Γιορτάζουν τα μουσεία από τις 15 μέχρι τις 19 Μαΐου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.5.2012

Με ξενάγηση στο Μουσείο του Κουρίου το απόγευμα της Τρίτης 15 Μαΐου ξεκινούν φέτος οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Μέρα Μουσείου, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 18 του Μάη στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία.


Στο πλαίσιο των εορτασμών της διεθνούς ημέρας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί όλα τα μουσεία του τμήματος Αρχαιοτήτων τα οποία θα είναι ανοικτά με ελεύθερη είσοδο.

Κούριο, Ιδάλιο και Λεύκαρα


Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν από το Τοπικό Μουσείο Κουρίου [τηλ.: 25932750, 99442458, 99419938], την Τρίτη 15/05, όπου στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση, ενώ στις 19:30 ο ανασκαφέας του Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου, δρ Δήμος Χρήστου, θα μιλήσει σε διάλεξη με θέμα «Κούριον: Τα Μνημεία και το Μουσείο». Θα ακολουθήσει στις 20:00 συναυλία με τίτλο «Παιδεμοί του Έρωτα» από το Μουσικό Σχήμα Κύπριδα Φωνή.


kourio2


kourio3


kourio4


kourio
Επισκέπτες στο Κούριο. Φωτογραφίες Παύλος Βρυωνίδης


Το πρωί της Πέμπτης 17 /05 [11:30 - 13:00], το Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, στα Λεύκαρα [τηλ.: 24342326] θα φιλοξενήσει παράσταση Καραγκιόζη. Το βράδυ της Παρασκευής 18/05 στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύκτας Μουσείου μουσική βραδιά με το Μουσικό Σχήμα «Μεσόγειος» και μικρή δεξίωση.
Την ίδια μέρα [17/05], το Τοπικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου [τηλ. 22444818] θα αποτελέσει επίκεντρο μιας σειράς εκδηλώσεων αρχίζοντας με απογευματινή ξενάγηση στο μουσείο στις 17:30 και με ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο στις 18:00. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί στο προαύλιο του μουσείου και παρουσίαση από μαθητές του Λυκείου Ιδαλίου της έρευνας τους για το Αρχαίο Ιδάλιο [στις 19:30]. Στις 19:45 θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για την κατασκευή αντιγράφου της Χάλκινης Πινακίδας του Ιδαλίου και η βραδιά θα κλείσει με άλλη μια ξενάγηση στο μουσείο, στις 20:30. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση εργασιών, αντικειμένων και ζωγραφικής των μαθητών των σχολείων του Δήμου Ιδαλίου.

«anThrOPOS» στη Λευκωσία
anthropos2
Στο Κυπριακό Μουσείο, στη Λευκωσία [τηλ. 22865854], θα συνδυαστούν φέτος οι εορτασμοί για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων με εκδηλώσεις την Παρασκευή 18 Μαΐου, ενώ το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 8:00 μέχρι τις 23:00 με ελεύθερη είσοδο. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις, η πρώτη μεταξύ 18:00 – 19:00 και η δεύτερη μεταξύ 20:00 – 21:00.
Κεντρική εκδήλωση του Κυπριακού Μουσείου θα είναι η έκθεση με τίτλο «anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες». Η έκθεση, η οποία εντάσσεται και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας, προτείνει μια εξερεύνηση της ανθρώπινης μορφής εστιάζοντας στο πρόσωπο, όπως απεικονίζεται στην τέχνη της Κύπρου από τη Νεολιθική Περίοδο μέχρι σήμερα. Αρχαίες λίθινες και πήλινες κεφαλές αναδεικνύουν τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους αποδίδονταν χαρακτηριστικά του προσώπου, κομμώσεις, καλύμματα κεφαλής, και διάφοροι τρόποι κόσμησης του προσώπου (κοσμήματα, τατουάζ κ.ά.) ανά τους αιώνες. Η αναδρομή συνεχίζεται με σπάνιες φωτογραφίες-πορτραίτα ανθρώπων της κυπριακής υπαίθρου που έβγαλε τις δεκαετίες του 30’, 40’ και 50’ ο Πορφύριος Δίκαιος κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών του αναζητήσεων στο νησί. Ο διάλογος του παρελθόντος με το παρόν ολοκληρώνεται με οπτικοακουστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από πρόσωπα της αρχαιότητας, στο νέο έργο της εικαστικού Χάρις Επαμεινώνδα, με τίτλο «Chronicles» [2010-εν εξελίξει], 2012.
Η έκθεση θα παρουσιάζεται στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2013, και θα συνοδεύεται από τη νέα έκδοση του τμήματος Αρχαιοτήτων «Πρόσωπα και Τόποι της Κύπρου [1933-1956]: Φωτογραφίες του Πορφύριου Δίκαιου στο τμήμα Αρχαιοτήτων». Την έκδοση θα παρουσιάσει στη βιβλιοθήκη του μουσείου, στις 19:30, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου.
Από τις 20:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στον κήπο του Κυπριακού Μουσείου με τζαζ μουσική από το σχήμα DKQ.

Παράσταση στο «Χατζηγεωργάκη»
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύκτας Μουσείων, το Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στη Λευκωσία [τηλ. 22305316] θα είναι ανοικτό το Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 19:00 μέχρι τις 23:00 με ελεύθερη είσοδο. Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 και θα ακολουθήσει [στις 19:30] εκδήλωση με κεντρική θεματική τον Έρωτα. Μέσα από μουσική, τραγούδι, χορό και παραμύθια από περιοχές, όπως η Κύπρος, η Μικρά Ασία, οι Κυκλάδες και η Κωνσταντινούπολη, το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών θα παρουσιάσει μια παράσταση η οποία θα κινηθεί ιστορικά ξεκινώντας από ακριτικά έργα [π.χ. Αροδαφνούσα, Τριανταφυλλένη] θα περάσει σε ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη και παραδοσιακά κομμάτια, για να καταλήξει σε ρεμπέτικα. Παράλληλα θα υπάρχει δεξίωση στους κήπους του μουσείου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ