρτιν Σέρμαν, για το οποίο μίλησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 28 Μαρτίου.

Το ανέβασμα του θεατρικού αυτού μονολόγου στην Κύπρο προέκυψε τυχαία, όταν αναβλήθηκαν οι παραστάσεις του έργου «Μαμά που πας;», στον οποίο η Ολυμπία Δουκάκη θα κρατούσε έναν ρόλο μαζί με τους Μιμή Ντενίση, Σταύρο Λούρα και άλλους ηθοποιούς.

Παραμένοντας στην Κύπρο, γιατί είχε ήδη προγραμματισμένες παραστάσεις με το έργο «Ρόουζ» στο Ισραήλ, η ίδια πρότεινε στον θεατρικό οργανισμό την παρουσίασή του και στην Κύπρο.

Έτσι, θα δούμε τελικά την Ολυμπία Δουκάκη σε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας της, στις 3, 4 και 5 Απριλίου στη Λευκωσία και στις 6 Απριλίου στη Λεμεσό.

Επίκαιρος όσο ποτέ


Το «Ρόουζ» είναι ένας θεατρικός μονόλογος τον οποίο η Ολυμπία Δουκάκη παρουσίασε για πρώτη φορά το 1999 στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου. Για την ερμηνεία της απέσπασε μία υποψηφιότητα για το βραβείο Ολιβιέρ, ενώ αργότερα παρουσίασε το «Ρόουζ» σε πολλά θέατρα της Αμερικής και διεθνώς.
Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας της εβραϊκής διασποράς στην Αμερική, η οποία παρουσιάζεται στη σκηνή να συμμετέχει στο πένθος της οικογένειας ενός κοριτσιού από την Παλαιστίνη, κάτι που εξοργίζει τον γιο της.
«Το πρόβλημα ανάμεσα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ αποκτά πρόσωπο μέσα από την ιστορία της Ρόουζ», ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Ολυμπία Δουκάκη, τονίζοντας πως το εν λόγω έργο είναι επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ.
«Στην Αμερική κοιτάζουμε τον κόσμο μέσα από πολλές αντιφάσεις. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε στα πολιτικά ζητήματα δεν είναι απλοποιώντας τα, αλλά κατανοώντας την πολυπλοκότητά τους», σημείωσε ακόμη, κερδίζοντας τη σύμφωνη γνώμη του πρέσβη του Ισραήλ, ο οποίος καθόταν δίπλα της στη συνέντευξη Τύπου ως χορηγός των παραστάσεων.

Έργο που δίχασε


Η Ολυμπία Δουκάκη μίλησε, ακόμη, για το κοινό που παρακολούθησε τις μέχρι τώρα παραστάσεις: «Στο Λονδίνο ήταν ενθουσιώδες, αλλά στην Νέα Υόρκη πολλοί έφευγαν από την αίθουσα και οι γνώμες ήταν διχασμένες».
Το σημαντικότερο για την ίδια, όπως ανέφερε, είναι πως «σήμερα υπάρχει μεγάλη κατανόηση», για να καταλήξει: «Νιώθω πως είχα μια μικρή συνεισφορά σ’ αυτή την κατανόηση, μέσα από το έργο».
Όσο για το πώς θεωρεί ότι θα αντιδράσει το ισραηλινό κοινό στις εκεί παραστάσεις, η γνωστή ηθοποιός απάντησε πως περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις όποιες αντιδράσεις, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο. Ο Ισραηλινός πρέσβης, πάντως, διαβεβαίωσε πως το φιλότεχνο κοινό του Τελ Αβίβ είναι ανοιχτό.
«Δεν με ενοχλεί η αντίδραση», συνέχισε η ίδια. «Το χειρότερο κοινό είναι το απαθές», πρόσθεσε.

Χαμένοι στη μετάφραση;


Η Ολυμπία Δουκάκη διαβεβαίωσε, πάντως, πως παρά τη σοβαρότητα του θέματος και την πολιτική του θέση, το έργο -και η Ρόουζ- έχει χιούμορ. Έγνοια της, δε, είναι αυτό το χιούμορ, το οποίο δεν αποδίδεται με κωμικές κινήσεις αλλά με λόγια, να μην χαθεί... στη μετάφραση.
Η παράσταση θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους. Και ενώ γνωρίζει πως το κυπριακό κοινό έχει βασικές γνώσεις της αγγλικής, ωστόσο δεν παύει να ανησυχεί για το δυσκολότερο κομμάτι όλων: τη μετάδοση του χιούμορ μέσα από τους υπέρτιτλους.

+ Θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις: στις 3, 4 και 5 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και στις 6 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο. Πληροφορίες τηλ. 77772717.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ