Cyprus Film Days '12 | Las Acacias

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 23.4.2012


Το «Παράθυρο» παρουσιάζει το φετινό Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012» μέσα από τις ταινίες και τους ανθρώπους του



Las Acacias | Viewfinder |22/04 Ριάλτο | 23/04 Ζήνα Πάλας


Σκηνοθεσία: Πάμπλο Τζιορτζέλι


Πρωταγωνιστούν: Χερμάν ντε Σίλβα, Έμπε Ντουάρτε



Γράφει ο Γιάννης Ζελιαναίος



Ένας μοναχικός φορτηγατζής, ο Ρουμπέν, όπου σαν όλους του επαγγέλματος θαρρείς πως το όχημά του είναι και το ίδιο του το σπίτι, «αναγκάζεται» από το αφεντικό του να μεταφέρει την Χασίντα και την οκτάμηνη κόρη της, στους συγγενείς της στο Μπουένος Άιρες.


Ο Ρουμπέν είναι ένας ψυχρός κι αμίλητος άντρας που δύσκολα δείχνει τα συναισθήματά του μέχρι την στιγμή όπου η οκτώ μηνών Αναχί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξεκινάει να τον κοιτάζει επίμονα. Η Χασίντα απ’ την μεριά της και από τη θέση του συνοδηγού προσπαθεί ν’ ανοίξει διάλογο, αλιεύοντας πληροφορίες για την προσωπική ζωή του Ρουμπέν κι ένα αφοπλιστικά ανθρώπινο τρυφερό road movie από τη θέση του οδηγού και της συνοδηγού ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.


Δεν είναι διόλου τυχαίο πως οι «Ακακίες» ξεκινούν με τα πρώτα πλάνα να δείχνουν ένα χωράφι όπου οι εργάτες του ξεφυτρώνουν το φυλλοβόλο κι αειθαλές αυτό φυτό πραγματώνοντας μια σαφής αναφορά στον Ρουμπέν και τον ακανθώδη χαρακτήρα του, όπου καθώς η ταινία προχωρά τον βλέπουμε να βγαίνει απ’ το δικό του «χώμα» μεταβαίνοντας κάπου αλλού.


Ο Αργεντινός Πάμπλο Τζιορτζέλι, ο οποίος υπήρξε για χρόνια μοντέρ, δημιουργεί ένα φιλμ γεμάτο μοναξιά κι αποξένωση ερχόμενο όμως κατά την πορεία του να αναγεννήσει ελπίδες και αλλαγές τρόπου σκέψης. Η ταινία μπορεί να είναι λίγο αργή και να θέλει την υπομονή της, άλλωστε ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε όταν την ξαναείδε μετά το πέρας της πως θα έκοβε κάμποσες σκηνές, αλλά σε ανταμείβει με την αμεσότητα και την γήινη υπόστασή της. Οι ήρωες λειτουργούν πάνω σε μια φυσιολογική επιφύλαξη μεταξύ τους καθώς είναι δυο άγνωστοι που αναγκάζονται να ταξιδέψουν αντάμα, η μικρή Αναχί γίνεται το συγκοινωνούν δοχείο που θα σπάσει τον πάγο και ο δρόμος είναι πάντα το ταξίδι που θα αναπτύξει μια καθάρια σχέση σε μια ταινία που κατάφερε πέρσι στις Κάννες να κερδίσει το Βραβείο της Χρυσής κάμερας και Νεαρών Κριτικών.


+ Το Las Acacias προβάλλεται στις 23 Απριλίου στις 20:00 στην Λευκωσία και στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλας.


Διαβάστε ακόμη:


Cyprus film days '12 | We need to talk about Kevin


Cyprus film days ’12 | Fish n’ chips 


Cyprus film days ’12 | Gainsbourg: a heroic life


Cyprus film days ’12 | Drive

Cyprus film days ’12 | Kωνσταντίνος Σαρκάς


Cyprus film days ’12 | The Artist


Cyprus film days ’12 | Κώστας Κωνσταντινίδης


Cyprus film days ’12 | Άδωνις Φλωρίδης


Προβολές


Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος


Έκθεση φωτογραφίας: Εγυρίσαμεν ταινίαν στην Κύπρον


Επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ