Παράθυρο logo
Δύο εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου
Δημοσιεύθηκε 10.05.2012
Δύο εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου

Δύο εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συντήρηση και αποκατάσταση πέντε μνημείων τα οποία αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Ανάμεσά τους, ο Πύργος του Οθέλλου [φωτο].


Η έγκριση τού εν λόγω ποσού σημαίνει πως τα Ηνωμένα Έθνη (μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος - Συνεργασία για το Μέλλον) θα βγουν άμεσα σε προσφορές, για την υποστήριξη και αποκατάσταση των μνημείων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, η Κομισιόν αναφέρει πως στόχος του προγράμματος είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Συλλογική προσπάθεια
Σχολιάζοντας την έναρξη του πρότζεκτ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φούλε αναφέρει: «Θεωρώ πως το νέο αυτό πρότζεκτ θα βοηθήσει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και θα ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και τη συμφιλίωση στην Κύπρο. Η συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια από όλες τις κοινότητες επιβάλλεται, ώστε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα να επιτύχει».

Τα πρώτα πέντε
Το κονδύλι των δύο εκατ. ευρώ αφορά τα πέντε από δώδεκα μνημεία τα οποία εισηγήθηκε η δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά. Πρόκειται για:




  • τον Προφήτη Ηλία στη Φιλιά,




  • την Παναγία Μελανδρίνα στην Καλογραία της Κερύνειας,




  • τον Πύργο του Οθέλλου στην Αμμόχωστο,




  • το τζαμί της Δένειας (το οποίο χρήζει άμεσα υποστήριξης) και




  • το τέμενος στο Τσερκές Τσιφλίκ στη Λεμεσό.




Στον κατάλογο των μνημείων που θα βγουν άμεσα σε προσφορές, περιλαμβανόταν ένα ακόμη μνημείο, το τέμενος της Ευρέτου στην Πάφο, ωστόσο λόγω της εγγύτητάς του στο τοπικό φράγμα, η πρόσβαση δεν είναι εύκολη και αποφασίστηκε να μείνει προς το παρόν εκτός λίστας.
Μέχρι το τέλος του πρότζεκτ, τα τέσσερα από τα πέντε μνημεία θα έχουν συντηρηθεί ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση, ενώ ο Πύργος του Οθέλλου θα είναι προσβάσιμος στο κοινό.

Tα υπόλοιπα μνημεία
Τον κατάλογο των δώδεκα πολιτιστικών μνημείων τα οποία αξιολογούνται ως «εξαιρετικής σημασίας» και που χρήζουν άμεσης υποστήριξης ή αποκατάστασης κατέγραψε η δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά, έπειτα από ενδελεχή μελέτη σε ολόκληρο το νησί.
Εκτός από τα προαναφερθέντα, τη λίστα συμπληρώνουν τα εξής μνημεία:




  • η εκκλησία του Αγίου Αυξέντιου στην Κώμη Κεπίρ,




  • η μονή του Αγίου Νικολάου στο Συριανοχώρι,




  • το τέμενος Μουσταφά στην Αμμόχωστο,




  • τα Λουτρά στην Κάτω Πάφο,




  • η εκκλησία της Παναγίας στο Τραχώνι,




  • ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο Λευκόνοικο.




Κάστρο της Κερύνειας


Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κάστρο της Κερύνειας, ο επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε στο «Π» ότι υπήρξαν σχετικές αναφορές στην επιτροπή. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μέχρι την -πιθανή- συμπερίληψη του Κάστρου της Κερύνειας στη λίστα με τα μνημεία που χρειάζονται συντήρηση ή αποκατάσταση, ο δρόμος είναι μακρύς. Κι αυτό γιατί χρειάζεται η διαβούλευση και έγκριση απ’ όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ | 10/05/2012