Παράθυρο logo
Στις 27 και 28 Ιουλίου στην Επίδαυρο ο ΘΟΚ
Δημοσιεύθηκε 12.04.2012
Στις 27 και 28 Ιουλίου στην Επίδαυρο ο ΘΟΚ

Σε διασκευή και σκηνοθεσία του ισραηλινού Χανάν Σιρ, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει τις «Ηλέκτρες» στην Επίδαυρο στις 27 και 28 Ιουλίου 2012.


Οι ημερομηνίες για το φεστιβάλ της Επιδαύρου ανακοινώθηκαν χθες, με μια «απώλεια», καθώς δεν θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο η σαιξπηρική τραγωδία «Ερρίκος Ε'» σε σκηνοθεσία του Έντουαρντ Χολ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.



Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 6 Ιουλίου ως τις 18 Αυγούστου όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες οι οποίες δόθηκαν στην δημοσιότητα.


Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του Φεστιβάλ Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις [6,7 Ιουλίου]. Στην παράσταση, η οποία αποτελείται μόνο από άνδρες, πρωταγωνιστούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.



Ο Νίκος Μαστοράκης υπογράφει τη διασκευή, τη σκηνοθεσία αλλά και τα σκηνικά και τα κοστούμια στις αριστοφανικές «Νεφέλες» που παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στις 13 και 14 Ιουλίου. Ο ίδιος σκηνοθέτης είχε αναλάβει τις Νεφέλες του ΘΟΚ το 2010, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Αποχώρησε ύτερα από έντονες διαφωνίες με τον τέως διευθυντή του ΘΟΚ, Βαρνάβα Κυριαζή, ο οποίος έφερε σε πέρας την παραγωγή με σκηνοθετική ομάδα. Στον ρόλο του Στρεψιάδη στις Νεφέλες του Μαστοράκη, εμφανίζεται ο Γιάννης Μπέζος και πρωταγωνιστούν ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και ο Μάκης Παπαδημητρίου. 


Στις 21 Ιουλίου θα καταλάβει τη σκηνή της Επιδαύρου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για να παρουσιάσει σε συνεργασία με το Θέατρο Ακροπόλ την κωμωδία του Αριστοφάνη «Ιππής», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Πρωταγωνιστικό δίδυμο αυτή τη φορά, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Ζουγανέλης.



Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα επιστρέψει στην Επίδαυρο έπειτα από τρία χρόνια, με την παραγωγή «Ηλέκτρες» σε σκηνοθεσία του Ισραηλινού Χανάν Σιρ. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στη μορφή της Ηλέκτρας μέσα από το έργο των τριών τραγικών. Τη σκηνογραφία και τα κοστούμια ανέλαβε η Paravan Proactions. Θα δοθούν δύο παραστάσεις στις 27 και 28 Ιουλίου.


Στις 3 και 4 Αυγούστου θα παρουσιαστεί ο «Αμφιτρύωνας» του Μολιέρου, εμπνευσμένος από την ελληνική αρχαιότητα, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή. Πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής και άλλοι.


Ο Αριστοφάνης έχει την τιμητική του φέτος στην Επίδαυρο, αφού θα δούμε άλλα δύο έργα του επί σκηνής: τους «Ορνιθες» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στς 10 και 11 Αυγούστου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μουσική Μάνου Χατζιδάκι [με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Κώστα Μπερικόπουλο, Γιώργο Χρυσοστόμου κ.α] και την κωμωδία «Εκκλησιάζουσες» από το Θέατρο του Νέου Κόσμου στις 17 και 18 Αυγούστου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, την απόδοση κειμένου ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστρέφει στην Επίδαυρο ο Θ.Ο.Κ