Λάου-λάου η Ενιαία Αρχή Πολιτισμού

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 6.5.2012

Μετά την πάροδο έξι χρόνων και σειρά διαπραγματεύσεων, η πρόταση για τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού (ΕΑΠ) φαίνεται πως παίρνει τον -μακρύ ακόμη- δρόμο της υλοποίησης, καθώς στην τελευταία του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο επανέφερε την πρόταση στο τραπέζι.



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», το υπουργείο Οικονομικών τοποθετείται καταρχήν θετικά στην δημιουργία της ΕΑΠ, αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα να επανέλθει το 2014, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στο παρόν στάδιο. Δίνει, όμως, το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η προετοιμασία της δημιουργίας της ΕΑΠ και να γίνουν όλες οι ενέργειες που δεν προϋποθέτουν κόστος (επαφές με τα επηρεαζόμενα τμήματα, μελέτη για τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, ετοιμασία προϋπολογισμών).


Στα 2,5 εκατ. ευρώ
Ο διάλογος ανάμεσα στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), Συγκοινωνιών και Έργων (όπου υπάγεται το τμήμα Αρχαιοτήτων) και στο υπουργείο Οικονομικών, προσέκρουε πάντα στο κόστος της ΕΑΠ. Όπως γράψαμε επανειλημμένα, μια πρώτη εκτίμηση ανέβαζε το κόστος της δημιουργίας της Ενιαίας Αρχής στα 3,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό κόστος ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση όπως συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας γενικής διεύθυνσης και δύο τμημάτων: Σύγχρονου Πολιτισμού και Αρχαιοτήτων. Με την ΕΑΠ, θα δημιουργηθούν περί τις 70 νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι το τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού σημαίνει την αναβάθμιση των υφιστάμενων Πολιτιστικών υπηρεσιών.


Σταδιακή δημιουργία
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Π», υπάρχει εισήγηση όπως η Ενιαία Αρχή Πολιτισμού πραγματοποιηθεί σε χρονικό διάστημα δύο περίπου ετών.
Σε αρχικό στάδιο, υπό τη σκέπη της ΕΑΠ θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του τμήματος Αρχαιοτήτων το οποίο μέχρι σήμερα υπάγεται στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, των Πολιτιστικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, το κομμάτι Θεατρικής Ανάπτυξης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέρος των αρμοδιοτήτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, οι οποίες σχετίζονται με τα Οπτικοακουστικά Μέσα και το Media Desk.


Για την ιστορία
Η συζήτηση για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού ξεκίνησε το 2006. Στόχος της ήταν ο καθορισμός μιας ενιαίας πολιτιστικής πολιτικής μέσα από μια Αρχή που θα διαχειρίζεται τον πολιτισμό ενιαία και όχι αποσπασματικά. Το 2006 διορίστηκε επιτροπή μελέτης η οποία θα συνέτασσε μια έκθεση σχετικά με τη δυνατότητα ενιαίας διαχείρισης του πολιτισμού, μέσα από έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής. Το θέμα εγκαταλείφθηκε λόγω του θανάτου του τότε προέδρου της επιτροπής Ν. Συμεωνίδη και του τότε υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη.
Η ΕΑΠ επανήλθε στη συζήτηση μέσα από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, και έκτοτε αποτελεί στόχο για την υλοποίησή της.
Καταλήγοντας, η συγκέντρωση του πολιτισμού σε ένα ενιαίο σώμα κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία, με πλεονεκτήματα στην οικονομική διαχείριση, στην ευελιξία και στην αυτονομία του πολιτισμού. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που οι πολιτιστικοί φορείς του τόπου ευελπιστούν ότι θα διέπουν την ΕΑΠ, έτσι όπως διαφάνηκαν μέσα από τις κατά καιρούς δημόσιες συζητήσεις για την Ενιαία Αρχή Πολιτισμού.



Διαβάστε ακόμη: IFυπουργείο Πολιτισμού


ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ