Παράθυρο logo
La Vie D' Adele | ταινία-ορόσημο κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα
Δημοσιεύθηκε 27.05.2013 09:16
La Vie D' Adele | ταινία-ορόσημο κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα

Η ταινία La vie d' Adele Chapitres 1 & 2 [Blue is the warmest colour] του Γαλλοτυνήσιου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς απέσπασε την Κυριακή 26 Μαϊου τον Χρυσό Φοίνικα του 66ου Φεστιβάλ των Καννών.



Το φεστιβάλ έκλεισε την αυλαία της φετινής διοργάνωσης με μια σειρά από εκπλήξεις στην απονομή των βραβείων του, έτσι όπως τα αποφάσισε η φετινή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.


Η ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς είναι μια ρομαντική ιστορία ανάμεσα σε δύο νεαρές γυναίκες. Βασισμένη σε ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα, η ταινία καταγράφει την ερωτική τους σχέση, διεισδύοντας στον ψυχισμό της μίας έφηβης καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την ομοφυλοφιλία της.


Οι ξεκάθαρες ερωτικές σκηνές ήταν η κύρια αιτία για να αποτελέσει η ταινία το αγαπημένο θέμα συζήτησης στις Κάννες. Αποδείχθηκε το αγαπημένο θέμα και της κριτικής επιτροπής, η οποία έδωσε ένα αρμόζον -και θριαμβευτικό- τέλος σε μια εβδομάδα η οποία γιορτάστηκε δεόντος από μια μερίδα της κοινωνίας στη Γαλλία, εξαιτίας της νομιμοποίησης των γάμων μεταξύ ομοφύλων.


«Είναι μια όμορφη ιστορία, μια όμορφη αγάπη, που μπορεί να αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως της σεξουαλικότητάς του», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή της επιτροπής να δώσει το πρώτο βραβείο στη συγκεκριμένη ταινία, την ίδια ημέρα που στο Παρίσι ήταν σε εξέλιξη μια ογκώδης διαδήλωση κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, ο Σπίλμπεργκ δήλωσε πως «δεν είναι η πολιτική που μας επηρεάζει αλλά η ταινία». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, τόνισε ότι «Η ζωή της Αντέλ» ήταν «ένα σημαντικό μήνυμα».


Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Κεσίς είπε: «Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στη νεολαία της Γαλλίας [...], η οποία με δίδαξε πολλά για το πνεύμα της ελευθερίας και της συμβίωσης. Αλλά και σε μια άλλη νεολαία [...] της επανάστασης στην Τυνησία, για την προσδοκία της να ζήσει ελεύθερα, να μιλά ελεύθερα και να αγαπά ελεύθερα».


Η ταινία του Κεσίς είχε ήδη κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας του επίσημου τμήματος του φεστιβάλ, το οποίο απονέμει η κριτική επιτροπή της Διεθνούς ομοσπονδίας Κριτικών [FIPRESCI].

Η τρίωρη ταινία ήταν ένα από τα φαβορί και κατέφερε εν τέλει να αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα, όχι όμως και η 19χρονη πρωταγωνίστρια της ταινίας, ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα Αντέλ Εξαρχόπουλος, η οποία έχασε το βραβείο ερμηνείας από την Γαλλίδα ηθοποιό Μπερενίς Μπεζό, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Το παρελθόν» [Τhe Past] του Ασγκάρ Φαραντί.


Στους άντρες ηθοποιούς, το βραβείο καλύτερης ερμηνείας απέσπασε ο Μπρους Ντερν για τον ρόλο του στην ασπρόμαυρη ταινία «Νεμπράσκα», του Αλεξάντερ Πέιν. Άφησε έτσι χωρίς βραβείο το φαβορί της διοργάνωσης, τον Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος υποδύθηκε τον ομοφυλόφιλο πιανίστα Λιμπεράτσι στην ταινία «Behind the Candelabra», του Στίβεν Σόντερμπεργκ. 


Οι αδελφοί Κοέν ήρθαν δεύτεροι στις Κάννες, κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής για την νέα τους ταινία με τίτλο «Inside Llewyn Davis».


Το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον μεξικάνο Αμάτ Εσκαλάντε για την ταινία «Heli», μια βάρβαρη ταινία σε μια σκηνή της οποίας καίγονται τα γεννητικά όργανα ενός ανθρώπου.



Το βραβείο σεναρίου απέσπασε η κινεζική ταινία «Ένα άγγιγμα αμαρτίας» [A touch of sin] του Ζια Ζανγκέ ενώ το γιαπωνέζικο οικογενειακό δράμα «Like father like son» του Χιροκάζου Κόρε Εντα έφυγε με το βραβείο της επιτροπής.


Τα φετινά βραβεία:


Χρυσός Φοίνικας: «La vie d’ Adele , Chapitre 1, 2» (Γαλλία, Αμπντελατίφ Κεσίς)


Μεγάλο βραβείο της επιτροπής: «Inside Llewyn Davis» (ΗΠΑ, Τζόελ και Ιθαν Κόεν)


Βραβείο της επιτροπής: «Like father, like son» (Ιαπωνία, Χιροκάζου Κόρε Εντα)


Βραβείο σκηνοθεσίας: Αμάτ Εσκαλάντε («Heli», Μεξικό)


Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: Μπρους Ντερν («Νεμπράσκα», ΗΠΑ)


Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: Μπερενίς Μπεζό («Το παρελθόν», Γαλλία)


Βραβείο σεναρίου: «A touch of sin» (Ζία Ζανγκέ, Κίνα)



Στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» [Un Certain Regard] του φεστιβάλ, το πρώτο βραβείο κέρδισε η ταινία «The missing picture» του καμποτζιανού σκηνοθέτη Ρίτι Παν, ενώ το βραβείο Camera d’or πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη δόθηκε στην ταινία «Ilo Ilo» του Αντονι Τσεν που προβλήθηκε στο 15θήμερο σκηνοθετών.