Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2013 | Αρχαίο δράμα, νέα ματιά

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 6.6.2013

H Μήδεια-φλαμένκο αλλά και μετανάστρια, η Παλαιστίνια «Αντιγόνη», οι Βάκχες ως μιούζικαλ και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις αποτελούν τη φετινή διοργάνωση του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο σηκώνει αυλαία στις 2 Ιουλίου.


Παρά το μειωμένο κονδύλι, ο ετήσιος θεσμός που κουβαλά τη δική του σημασία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και θα μπορούσε με λίγη -κρατική ή άλλη- βοήθεια να βάλει την Κύπρο στον διεθνή θεατρικό χάρτη, κρατά ψηλά τον πήχη της ποιότητας, με παραγωγές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία.


Βαρύνουσα σημασία έχει η παρουσία του Εθνικού Θεάτρου της Παλαιστίνης, με τη σοφόκλεια «Αντιγόνη».


Βάκχες ως μιούζικαλ


«Η οικονομική αρωγή του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού περιορίστηκε αρκετά και το κατανοούμε. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να μην μειώσουμε την καλλιτεχνική αξία των παραγωγών που παρουσιάζουμε φέτος», ανέφερε στον «Π» ο Νεόφυτος Νεοφύτου, εκτελεστικός διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διοργανωτή του φεστιβάλ.


Πράγματι, το φετινό πρόγραμμα -αν και περιορισμένο κατά μία παραγωγή σε σχέση με πέρυσι- απαρτίζουν δελεαστικές προτάσεις, όχι αποκλειστικά για το θεατρόφιλο κοινό: κύρια παραδείγματα, η παραγωγή της ελληνικής θεατρικής ομάδας «Δρόμος με δέντρα» με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, αλλά και η ισπανική παραγωγή της «Μήδειας» από την ομάδα Induoteatro.


Στην περίπτωση των «Βακχών», θα δούμε ένα μουσικό ανέβασμα σε σκηνοθεσία της ευφυούς περφόρμερ, τραγουδίστριας και σκηνοθέτιδας Μάρθας Φριντζήλα. Σε αυτή την παράσταση, η ζωντανή μουσική έχει τον πρώτο λόγο (και ρόλο), καθώς μετατρέπει τις «Βάκχες» σε ένα δυναμικό μουσικό θεραπευτικό δρώμενο από ένα θίασο 30 ηθοποιών και μουσικών.


ancient_drama_medea
Η ισπανική «Μήδεια» συνδυάζεται με τον χορό του φλαμένκο, με ζωντανή μουσική στη σκηνή. Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη παράσταση που έχει κερδίσει μεταξύ άλλων το Βραβείο Duque de Lerma για το καλύτερο θεατρικό δρώμενο, για την καλύτερη θεατρική παράσταση και καλύτερη ερμηνεία πρώτου ρόλου για την Pilar Jimenez.


Παλαιστίνια «Αντιγόνη»

Την αυλαία του φεστιβάλ θα σηκώσει το Εθνικό Θέατρο της Παλαιστίνης στις 2 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, με την «Αντιγόνη». Πρόκειται για μια παράσταση που επάξια πήρε στο Παρίσι το Critics Award για την καλύτερη ξένη παραγωγή, σε σκηνοθεσία του φημισμένου Παλαιστίνιου σκηνοθέτη Adel Hakim.


ancient_drama_antigone

Η παράσταση συσχετίζει την ιστορία της Αντιγόνης του Σοφοκλή με την αγάπη του ανθρώπου για τη γη του, με όλα τα σημαίνοντα που αυτή η αγάπη φέρει σε σχέση με την αραβοϊσραηλινή διένεξη.


Στο φεστιβάλ θα δώσει το παρών του και ο διάσημος Ιάπωνας σκηνοθέτης Kuniaki Ida, με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή από το πορτογαλικό Teatro do Bolhao.


ancient_drama_oedipus

Στο σημείωμά του, ο ίδιος αναφέρεται στην παρόρμηση του Οιδίποδα για την αναζήτηση της αλήθειας «πάση θυσία».


Τρεις κυπριακές


Τιμής ένεκεν, ο ΘΟΚ παρουσιάζει στο φεστιβάλ τη «Σαμία» του Μενάνδρου. Ένας από τους στόχους του φεστιβάλ είναι, άλλωστε, η στήριξη των κυπριακών παραγωγών, γι’ αυτό επί σκηνής θα δούμε άλλες δύο τοπικές δουλειές: από το Θέατρο Αμφίκτιο την «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους και μουσική του Λουκά Ερωτοκρίτου και από την ομάδα «bUilt uP aRea» τη «Μήδεια» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Λάρκου και μουσική του Δημήτρη Σπύρου. Η Βασιλική Κυπραίου θα κρατά τον ομότιτλο ρόλο σε αυτή την ενδιαφέρουσα μεταφορά της τραγωδίας του Ευριπίδη σε ένα χώρο υποδοχής μεταναστών.


TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εθνικό θέατρο Παλαιστίνης
Αντιγόνη
του Σοφοκλή
τρι 2 Ιουλίου αρχαίο ωδείο Πάφου
τετ 3 Ιουλίου αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σια



Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Σαμία
του Μενάνδρου
πεμ 4 Ιουλίου αρχαίο θέατρο Κουρίου
παρ 5 Ιουλίου αρχαίο θέατρο Κουρίου
τετ 10 ιουλιου αρχαίο ωδείο Πάφου



Τeatro do Βolhão, Πορτογαλία
Οιδίποδας Τύραννος
του Σοφοκλή
τρι 9 ιουλιου αρχαίο θέατρο Κουρίου
τετ 10 Ιουλίου αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σια



Θεατρική ομάδα Δρόμος με Δέντρα, Ελλάδα
Βάκχες
του Ευριπίδη
τρι 16 Ιουλίου αρχαίο ωδείο Πάφου
τετ 17 ιουλιου αρχαίο θέατρο Κουρίου
πεμ 18 ιουλιου Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σια



Ιnduoteatro, Ισπανία
Μήδεια (φλαμεγκο)
του Ευριπίδη
τετ 24 Ιουλίου αρχαίο θέατρο Κουρίου
πεμ 25 Ιουλίου αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σια


Θεατρική ομάδα built-up area, Κύπρος
Μήδεια
του Ευριπίδη
σαβ 27 Ιουλίου αρχαίο θέατρο Κουρίου
δευτ 29 Ιουλίου αρχαίο ωδείο Πάφου
τετ 31 Ιουλίου αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σια


Αμφίκτιο Θέατρο, Κύπρος
Ελένη
του Ευριπίδη
δευτ 29 Ιουλίου αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σια
τρι 30 Ιουλίου αρχαίο θέατρο Κουρίου
τετ 31 Ιουλίου αρχαίο ωδείο Πάφου


+ Στις ελληνικές παραστάσεις θα προβάλλονται αγγλικοί υπέρτιτλοι και στις ξενόγλωσσες αγγλικοί και ελληνικοί. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00. Πληροφορίες τηλ. 22674920.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ