408 χιλιάδες δολάρια για μια κιθάρα των Beatles

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 20.5.2013

Μια κιθάρα η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για τους Beatles πωλήθηκε έναντι του ποσού των 408 χιλιάδων δολαρίων [περί τις 318 χιλιάδες ευρώ] σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκη.


H κιθάρα VOX είναι μια από ελάχιστες που χρησιμοποιήθηκαν τόσο από τον Τζον Λένον όσο και από τον Τζορτζ Χάρισον. Με αυτήν ηχογραφήθηκε και το τραγούδι Hello, Goodbye ενώ ο Χάρισον την χρησιμοποίησε στην περιοδεία Magical Mystery Tour.


Την κιθάρα είχε δωρίσει ο Λένον το 1967 στον Έλληνα φίλο και συνεργάτη της μπάντας Γιάννη «Magic Alex» Μάρδα, ηχολήπτη στα Apple Studios.


Ο Μάρδας έδωσε σε δημοπρασία άλλα 15 αντικείμενα των Beatles το 2004.


guitar-lenon

Η κιθάρα VOX δημοπρατήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Juliens και ήταν το σημαντικότερο αντικείμενο στο σφυρί, ανάμεσα σε άλλα μουσικά είδη, τα οποία ανήκαν στον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Ντέιβιντ Μπάουι, τον Μάικλ Τζάκσον και άλλους διάσημους μουσικούς.


Μια ηλεκτρική κιθάρα του Πρίσλεϊ αγοράστηκε για 50.000 δολάρια ενώ τα γυαλιά ηλίου που χρησιμοποιούσε κοστολογήθηκαν στα 28.125 δολάρια.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Juliens, Μάρτιν Νόλαν, με την κιθάρα Vox ανά χείρας. [AFP, Timothy Clary]

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ